Donosimo načine na koje možete pomoći Ukrajini

Donosimo načine na koje možete
pomoći Ukrajini

Otkako se cijeli svijet promijenio preko noći jedino o čemu razmišljamo je Ukrajina i kako pomoći ljudima koji su pogođenim ovim ratom. Cijeli svijet prati aktualna događanja te se u mnogima javlja poriv da pomognu ukrajinskom narodu, no možda ne znaju kako. Stoga, u nastavku donosimo popis nekoliko organizacija koje pomažu ukrajinskim civilima i koje trenutno primaju donacije. Donirati možete preko njihovih službenih web stranica i preko Facebook stranica.

Hrvatski Caritas

Caritas Ukrajine objavio je žurni apel za pomoć putem mreže solidarnosti Caritasa Internationalis. Ovdje se bez dvojbe uključio i Caritas Hrvatske. U prvom redu se naglasak stavlja na opremu koja se koristi u kriznim situacijama koje su posljedica ratnih sukoba. Hrvatski Caritas provest će prikupljanja novčanih sredstava kojima će se ubuduće poduprijeti suradnja s Caritasom Ukrajine. Donirati možete na njihovoj službenoj web stranici.

UNICEF Hrvatska

UNICEF trenutno na terenu u Ukrajini pojačava napore da osigura kontinuiranu isporuku vode, medicinskih potrepština i ostalu nužnu humanitarnu pomoć te psihosocijalnu podršku za djecu. “7,5 milijuna djece u Ukrajini suočeno je s krizom koja predstavlja prijetnju za njihove živote” ističe UNICEF, a pomoći možete preko njihove službene web stranice.

Međunarodni Crveni križ

Međunarodni Crveni križ djeluje u Ukrajini od 2014. godine. Ova organizacija usko surađuje s Ukrajinskim društvom Crvenog križa. Na području Ukrajine trenutno pružaju podršku ljudima koja uključuje hitnu pomoć kao što su hrana, voda i druge osnovne stvari. Također, opskrbljuju bolnice i ustanove primarne zdravstvene zaštite medicinskom opremom i pripravnošću za hitne slučajeve. Isto tako pomažu obiteljima razdvojenim sukobom da se ponovno povežu. Donirati možete preko njihove web stranice.

Liječnici bez granica

Liječnici bez granica u Ukrajini pomažu lokalnim volonterima, organizacijama, zdravstvenim djelatnicima i vlastima. Osim toga pomažu ljudima da putuju do zdravstvenih ustanova, pristupe propisanim lijekovima i podižu svijest o uobičajenim zdravstvenim izazovima. Donirati možete preko njihove web stranice.

The Kyiv Independent

The Kyiv Independent je portal koji je pokrenut prije tri mjeseca na engleskom jeziku. Nastao je na principima slobodnog tiska i uređivačke neovisnosti. Donacije se mogu davati putem njegovih GoFundMe i Patreon računa, koji će se koristiti za održavanje izvora vijesti.

Sunflower of Peace

Sama neovisna organizacija je osnovana prije pet godina u svrhu prikupljanja sredstava za pružanje prve pomoći i opskrbu medicinskih potrepština liječnicima s prve crte. Sunflower of Peace trenutno osigurava ruksake ukrajinskim vojnicima, građanima i volonterima. “Svaki ruksak je dizajniran za grupe od 5 do 10 ljudi i uključuje razne potrepštine prve pomoći: zavoje, lijekove protiv hemoragije poput Quikclot-a i Celoxa, medicinske instrumente i sredstva za preživljavanje u ekstremnim uvjetima.” – ističu na Facebook stranici gdje se možete uključiti u inicijativu prikljupljana sredstava.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori