Moćne žene: Michelle Obama

Moćne žene: Michelle Obama

“Gledam na sebe kao na prosječnu ženu. Iako sam Prva dama, nisam to bila cijeli život. Ja sam produkt pop kulture, konzument pop kulture – i znam kako se povezati s ljudima.” Izjavila je to Michelle Obama i tako i sama točno opisala svoj streloviti uspon do statusa političkog celebrityja.

Upravo je ona idealan primjer žene koja je iz sjene muškarca stvorila vlastito carstvo. Iako se može reći da si nije ni dopustila da ikad bude u sjeni.

Od malog bungalova u čikaškom predgrađu do Bijele kuće

Godinama prije nego što je postala omiljena Prva dama SAD-a, Michelle LaVaughn Robinson je odrastala u bungalovu u predgrađu Chicaga u radničkoj obitelji. Živjela je s bratom Craigom i roditeljima, a njihova obitelj nije odudarala od ostalih afroameričkih obitelji koje su pokušavale voditi normalan život u sredini koju je abnormalno tresao i definirao rasizam.

Ipak, i od Michelle i njezinog brata očekivalo se da je obrazovanje na prvom mjestu. Tako je već s četiri godine čitala, do šestog je razreda znala francuski jezik, a upisala je i školu za nadarenu djecu. Tvrdila je u više navrata da je znanje nešto što nam nitko ne može oduzeti, a ona si je to osigurala na prestižnim fakultetima američke Ivy Lige  – Princetonu i Harvardu gdje je studirala sociologiju i pravo.

Karijera odvjetnice dovela ju je do budućeg Predsjednika SAD-, Baracka Obame, na svom prvom poslu. On je bio ljetni stažist, a ona mu je trebala biti mentorica.

Michellin uspon kroz Barackov mandat

Barack Obama zove svoju suprugu ‘Moja stijena’, dok joj prijatelji često govore da radi ‘kao gladijator’. Uz takve epitete, nije neobično da je Michelle svoju karijeru stavila na pauzu kako bi zajedno sa suprugom sudjelovala u kampanji za predsjednika 2008. godine. Iako je na početku manje putovala, uskoro je Michelle postala jedna od glavnih zvijezda kampanje.

Održala je brojne govore, ali jedan od najupečatljivijih je onaj na Nacionalnoj demokratskoj konvenciji 2008. godine u kojem je predstavila sebe i svoju obitelj kao utjelovljenje ‘američkog sna’ i dokaz da je isti moguć. Taj ju je govor pretvorio u miljenicu publike.

Kad je i službeno postala Prva dama, Michelle tu titulu nije pretvorila u sjenu koja prati supruga. Pojavljivala se na službenim događanjima jedan dan, a drugi je već volontirala u skloništu za beskućnike. Jedna je od rijetkih javnih osoba koja je podizala svijest o problemu pretilosti u SAD-u, zalagala se za istospolne brakove i LGBTQ+ zajednicu u američkom društvu i putovala u sve dijelove svijeta. Iako je njezin suprug bio najjači svjetski lider, Michelle je bila stalni dokaz da oni i nisu toliko drugačiji od naroda, da nisu nedodirljivi i tako je postala jedna od najutjecajnijih žena na svijetu.

Feministička ideja Michelle Obame

Svojom je konstantnom prisutnošću i isticanjem, titulu Prve dame protkala feminizmom. Prava žena bila su kostur njezinog mandata i na to se često vraćala. U cijelom se nizu inicijativa koncentrirala na promicanje jednakosti, a u svojim je govorima uvijek naglašavala važnost obrazovanja za djevojke. Michelle je pomaknula granice kad je u svojim memoarima ‘Becoming’ otkrila da je doživjela spontani pobačaj kao i to da su njihove kćeri Malia i Sasha začete umjetnom oplodnjom. Poručila je tako da nema prostora za konstantno predbacivanje krivnje, ali niti određivanje ženama što mogu ili ne mogu učiniti s vlastitim tijelom.

Poticala je i objašnjavala koliko je važno da žene podupiru žene i da si međusobno pomažu.

Totalni vrhunac – ‘Becoming’

Kraj političkog mandata njezinog supruga za Michelle je značio tek pravi ‘boom’. Dok je u ulozi Prve dame postala istaknuto žensko lice, tek je s krajem boravka u Bijeloj kući njezin rad zadobio najviše pažnje, a sama Michelle ostala je u tom, ‘celebrity’ smislu,  aktivnija od supruga Baracka.

Njezina knjiga ‘Becoming’ koja je izašla 2018. godine odmah je postala bestseller i svi su je htjeli čitati. U njoj je otvorila vrata dotad nepoznatoj strani čitave obitelji i otkrila detalje uspona od jednostavne, ali odlučne djevojčice iz Chicaga do Prve dame SAD-a. Ta ponekad ružna, ali realna strana ‘američkog sna’ slavne bivše Prve dame oduševila je publiku i osigurala Michelle Obami status jedne od najmoćnijih žena svijeta.

Foto: Profimedia

Učitati još
Zatvori