Poznato je kada će se održati još jedna Noć muzeja

Poznato je kada će se održati
još jedna Noć muzeja

MSU slider2

Muzej suvremene umjetnosti

Noć muzeja, koja se u organizaciji Hrvatskog muzejskog društva kod nas održava od 2005. godine, sa svakom novom godinom okuplja sve više muzeja i institucija koje sudjeluju u ovoj kulturnoj manifestaciji, a i broj ljudi koji u jednoj noći obiđe brojne hrvatske muzeje iz prigode u prigodu nadmašuje sva očekivanja. Zato ne čudi ni veliki interes koji već vlada oko Noći muzeja 2018., a za koju je sada i službeno poznato da će se održati u petak, 26. siječnja.

Muzeji i sport – brže, više, jače …citius, altius, fortius…, kratki je sukus ovogodišnjeg programa Noći muzeja, koji će zaživjeti u znaku sporta kao glavne teme.

Hrvatski državni arhiv

Hrvatski državni arhiv

Naglasak manifestacije stavljen je na analitičkom sagledavanja postojećih i stvaranju novih zbirki i muzeja na temu sporta, poticanju lokalnih inicijativa na očuvanju i usporednom vrednovanju sporta, u svim njegovim pojavnim oblicima, te stvaranju ozračja osjetljivosti na sport kao kulturološku vrijednost i njegovu prisutnosti u raznolikim oblicima društvenog i individualnog stvaralaštva, te na aktivnom uključivanju posjetitelja u aktivnosti muzeja, i stvaranju nove muzejske publike.

Iako se u Hrvatskoj od polovice prošlog stoljeća sustavno prikuplja građa vezana za povijest i razvoj sporta, danas djelomično izložena i u Hrvatskom sportskom muzeju u Zagrebu, sportska baština nije adekvatno zastupljena i prezentirana u hrvatskim muzejima. Stoga i odabir sporta za temu Noći muzeja 2018. ima za cilj dodatno potaknuti rasprave o problematici sportskih zbirki i muzeja u Hrvatskoj.

Noc muzeja

Noć muzeja 2018.

Poticaj za temu Noći muzeja 2018. proizašao je i iz trenutka sadašnjosti; Europsko prvenstvo u rukometu održat će se u Hrvatskoj od 12. do 28. siječnja, a XXIII. Zimske olimpijske igre održat će se u južnokorejskom gradu Pyeongchangu od 9. do 25. veljače, 2018.

Na stranici Noći muzeja doznajte više o muzejima koji sudjeluju, a uskoro pročitajte i program.

 

Foto: MSU, Noć muzeja, Sanja Jagatić

Učitati još
Zatvori