Kada zaboraviti na mobitel?

Kada zaboraviti na mobitel?

Kada zaboraviti na mobitel

@meganellaby

Mobitel je ta mnoge postao početak i završetak dana. Nakon nekoliko pritisaka na tipku snooze, još uvijek u polusnu, posegnut ćemo za mobitel i isključiti alarm. Još uvijek u polusnu, prije nastavka s jutarnjom rutinom koja obično uključuje pranje zubiju, tuširanje i šalicu kave, u poluležećem položaju, nastavit ćemo lutati po svemu što mobitel nudi, od Facebooka i Instagrama do mailova i omiljenih portala. Nastavak dana provest ćemo s mobitelom u ruci ili nadohvat ruke i nerijetko, ponekad potpuno nesvjesno, posezati za njim ne bi li na malom ekranu naše omiljene stvari pronašli distrakciju ili zabavu.

Kada zaboraviti na mobitel

@meganellaby

Iako mobiteli donose više od uređaja koji će nam skratiti vrijeme čekanja tramvaja ili prijatelja i iako su postali nezaobilazni dio naše svakodnevice, navika njihovog korištenja prešla je gotovo u ovisnost zbog koje ćemo se pronaći na mobitelu na mjestima i u vrijeme kada mobitel nije primjeren ili potreban. Svaki dan donosi nekoliko malih, ali važnih trenutaka koje se ne isplati propustiti zbog gledanja videa ili slika na malom ekranu mobilnog uređaja. Kada zaboraviti na mobitel? U nastavku vam donosimo nekoliko mjesta i svakodnevnih trenutaka kada mobitel možete ostaviti po strani i neopterećeni njime, uživati.

Kada zaboraviti na mobitel

@margoandme

ZABORAVITE NA MOBITEL U PROMETU

Bilo da vozite bicikl ili auto, mobitel je nepoželjna distrakcija koja nije vrijedna rizika koji nesvjesno prihvaćate svaki put kada jednom rukom posežete za mobitelom, odgovarate na poziv ili poruke. Nište nije toliko hitno ni bitno da ne bi moglo pričekati trenutak kada korištenjem mobitela nećete ugrožavati sebe i druge.

DRUŽENJE S PRIJATELJIMA NE UKLJUČUJE MOBITEL

Iako je mobitel nerijetko sredstvo kojim ćemo se poslužiti kako bi dogovorili druženje, samo druženje s prijateljima ili obitelji ne uključuje mobilne prijatelje. Iako ćemo na kavi s prijateljicama ili obiteljskoj večeri nekoliko puta posegnuti za mobitel kako bi, u velikoj većini slučajeva, provjerili nebitne mailove i nove objave na društvenim mrežama, korištenja mobitela nepotrebno je kad se oko vas već nalaze vaši omiljeni ljudi. Zašto propustiti zanimljiv razgovor ili zabavnu zgodu zbog čitanja statusa osobe koje jedva poznajete?

@phoebesoup

@phoebesoup

URED I POSLOVNO OKRUŽENJE NEPRIMJERENO SU VRIJEME ZA OSOBNE RAZGOVORE

Iako poslovna rutina i svakodnevica mnogih uključuje korištenje mobitela, ured, poslovni sastanak i slične situacije još uvijek nisu primjereno mjesto i vrijeme za razgovore i odgovaranje na poruke privatne prirode.

VRIJEME OPUŠTANJA POSVETITE SEBI, A NE ONIMA IZA EKRANA MOBITELA

Bilo da vaši trenuci opuštanja uključuju izležavanje na kauču, toplu kupku, prelistavanje časopisa, čitanje knjige ili kuhanje, mobitel udaljite s mjesta opuštanja i nekoliko trenutaka dnevno, umjesto svima i svemu što se nalazi iza ekrana mobitela posvetite sebi kako bi se opustili nakon napornog dana i napunili baterije za onaj koji slijedi. Osim toga, korištenje mobitela za vrijeme opuštajuće kupke ili osvježavajućeg tuša scenarij je za katastrofu koja samo čeka da se desi. Jednostavno, mobitel nikad ne bi trebao preći prag kupaonice, čak ni za selfi s bojlerom u pozadini.

Kada zaboraviti na mobitel

@hannastefansson

U MUZEJU, U KINU I NA KONCERTU

Nakon što ste odvojiti svoje vrijeme i novac kako bi pogledali dugo iščekivani film, poslušali omiljeni bend ili uživali u umjetničkim djelima uživo i izbliza, čini se gotovo komično posegnuti za mobitelom, zar ne?

GOTOVO UVIJEK I GOTOVO SVUGDJE

Kratko i jasno, uvijek i svugdje kada možete zaboraviti na mobitel, jednostavno to i učinite. Zamijenite ga predivnim pogledom, jednom od nepročitanih knjiga na vašim policama ili ugodnim društvom i uživajte u životu koji se dešava oko vas bez obzira na to obraćate li pažnju na njega ili na mali ekran vašeg mobilnog uređaja.

Tekst: Ela Jarni

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori