#allaboutchange: Klub 585 zajedno sa zajednicom očistio bolsko podmorje

#allaboutchange: Klub 585 zajedno sa
zajednicom očistio bolsko podmorje

Bol na otoku Braču, biser je Dalmacije, ali i cijele hrvatske obale, ali nažalost čini se kako ni on nije imun na onečišćenja za koja su zaslužni ljudi. Svjedočimo često ružnim fotografijama i snimkama hrvatskog Jadrana koje je onečišćeno raznim glomaznim otpadom, ali i hvale vrijednim akcijama hrabrih ljudi koji isto podmorje i čiste. Ove godine zato je 585 club iz Bola na Braču pokrenuo brojne akcije koje za cilj imaju očuvanje okoliša ovog prekrasnog dalmatinskog otoka. Njihovo društveno djelovanje pravi je primjer promjene u društvu koje mogu napraviti pojedinci, a koje itekako utječe na sve oko nas. Razgovarali smo s Matom Ivančićem za našu platformu #allaboutchange, vlasnikom 585 cluba koji nam je otkrio sve o ovoj akciji, ali i brojnim drugim planovima. Naime njima je iznimno važno kao aktivnim članovima zajednice raditi na dobrobiti i boljitku cijelog mjesta, a ekološke akcije upravo su dobar primjer kako educirati stanovnike, ali i turiste na promjene koje su nužne kako bi očuvali ovaj naš predivan ekosustav. Promjene koje se možda čine male, velik su korak za ovu zajednicu i ostavljaju veliki trag i kao inspiracija drugim da krenu i oni u istom pravcu. Kada osvijestimo koliko smo kao pojedinci važna karika u velikim promjenama, one će se po inerciji i događati, a to je ono čemu svatko od nas treba težiti.

Foto: Klement Grgić
  • Možete li nam reći nešto više o akciji čišćenja podmorja oko Bola, kako ste došli na ideju?

Potaknuti predivnom prirodnom ljepotom lijepe naše, a osobito mjestom Bol na otoku Braču, pokrenuli smo godišnje inicijative usmjerene na očuvanju okoliša mjesta u kojem naš Club 585 i djeluje. Željeli smo osim vrhunske zabave i noći za pamćenje, turistima dodatno skrenuti pažnju kako je iznimno bitno ponašati se odgovorno i u skladu s održivošću te dodatno podržati lokalne heroje koji brinu za okoliš, a sve kako bismo dodatno očuvali ovaj „zlatni raj“ i još dugo u njemu uživali. Ova inicijativa počela je prije dvije godine kada smo osmislili atraktivan koktel 585, koji se sastoji od zlatne tekile infuzirane s lovorovim listom, limunom te džemom od smokava. Ovi sastojci koji čine zlatni koktel su specifični za naše podneblje te iste možemo naći na samome otoku Braču. Odlučili smo iskoristiti ovaj jedinstven koktel kao simbol Bola i kluba 585, te određen postotak od cjelokupne prodaje koktela kroz svaku sezonu donirati u svrhe i inicijative usmjerene na očuvanju okoliša. Sukladno tome, prošle godine odlučili smo podržati Dobrovoljno vatrogasno društvo Bol, koje je prva linija u borbi protiv požara u mjestu, požara koji uništavaju upravo i spomenute biljke koje su sastavni dio koktela.

U 2021. godini, dodatno potaknuti dobrim rezultatima sezone u klubu 585 unatoč globalnoj pandemiji, odlučili smo u priču uključiti i Cocktail bar Auro na Zlatnom ratu te bar Varadero u centru mjesta, kako bismo prikupili što više sredstva i organizirali uz profesionalne ronioce i kvalitetno čišćenje podmorja u luci Bol gdje je velika izloženost otpadu. Akcija je prošla više nego uspješno te jedva čekamo sezonu 2022. godine gdje također spremamo odlične društveno-ekološke inicijative i mnoga druga iznenađenja kroz plan i program rada kluba 585. Smatramo kako je ekološka svijest jako bitna te da svatko mora preuzeti odgovornost za svoje djelovanje na lokalnoj razini i dodatno poticati na promjene koje služe općem dobru svih nas i mjesta.

Foto: Klement Grgić
  • Tko je sve sudjelovao u akciji i zašto smatrate da je važna?

U akciji su sudjelovali Club 585, Cocktail bar Auro, Cocktail bar Varadero, Ronilački klub Big Blue, The Yacht Week i Općina Bol. Stanovnici Bola zajedno s načelnicom podržali su ovu akciju čišćenja podmorja, te su pomogli odvozom smeća kojeg smo izvadili tijekom ove akcije. Kako smo već spomenuli, u Bolu ne uživa samo lokalno stanovništvo već i veliki broj turista iz sezone u sezonu, te je iznimno bitno da svatko na neki način doprinese inicijativama koje su usmjerene na održiv razvoj i zaštitu okoliša. Pa tako uz naš zlatni koktel 585, u kojemu uživaju i traže osvježenje mnogi turisti, svi korisnici automatski sudjeluju u društveno-ekološkim inicijativama, a dodatno samim porukama i značenju ovog koktela se budi svijest za odgovornim odlaganjem otpada.

Foto: Klement Grgić
  • Kako su na cijelu akciju reagirali stanovnici?

Primili smo podršku lokalne zajednice te smo iznimno zahvali na prepoznavanju inicijative. Društveno odgovoran pristup namjeravamo primijeniti svake godine kako bi dali svoj doprinos zajednici u kojoj živimo i radimo te se nadamo kako će se i mnogi drugi pridružiti ovoj akciji kako bi zajedno mogli učiniti što više za otok i prirodu koja nas okružuje.

Foto: Klement Grgić
Foto: Klement Grgić
  • Kako vi gledate na svoj rad u ovoj godini koja je kao i prošla za mnoge bila prekretnička?

Ova godina kao i prošla 2020. godina bila je iznimno zahtjevna i izazovna s obzirom na Covid-19 pandemiju koja trese svijet. Svakako na prvom mjestu nam je sigurnost i zdravlje svih naših radnika i korisnika naših sadržaja. Prilagođavanje iz dana u dan i konstantno praćenje svih aktualnosti povezanih sa samim radom i mjerama i preporukama nadležnih resora, kao i detaljno provođenje istih je svakako bio fokus ove ljetne sezone. Sukladno rezultatima ostvarenim u cjelokupnom turističkom sektoru tijekom ovogodišnje sezone, uključujući i nas i naše poslovanje, smatramo kako možemo biti zadovoljni. Bitno je pridržavati se svih mjera i preporuka te staviti naglasak na zdravlje radnika i naših gostiju, ne samo kao preventivna već i promocijska mjera koja šalje jasnu poruku visoke razine profesionalizma i sigurnosti svim našim sadašnjim i budućim gostima.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Sadržaj članka nastao je u suradnji s našim partnerima. Za više informacija, pogledajte naše Uvjete korištenja.

Foto: Privatna arhiva

Učitati još
Zatvori