Moderna mama: Iris Cekuš
Moderna mama: Iris Cekuš

Moderna mama: Iris Cekuš

Jedna od naših najuspješnijih manekenki Iris Cekuš i njen suprug Pedro Soltz, brazilski model i lanjski pobjednik hrvatskog ‘Plesa sa zvijezdama‘, prije šest tjedana dobili su drugo dijete. Njihova mala obitelj postala je bogatija za još jednu kćerkicu kojoj su nadjenuli ime Isabella Marie.

Ušuškana u naručju mame, dočekala nas je znatiželjnim pogledom. Iako je navršila nešto malo više od mjesec dana, snimanje je izdržala kao prava profesionalka – mirno i strpljivo. U ugodnoj atmosferi doma i veselom raspoloženju popričali smo s Iris o izazovima koje sa sobom nosi majčinstvo i odgoj, dok je Isabella uživala u naručju starije sestre Lare Lis. Iris nam je otkrila na koje ju je načine majčinstvo promijenilo, kako su se ona i suprug snašli u najljepšoj ulozi te kako se slažu njihove djevojčice, a sve saznajte u nastavku.

O ulozi mame

  • Sada si mama dvije djevojčice, kako si se snašla u toj najljepšoj i najtežoj ulozi zvanoj mama?

U ulozi mame sam se prvi put našla prije 11 godina i to je bila najveća promjena u mom životu. Odjednom nisam imala samo sebe i svoje potrebe nego jedno malo biće potpuno ovisno o meni i tada sam shvatila da nikada vise neću biti sama. Bez obzira na to jesam li fizički bila prisutna ili ne, jednom kada postaneš mama dijete ti je stalno u mislima. Je li jelo, je li bolesno, kako je, što radi… Čak puno više i razmišljaš o njemu ako niste zajedno, bar sam ja tako. Često sam putovala i tada sam stalno mislila kako je ona. Sada, 11 godina kasnije i dolaskom Isabelle promjena je velika. Pitam se što sam uopće radila po cijele dane.😅🤣 Sada mi je dan ( i noć) ispunjen pelenama, dojenjem, šetnjom i isključivo Isabellinim potrebama. Srećom, Lara je već velika i pomaže mi. Tako da bih rekla da je sada promjena opet velika, ali ne tolika kao prvi put.

Isabella je jako mazna i voli društvo, voli dodir, vesela je beba. Sada je već počela promatrati nas i svijet oko sebe…

Sestrinska ljubav

  • Kako se slažu Lara Lis i Isabella Marie? Kako bi ih ti opisala – njihove karaktere?

Pa, teško mi je opisati Isabellin karakter jer je još premala, još se upoznajemo, navikavamo svi skupa na novu situaciju. Definitivno je jako mazna i voli društvo, voli dodir, vesela je beba. Sada je već počela promatrati nas i svijet oko sebe pa je puno duže budna preko dana i promatra nas. Dosta je mirna i nije zahtjevna beba, koliko je to moguće, pa možemo bilo kud s njom. Takva je bila i Lara kao beba. Vesela, nezahtjevna i mazna. Jako su slične, i po ponašanju i fizički, osim što Lara nije imala toliko kose. Lara je jako nježna prema Isabelli, tepa joj, mazi ju, čim dođe doma uzme ju u naručje pa joj priča… Mislim da je to posebna ljubav! 😊

Lara je jako nježna prema Isabelli, tepa joj, mazi ju, čim dođe doma uzme ju u naručje pa joj priča… Mislim da je to posebna ljubav!

  • Kako ste se odlučili za ime?

Ime nismo lako odabrali. Opet smo kao i s Larom Lis htjeli da je neko ime koje funkcionira internacionalno, da su dva imena i da se svima nama sviđa! Pedro je bio najviše angažiran oko imena i napisao je nekoliko prijedloga, a zadnju riječ imala je Lara! Ja sam davno još rekla da ako budem imala još jednu kćer, zvat će se Isabella. Lari se jako sviđalo Marie i tako smo spojili ta dva imena. Ja sam jedina u obitelji s jednim imenom! 🙂

Vrijeme za sebe…

  • Kako pronalaziš vrijeme za sebe i Pedra? Koji su neki tvoji rituali opuštanja, a kako kradete trenutke za sebe kao par?

U ovom periodu dok je Isabella još jako mala teško pronalazim vrijeme za bilo što, osim brige za nju. To oduzima 90% mog vremena. Dojim, pa već to samo po sebi oduzima jako puno vremena. Dodamo li tome ostale aktivnosti oko novorođenčeta i kućne poslove, vremena za odmor i opuštanje mi ne ostane puno. Moje opuštanje trenutno izgleda nekako ovako – kada Isabella navečer zaspi, ja padnem u nesvijest od umora. 🤣 Ali, ok, to je trenutno tako i sve to brzo prođe. Najveći problem je što još uvijek nemamo neku rutinu i doslovno je svaki dan drugačiji, pa mi je teško bilo što planirati. Pedro i ja nemamo baš puno vremena za nas dvoje nasamo. On radi i putuje, ja sam s Isabellom, on vozi Laru na aktivnosti kada je u Zagrebu. Tako da je neko zajedničko vrijeme koje provodimo najčešće u šetnji, doma u vrijeme ručka, večere i prije spavanja.

  • Koliko se razlikuješ kao mama sada i prije 11 godina kada je Lara došla na svijet? Je li istina da je sa svakim sljedećim djetetom lakše podnijeti izazove roditeljstva?

