Objavljeni su dobitnici petog kruga natječaja “Pokreni nešto svoje”

Objavljeni su dobitnici petog kruga natječaja “Pokreni nešto svoje”

Philip Morris Zagreb i ove je godine osigurao više od 600 tisuća kuna za šest najboljih projekata i provedbu cijelog programa.

Objavljeni su rezultati natječaja Pokreni nešto svoje“ za 2021. godinu. Ove godine program, koji su pokrenuli Philip Morris Zagreb i ACT Grupa, potporna organizacija za razvoj društvenog poduzetništva, doživljava svoje peto izdanje, podržavajući projekte s pozitivnim društvenim utjecajem kroz mentorsku podršku i bespovratna financijska sredstva.

Program „Pokreni nešto svoje“ od 2016. godine sustavno daje vjetar u leđa mikropoduzetnicima i poduzetnicima početnicima, koji su svoj rad usmjerili u društveno korisne projekte čiji je cilj dugoročni pozitivan utjecaj na cijelo društvo. Zahvaljujemo našem partneru Philip Morris Zagreb na sjajnoj suradnji petu godinu za redom i čestitamo svim dobitnicima”, izjavila je Ana Brigović, voditeljica programa u ACT Grupi.

Ana Brigović

„Jako smo ponosni na ovaj program, a njegova uspješnost mjeri se u dobrim rezultatima dobitnika u njihovom daljnjem razvoju projekata, ali i činjenici da su se kroz ovaj program kreirala nova radna mjesta, razvijali novi proizvodi, ali i ulagalo u novu opremu i infrastrukturu. Danas je iznimno važno ulagati u budućnost, održive i kvalitetne projekte i ideje, a mi to u Philips Morrisu svakako prepoznajemo. I ove će se godine šest projekata kroz financijsku, ali i mentorsku podršku nastaviti razvijati, a sve u korist bolje, uspješnije i održivije budućnosti.”, rekla je Dijana Najjar Raškaj iz kompanije Philip Morris Zagreb.

Dijana Najjar Raškaj

Kao jedan od najvažnijih kriterija bila je društvena i ekološka održivost projekta, kao i održivost i potencijalno poslovanje sudionika te inovacije koje doprinose vrijednom društvenom utjecaju. Ovogodišnjih šest najboljih projekata koji će tijekom idućih šest mjeseci dobivati kontinuiranu savjetodavnu poslovnu podršku i bespovratnu financijsku potporu u iznosu od 74.000 kuna su:

  • Dada & Rocco d.o.o. (Supetar, otok Brač)

Na otoku Braču u pogonu Dada & Rocco proizvode se zaštitne navlake za krevetiće te ostali proizvodi dječje opreme za spavanje. Ovo poduzeće stvara dragocjena radna mjesta, osnažuje svoje zaposlenice koje od poduke i osposobljavanja kontinuirano razvija i ulaže u njih. Ovo poduzeće, odnosni svi njihovi proizvodi nositelji su i znaka Hrvatske kvalitete. Ovom podrškom Dada & Rocco će kupiti stroj punilicu te time još dodatno omogućiti ugodan i dostojanstven rad u svom pogonu, ali i povećati učinkovitost, pa će proizvodnja biti ukorak s potražnjom koja kontinuirano raste.

  • Fizio Tech d.o.o.

Startup iz Pule donosi nam ReStep, biofeedback uređaj za dozirano opterećenje. Inovacija pripada području medicinske opreme koja se koristi u ranoj postoperativnoj rehabilitaciji po operativnim zahvatima donjih ekstremiteta. ReStep je potrebno rješenje u profesionalnom radu fizioterapeuta i terapiji ortopedskih pacijenata. Sastoji se od softwera i uloška koji sadrži senzore i signalizatore pritiska (svjetlosne, zvučne, vibracijske) kojima se omogućuje detekcija promjene/prekoračenja sile pritiska. U sklopu šestomjesečne podrške postojeći ReStep proizvod će se dodatno razviti i poboljšati te lansirati na tržište.

