Cure koje su pomogle Zagrebu, dosad su skupile preko tri milijuna kuna za Petrinju, Sisak i okolicu

Cure koje su pomogle Zagrebu, dosad su skupile preko tri milijuna kuna za Petrinju, Sisak i okolicu

Jučerašnji potres u Petrinji i okolici zadao je ogroman, još jedan udarac cijeloj Hrvatskoj. Nakon što su u ponedjeljak od prvog potresa stradale kuće i zgrade, potres od 6.3 po Rihteru mnogim je obiteljima u pogođenom području u nekoliko sekundi izbrisao domove i sve što su imali. Posljednji su dani zato obilježeni tugom i osjećajem gorčine, ali i pozitivnim šokom zbog brzine kojom su se građani Hrvatske pokrenuli kako bi pomogli Petrinji, Sisku, Glini i svim okolnim mjestima stradalima u potresu.

Humanitarna lančana reakcija iz ožujka ponovila se, a Fond 5.5 koji su osnovale pet mladih Hrvatica koje žive i rade u Amsterdamu ponovno je zaživio i u suradnji sa Zakladom Solidarna aktivirao hitnu donatorsku akciju.

Ovog smo se puta čuli sa Sarom Juričić, koja je trenutno jedina u Amsterdamu, dok su Dora Zane, Jana Zane, Anamarija Uzbinec i Anja Herceg također osjetile jučerašnji potres u Zagrebu.

“Pokrenule smo novu akciju skupa sa Zakladom Solidarna u kojoj kroz Fond 5.5 ponovno sakupljamo sredstva za pogođena područja Petrinje i Sisačko-moslavačke županije nakon uspješne akcije koju smo provele u ožujku za potres u Zagrebu.

Dosad je prikupljeno gotovo 3 milijuna i 600 tisuća kuna

“Kao tada, pokušale smo što brže reagirati i jako brzo nakon potresa smo odlučile reaktivirati Fond. Sabrale smo se, čule se sa svima i pokrenule, sve smo bile u šoku. Ovaj put je ostatak cura u Zagrebu, a ja sam u Amsterdamu.”

“Već jutros je iznos dosegnuo velikih milijun i 400 tisuća kuna. Od toga je čak milijun kuna došlo preko KEKSPay aplikacije, to nam je i prošli put dosta pomoglo jer je jednostavno donirati. Sad su iz aplikacije još brže reagirali i poslali obavijest svim korisnicima. Nadam se da će iznos nastaviti rasti kako bi pomogli što većem broju ljudi.”

“Fond 5.5 u Zagrebu je završio super, pomogli smo 150 obitelji putem javnog natječaja. Neke su obitelji dobile iznose između 10 do 20 tisuća kuna za obnovu kuća, a nekim smo obiteljima uspjeli platiti smještaj na tri mjeseca jer su im domovi imali crvenu oznaku nakon potresa i nisu bili sigurni za boraviti unutra. Dio novca otišao je i KBC-u Zagreb za neonatalni odjel koji je stradao u potresu. Nadam se da će se taj uspješni scenarij ponoviti i u slučaju teško pogođenog područja Petrinje i Sisačko-moslavačke županije.”

Sve informacije o tome kako jednostavno i brzo donirati željeni iznos pronađite na službenoj stranici Fonda 5.5 i Zaklade Solidarna.

Ako vas interesiraju i ostali provjereni načini kako možete pomoći, pronađite ih ovdje. Telefone i kontakte za psihološku pomoć, kao i savjete kako umiriti svoju obitelj i sebe okupili smo ovdje.

Foto: Instagram, Fond 5.5

Učitati još
Zatvori