14. Inspiracije o ozbiljno važnim temama uz slatke zalogaje

14. Inspiracije o ozbiljno važnim
temama uz slatke zalogaje

Današnja civilizacija stigla je do stupnja razvoja u kojem se napredak mjeri brzinom uništavanja prirodnih resursa. Proteklih mjeseci, tijekom kojih je zastao ovakav ljudski ‘napredak’, mogli od nas shvatili su koliko svakodnevnim postupcima štetimo planeti, jedinom domu u kojem bi trebali graditi budućnost. Ukratko, upravo to je bila glavna tema 14. po redu Inspiracija, etabliranog društveno-kulturnog događanja na kojem se važno i ozbiljno kombinira s radošću i zabavom, održanih 24. lipnja na terasi zagrebačkog restorana Balon.

Processed with VSCO with q1 preset

U zelenom ambijentu prisavske terase uzvanici se nisu socijalno distancirali već naprotiv, društveno zbližili uz preporučeni prostorni razmak i sljedeći epidemiološke preporuke, objasnila je Anita Vukušić Crevar, organizatorica Inspiracija:

Preispitali smo svoju ekološku savjest s naglaskom na zahvalnosti prema planeti zemlji te se zapitali koliko doista znamo o očuvanju prirodnog svijeta te što sve ne činimo kako bi ga zaštitili.

14. Inspiracije fokus stavile na ekologiju

Kao prvu gošću moderatorica Jana Fabijanić predstavila je Petru Andrić, programsku voditeljicu organizacije Greenpeace:

Imamo samo deset godina za korjenite promjene s ciljem usporavanja klimatskih promjena i daljnjeg iscrpljivanja prirodnih resursa. Ako ne smanjimo emisiju stakleničkih plinova u atmosferi, ugrožavamo i opstanak vlastite vrste. Upravo zbog toga nakon pandemije ne smijemo težiti vraćanju u “normalno”, već osvijestiti da se više ne smijemo ponašati kao agresivni grabežljivci za koje ne postoji sutra.

Prema njezinim riječima, iako globalne ekološke i zelene organizacije te razne udruge poduzimaju akcije za sprečavanje daljnjeg onečišćenja okoliša, sve dok se svako od nas ne počne ponašati odgovorno, eko-aktivizam bit će preslab. U praktičnom smislu, važno je smanjiti upotrebu svih vrsta energije, ne upotrebljavati jednokratnu plastiku, reciklirati i sl.  

Ako vam je pak proradilo ekološko grizodušje, možete volontirati u Greenpeaceu gdje su dobrodošle sve dobne skupine i svi oblici djelovanja. Ako ništa drugo, možete na društvenim mrežama podijeliti Greenpeace objave i tako druge upozoriti da se, primjerice, maske, rukavice i druga jednokratna zaštitna oprema ne baca u kanalizaciju, savjetovala je Petra Andrić.

Kako su uobičajeni oblici transporta u mnogim zemljama veliki zagađivači okoliša Ivana Bučanac Jeleković iz Toyota Croatia predstavila je nova hibridna vozila dostupna na hrvatskom tržištu:

Kako Toyota već 25 godina uspješno proizvodi hibridne automobile, naših 15 milijuna zadovoljnih vlasnika najbolji su dokaz uspješnosti. Važno je znati da hibridna vozila ne ispuštaju kancerogene ispušne plinove, pa ako ne možete svakodnevno pješačiti ili biciklirati, razmislite o prijevozu koji je održiv.

Matija Cvek uz novu Toyotu C-HR hybrid

U ekologiji je najvažnije podučiti djecu da usvoje navike očuvanja okoliša te tako odrastu u odgovorne pojedince. Spisateljica Rosie Kugli publici je podijelila nekoliko primjeraka slikovnice Mala sirena i dječak Roko koja govori o zaštiti mora i oceana.

Prije kutjevačkog pjenušca dobrodošlice dr. Nikola Milojević uzvanicima je dao brzinske preporuke za ljeto jer i suvremena estetska medicina ima tretmane koji su prirodni, poput primjerice pomlađivanja krvnom plazmom – sastojkom vlastitog tijela koji obnavlja kožu oštećenu izlaganjem suncu što postaje sve veći problem. Osim toga, s ljetom pred nama za lijepu i zdravu kožu presudne su tri stvari, kaže dr. Milojević: ne izlagati se previše suncu, zdravo se hraniti i prestati pušiti.

Estetski tim Poliklinike Milojević

U svijetu marketinga pandemija je također donijela velike promjene – pojedini mediji čitaju se manje dok digitalne platforme bilježe povećanje posjećenosti. Oglašivači se više nego ikada obraćaju influencerima, a u tome im pomaže platforma Webfluential koju je predstavio Sven Petrak iz agencije Alert:

Zamišljena je ponajprije kao alat za povezivanje influencera i brendova jer kretanja nam pokazuju da su danas tvrtkama sve zanimljiviji tzv. mikro-influenceri koji imaju do 15.000 vjernih pratitelja. Webfluential im omogućuje da odrede svoju internetsku osobnost i tako izravno povežu s brendovima. Nadamo se da će platforma poslužiti i onima koji su utjecajni u području ekologije i održivost’.

Uz koktele gina Hendricks, nakratko smo osjetili škakljanje mjehurića, osvježili misli, ali i odmorili uranjajući u netaknutu prirodu s novim okusima Jamnica Botanica s kojom smo zakoračili uraskoš botaničkog vrta. Na kraju večeri predstavljen je Matija Cvek –  nova hrvatska glazbena zvijezda. Svoju popularnost stekao je organski i kroz kratko vrijeme profilirao se autorom originalnog stila. Uz Jo Pandura na gitari Matija je izvodio svoje hitove. Za slatki doživljaj pobrinuli su catering Zvona s tri neodoljive vrste torti – Ferrero, Cheesecake i tortom od jagoda i vanilije.

I mala preporuka za kraj: ne propustite Balonov Jazz Summer Lounge četvrtkom gdje ćete se uz birane zalogaje na prostranoj terasi moći opustiti i zabaviti uz poznatog zagrebačkog jazz gitarista Joe Pandura.

Slatki stol s potpisom Catering Zvona

Foto: PR

Učitati još
Zatvori