  • Pixing

Pixing dizajnira i proizvodi društvene igre te je njihov prvi i edukativni proizvod Čiri-biri Bajka, igra bazirana na pripovijedanju koje djecu potiče na verbalno i emocionalno izražavanje. Čiri-biri bajka se koristi za razvoj djece, interakciju te kako bi se na zabavan način djeci objasnila neka situacija iz svakodnevnog života. Školama i stručnim djelatnicima s područja dječjeg razvoja ova igra je kreativan i inovativan alat koji olakšava rad s djecom. Uz podršku ovog programa razvoja se proširenje igre kako bi se zahvatilo gradivo lektire te će do kraja podrške biti razvijena nadogradnja igre na temu Ivane Brlić Mažuranić.

  • ROM HR

Pod okriljem Romske organizacije mladih (ROM HR) pokreće se prvo romsko društveno poduzeće u Hrvatskoj. Predstavljamo RoUm (skraćenica od Romi i umjetnici), projekt gdje se metodom nadcikliranja izrađuju jedinstveni umjetnički predmeti te predmeti za interijere.

U RoUm-u tajna je upravo u proizvodnji i metodi izrade jer se metodom umanjuje gomilanje otpada i osigurava održiva potrošnja. Uz to izrada, zapravo prerada, kojom se proizvode predmeti odvija se inkluzivno pa time se i prenose znanja i tehnike zanata. RoUm će u sklopu Pokreni nešto svoje provesti projekt digitalizacije i  interaktivnog pričanja.

  • Simpert j.d.o.o.

Kreativni studio iz Slavonskog Broda približava korisnicima kulturu projektom digitalnog muzejskog sadržaja koji će se nalaziti na njihovoj aplikaciji Muzea. Ovom inicijativom Simpert tim doprinosi edukaciji kroz povećavanje poznavanja o kulturi kod krajnjih korisnika, ali i jača te omogućuje digitalizaciju muzejskih sadržaja. Tijekom trajanja podrške razvit će se Muzea aplikacija te podići sadržaj za barem dva lokalna muzeja u Brodskom Posavlju i Cetinskoj Krajini.

  • VeeMeed.o.o.

Startup iz Zagreba s pametnim rješenjem za sljedivost hrane realizirano putem neutralne oznake porijekla s QR kodom. Ova tvrtka omogućava nam svima da znamo što jedemo, odnosno nama kao potrošačima omogućava da na lak i brz način saznamo tko je i gdje proizveo našu hranu. Proizvođači i OPGovi od tvrtke VeeMee dobivaju svoj identifikacijski broj (PID), ali i vidljivost na njihovoj platformi i komunikacijskim kanalima. Sudjelovanjem u programu Pokreni nešto svoje 2021. omogućit će se promocija i vidljivost za proizvođače i OPG-ove Sisačko-moslavačke županije, i time istima olakšati plasman proizvoda.

„Vjerujemo u svaki od ovih šest projekata i čast nam je što im možemo biti potpora u unaprjeđenju poslovanja, kako mentorski tako i financijski“, pojasnila je Ana Brigović.

Na natječaj je pristigla ukupno 421 prijava iz cijele Hrvatske, od kojih su u drugi krug procjene od strane stručne komisije ušle 32 projektne ideje. Finalisti natječaja, pa tako i dobitnici potpore, izdvojili su se inovacijom koja doprinosi vrijednom društvenom utjecaju, ali i održivošću i potencijalom njihovog poslovanja. Nakon što je s finalistima komisija obavila intervjue te dodatno razmotrila njihove prijave, odabrano je šest projekata kojima će, osim bespovratne financijske potpore u iznosu od 74.000 kuna, ACT Grupa i partner programa Philip Morris Zagreb osigurati i promociju te kontinuirano poslovno mentorstvo tijekom sljedećih šest mjeseci. Za provedbu petog po redu programa, Philip Morris Zagreb osigurao je više od 600.000,00 kuna, dok je kroz četiri izdanja ovog programa, u impact poduzetništvo ukupno uložio više od 2.5 milijuna kuna. Time je, prema izračunima, ostvaren društveni povrat od 2 kune stvorene vrijednosti na svaku uloženu kunu, odnosno ukupno više od 5 milijuna kuna društvene vrijednosti.

Foto: Promo

Učitati još
Zatvori