Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog stila u Zagrebu: Beshland Studio
Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog stila u Zagrebu: Beshland Studio

Otkrivamo vam raj keramike minimalističkog
stila u Zagrebu: Beshland Studio

Keramika je u nekoliko posljednjih godina doslovce procvjetala u Hrvatskoj. Od niza brendova i radionica, ne samo da danas svatko ima barem po jedan komad keramike u svojoj kuhinji ili dnevnom boravku, već su se mnogi i osobno okušali u ovom ručnom radu. Keramika smiruje, iznimno je kreativna, inspirativna i podsjeća nas na usporavanje te da cijenimo lijepe stvari, kao i rituale.

Zagreb je u posljednjih godinu dana postao bogatiji za novi keramički studio, Beshland, iza kojeg stoji Mateja Šijan, koja se nakon života u Engleskoj i Danskoj vratila u rodni Zagreb i odlučila pokrenuti vlastiti kreativni biznis. Tako je na Ravnicama otvorila minimalistički raj sa svojim upečatljivim potpisom gdje možete ne samo razgledati i kupiti keramiku s njenim potpisom, već i sudjelovati u druženju i radionicama. Saznali smo od Mateje sve o Beshland Studiju koji jedva čekamo posjetiti čim prije!

Povratak iz Engleske u Hrvatsku

Kako bi opisala Beshland Studio?

Kao svoj  dom, muzej. U njemu se osjećam sigurno i on mi daje trenutke isključenosti i tišine što mi pomaže da napravim korak unatrag i opustim se. Uredila sam ga u minimalističkom stilu, s prirodnim materijalima, kako bi ta povezanost s prirodom bila iskazana i na taj način te potaknula svakog pojedinca koji zakorači u studio da se vrati sebi te osluhne i čuje ono što mu njegovo vlastito ja šapuće. Beshland Studio je kroz radionice, koje redovito održavamo, rekla bih i jedno mjesto okupljanja ljudi, kao i stvaranja tog izgubljenog osjećaja zajednice, upoznavanja novih karaktera i naposljetku učenja novih stvari.

Što te potaknulo da otvoriš studio keramike u Zagrebu?

Nakon dugog niza godina života izvan Hrvatske, i odluke da ovaj put u Zagrebu ostanemo neko duže vrijeme, potencijalno za stalno, jednostavno sam odlučila svoju viziju i rad podijeliti s ostalima. Moja glavna motivacija je bila da izgradim okruženje u kojem ću moći biti kreativna, slobodna i povezana s onime što me opušta. Glina ima tu moć da me svaki dan nauči nešto novo, ponekad pomoću nje spoznam nešto novo o sebi, nekad nešto novo o prirodi, a vrlo često me podsjeti da se vratim i budem tu i sad.

Što tebi predstavlja keramika?

To je proces koji će me uvijek fascinirati, bez obzira na to koliko sam uključena u svaki korak. Radi se o materijalu uzetom iz zemlje, oblikovanom elementima vode, zraka i vatre nakon čega dobijete predmet koji traje godinama.

Od keramičkih šalica do impozantnih skulptura

Upravo si predstavila nove skulpture s Beshland potpisom, što te inspiriralo za njih?

Uvijek me inspirira me priroda, ljudi oko mene, vrijeme, raspoloženja, emocije. Skulpture su apstraktne, bliske su zemlji i prirodi. Nešto su što će probuditi emocije i interes svakog promatrača. Teško mi je odrediti što bi to točno bilo jer kada ih izrađujem nemam gotovo nikad plan kakva će skulptura biti ili što želim izraditi – jednostavno se prepustim i uđem u jedno, rekla bih, meditativno stanje. Skulptura naposljetku  može značiti bilo što bilo kome.

Možeš li nam otkriti više o samim radionicama u svom studiju i planovima za jesen?

Apsolutno! Radionice održavamo od samog početka, a odaziv i feedback polaznika je senzacionalan. Tako da nas nakon ljetne stanke čeka jedna jako kreativna jesen. Svi detalji o terminima i mogućnostima za prijave bit će objavljeni na na našem Instagram profilu, tako da nas svi zainteresirani mogu popratiti tamo. Za jesen planiramo jako puno toga, upravo smo lansirali web stranicu putem koje se mogu kupiti svi naši proizvodi, tako da u novoj sezoni planiramo još proširiti asortiman. No, za sada nećemo otkrivati detalje – stay tuned!

Foto: Ela Bibulić

Učitati još
Zatvori