Kada se Lara rodila nisam pojma imala što znači imati dijete i kako će mi se život promijeniti za 180! Isto tako, tada skoro nitko od mojih prijateljica nije imao dijete, život je bio potpuno drugačiji. Živjeli smo u Milanu i moj dan je bio ispunjen castinzima, snimanjima, ručkovima, teretanom, kupovinom, putovanjima… Nakon što sam rodila sve se to dosta primijenilo. Prioriteti su postali skroz drugačiji. Došla je Lara i stvarno smo s njom sve u hodu učili, nije bilo prijateljica s malom djecom i savjetima kojima bi me uvjerile da bebi nije ništa ako plače dva sata, da nije bolesna nego da vjerojatno ima skok u razvoju. Morala sam sve shvatiti sama. U tom smislu sam bila puno više zabrinuta oko Lare i plača nego oko Isabelle. Sada su mi te faze poznate i ne brinem toliko.

O trudnoći, porodu i postpartumu

  • Što bi izdvojila kao najveće izazove s kojima si se susrela u dvije trudnoće, dva poroda i dva postpartuma?

Moje obje trudnoće su bile školske, bez apsolutno ikakvih problema, bez mučnina i slično. U obje mi neki tip hrane i pića nije baš odgovarao i to su bili prvi znakovi trudnoće. Oba puta sam na početku bila dosta umorna i čak spavala popodne, iako mi to nije navika. Sada sam i u trudnoći bila opuštenija, nisam se brinula i sve sam normalno radila. Odradila sam jako lijepe beauty kampanje, a tek u 7. mjesecu trudnoće sam počela raditi trudničke kampanje. Vježbala sam pilates i super se osjećala. U drugoj trudnoći sam, unatoč tome što sam bila jako aktivna, dobila čak 19 kg, a u prvoj 15. Oba poroda su mi super prošla. Rodila sam i Laru i Isabellu prirodno, bez epiduralne – Laru na točan termin, a Isabellu u 38. tjednu u rekordnom roku.

Najizazovniji dio je postpartum, barem meni. Treba vremena da se tijelo oporavi, prva dva tjedna su stvarno teška. S Larom sam jako brzo došla ponovno u formu, počela sam raditi kada je imala tri mjeseca, iako sam ju dojila, i ta prva godina njezinog života mi je bila jako teška i izazovna. Sad mi je nekako s Isabellom lakše, život nam je posloženiji pa je u tom pogledu lakše, ali nije lakše s kilama! 😀 U mentalnom smislu svakako mi je sada puno jednostavnije.

O ritualima…

  • Kako izgleda vaš tipičan dan? Koji ti je trenutak u danu s njih dvije najdraži? Imate li neke svoje rituale?

Nemamo još tipičan dan, iako bih ja voljela što prije uspostaviti neku rutinu, za sada nam to još ne uspijeva. Generalno je Isabella jako dobra, vesela i nezahtjevna beba (koliko bebe mogu biti nezahtjevne), ali dani su nam različiti. Volim jutra kada se mazimo, Isabella jako voli kontakt kože na kožu pa nam je to jedna od dražih aktivnosti. Volim i naše šetnje kvartom, napokon je lijepo vrijeme pa smo stalno vani. S Larom pak imam drukčije aktivnosti. Jako je velika razlika u godinama i Lara sada provodi puno vremena na nekim svojim aktivnostima i sa svojim prijateljicama. S njom volim razgovarati o svemu, ima super smisao za humor. Volimo igrati društvene igre, što je moram priznati u ovom trenu u drugom planu. Lara i Isabella se zbližavaju maženjem. Lara je jako nježna prema njoj i voli ju nositi i maziti, a to mi je jako drago i lijepo za vidjeti.

S Larom volim razgovarati o svemu, ima super smisao za humor, volimo igrati društvene igre…

Foto: Sanja Tušek

Važno je razgovarati s drugim ženama

  • Jesi li dobila neke savjete od bliskih žena i mama, a koje bi voljela proslijediti dalje drugim mamama?

Jesam, volim dijeliti svoje iskustvo, ali i čuti druga iskustva prijateljica i žena koje su sve to prošle ili prolaze. Mislim da se tako puno korisnih stvari može saznati i onda sam nekako opuštenija i smirenija, a i lakše mi je kada znam da se sve što se meni događa i što me eventualno muči događa i drugima. Važno je razgovarati s drugim ženama, posebice netom nakon poroda. To puno znači za psihu, sama spoznaja da te netko razumije, da prolazi isto što i ti je jako ohrabrujuće. Podrška je važna, a ono što bih poručila novopečenim mamama jest da što manje brinu, da prihvate pomoć koja im se ponudi, da ne moraju sve same, da probaju naći rutinu koja odgovara njima i bebi te ostatku obitelji i jednostavno da će i taj izazovni period uskoro proći!

Podrška je važna, a ono što bih poručila novopečenim mamama jest da što manje brinu, da prihvate pomoć koja im se ponudi, da ne moraju sve same.

Veselim se svemu što slijedi

  • Za kraj, u svojem dosadašnjem majčinskom stažu, što možeš reći da su tvoja djeca naučila tebe?

Hm, teško pitanje. Lara je dovoljno velika i jako sam sretna što je iskrena i jako empatična osoba. Svojim primjerom joj želim pokazati da sve što želi može ostvariti, da mora biti samostalna i odgovorna. Ja sam dosta nježna mama i mislim da imamo lijep odnos. Smatram da sam prva osoba kojoj će ona doći i obratiti se u bilo kojoj situaciji jer zna da ću joj uvijek biti podrška, ali isto tako joj i reći ako negdje pogriješi. Isabella iz mene izvlači isto ono najbolje –  ljubav, nježnost i da cijenim trenutke koje provedemo zajedno, u maženju. Ostalo tek slijedi.

Učitati još
Zatvori