Modni trendovi svjetskih regata

Modni trendovi svjetskih regata

Nakon otvorenja luksuznog Grand Park Hotela Rovinj te prekrasne ACI marine, u neodoljivi istarski grad dolazi jedna od najprestižnijih svjetskih regata pod nazivom Adris 44Cup. Ovogodišnja regata održat će se od 28. svibnja do 2. lipnja u Rovinju, a posjetit će ju brojna lica svjetske celebrity scene.

Adris 44Cup regata signalizira privremeni bijeg života iz grada u Istru te sukladno tome dan zahtijeva ultimativnu ‘casual smart’ odjevnu kombinaciju. Pomorski utjecaj oduvijek je de rigeur na regatama, a posebno je istaknut onaj princeze Alexandre gdje je nosila odijelo inspirirano mornarima za Cowesov jedriličarski tjedan 1884. godine pa ako bi htjele izbjeći pogrešku, žene bi trebale razmisliti o stilovima s nautičkim dodirom.

Štikle treba izbjegavati po svaku cijenu, dok je par cipela s gumenom potplatom sine qua non za poziv na brod. Brodski sakoi su tradicionalno jednostruki i slični jaknama za odijela, ali imaju labaviji rez i izrađeni su od čvrstog materijala pa su robusni poput sportske jakne.

Popularan stil također su i jarko obojene pruge. Odijela od čiste vune ne čuvaju hladnoću pa je najbolje odlučiti za spiralni flanel koji je napravljen od vune, ali je mekano utkan i brušen kako bi se stvorila dodatna mekoća, tako da na nju ne utječe hladan morski povjetarac.

Višebojni prugasti sako sa zlatnim gumbima je osnovni komad koji se može uskladiti sa svim bojama. No, ne može se pogriješiti s klasičnom nautičkom temom kao što je tamno plavi mornarski sako s metalnim gumbima. Bijela pamučna košulja ili pastelne nijanse ružičaste, žute ili plave boje odgovaraju mornarici te će odgovarati svakoj boji jakne.

Kako nijedna regata ne bi bila potpuna bez oblaka ili kiše, preporučuje se tzv. vjetrovka. Iako nije nužno dizajnirana za pljusak, vjetrovka će svakoga držati toplim na putu od obale do broda.

No, u svakom slučaju, vodeći se riječima Jack Carlsona, profesionalnog veslača i autora veslačkih sakoa, upozorava se da se ne natječe previše s bojama za utrke: “Želite ući u duh stvari, ali nemojte se pojavljivati u nečemu što izgleda kao Oxford ili Cambridge Blazer

O 44Cup-u

44Cup svjetska je turneja koja se sastoji od pet regata koje se održavaju na različitim lokacijama diljem svijeta, a među njima je i Rovinj. Svi timovi jedre na identičnim jedrilicama klase RC44 koje je dizajnirao Russell Coutts, peterostruki pobjednik America’s Cupa i jedan od najvećih jedriličara svih vremena. Svaki tim sastoji se od vlasnika jedrilice, četiri amatera, tri profesionalna jedriličara i taktičara. Brodovi su izrađeni korištenjem iste tehnologije koja se koristi i za proizvodnju šasija bolida formule te imaju velika ubrzanja, a mogu jedriti po svim uvjetima, što jamči uzbudljivo i izjednačeno natjecanje u kojemu je presudna vještina posade i kormilara.

Više o 44 Cupu: www.44cup.org

Učitati još
Zatvori