Stanari centra Zagreba povezuju se u Facebook grupu kako bi si međusobno pomogli u najtežim trenucima

Stanari centra Zagreba povezuju se u Facebook grupu kako bi si međusobno pomogli u najtežim trenucima

Strah od novih potresa još uvijek ne jenjava, no ostaje nada da je ono najgore sada iza nas.

Nekoliko dana kasnije, dok pokušavamo nastaviti sa svakodnevnim životom, postoje oni kojima se svakodnevica drastično promijenila, i to u svega 10 sekundi. Oni su ostali bez krova nad glavom i danas se u svoje domove zbog straha i realne opasnosti od urušavanja više ne mogu vratiti, ili su im, u najmanju ruku, stanovi i kuće pretrpjeli ogromnu materijalnu štetu. Oni su stanovnici centra Zagreba i sada im je potrebna pomoć.

Svjesna toga što se trenutno događa u samom srcu metropole i koliko je u ovom trenutku teško doći do vitalnih informacija zbog preopterećenosti javnih službi, grupu podrške za svoje sugrađane odlučila je pokrenuti urednica Vesna Blašković, koja je na Facebooku osnovala javnu platformu Potres u Zagrebu – Svi mi u centru.

I sama je stanovnica užeg centra pa je i njen stan bio ‘žrtva’ potresa, a o motivaciji iza nastanka grupe u kojoj će svi kojima je potrebno moći naći odgovarajuće informacije i podršku otkrila nam je više u nastavku:

“U našem stanu ima dosta pukotina tipičnih za potres, no, kako se čini, nije katastrofalno i preliminarne procjene kažu da će se moći nastaviti živjeti u toj zgradi. No, nemamo još plin jer ekipa koja treba ustanoviti curi li, nije još izašla na teren, nema grijanja ni tople vode i u zgradi se zapravo ne može živjeti. U internoj komunikaciji s ljudima za koje znam da žive u centru i s kojima razmjenjujem iskustva, primijetila sam da nedostaje neko zajedničko mjesto na kojem bismo brže mogli razmijeniti informacije. Nadam se da će ova grupa pomoći! Grupa je za sve, i za one koji su pretrpjeli blaže posljedice (iako teško je uopće reći što je to blaže, ako se zna da prosječna zgrada u centru ima između cca 80 do 100 godina) i za one koji već sada znaju da se ne mogu vratiti u domove koji su praktički srušeni skroz. Također, namijenjena je i za vlasnike i korisnike poslovnih prostora, kojih u centru ima zaista puno.”

Hvale vrijedna inicijativa još je jedan pokazatelj koliko smo u kriznim situacijama složni, ujedinjeni i spremni nesebično pomagati jedni drugima, no ipak se nadamo da neće sve ostati na grupi pojedinaca, već da će i institucije ovdje odraditi svoj posao, jer grad Zagreb nisu samo impozantni spomenici, nego i predivne starozagrebačke kuće i njihovi stanovnici koji čine žilu kucavicu grada kakvim ga danas znamo.

Foto: Pixabay

Učitati još
Zatvori