Ove preslatke mini masline možete pronaći u fora limenkama ili terracotta teglama

Ove preslatke mini masline možete pronaći u fora limenkama ili terracotta teglama

masline-selectedd-1

Maslina je već nekoliko godina omiljena biljka koju volimo u interijerima, a koju možemo uzgajati u teglicama. Od sada ju možete pronaći i u Selectedd trgovini u slatkom izdanju u retro limenci, danskog brenda Nicolas. Osim za vaš interijer idealna je i kao poklon.

Maslina oblica

Maslina oblica smatra se domaćom-autohtonom sortom masline jer je u većoj mjeri proširena samo u našem uzgojnom području. Kod nas se uzgaja više od 2000 godina, a donesena je iz Izraela, dok je prve opise ove sorta dao starorimski putopisac Collumela. Osim u Hrvatskoj, Oblica se još uzgaja u Kaliforniji gdje su je donijeli naši iseljenici.

maslina-2

Uzgoj i briga

Maslina će u vaš dom unijeti dašak Mediterana, a uz pravilnu njegu može izrasti u pravo malo drvce. Veličina tegle ovisi i o njenom rastu, a što je teglica manja maslina će ostati patuljasta i obrnuto. Maslina raste oko 10 cm godišnje, a uz pravilnu njegu može doživjeti i 10 godina. Vrlo je laka za njegovanje, te ju je zimi potrebno držati u stanu na osvijetljenom mjestu, a u proljeće ili ljeti na otvorenom. Odgovara joj zemlja za kaktuse, a posudu je poželjno dobro drenirati kamenčićima. Nije ju potrebno puno zalijevati, tek kad se supstrat osuši, a višak vode iz tanjurića potrebno je odliti kako ne bi došlo do truljenja korijena.

bergspotter teglica

Limenke ili terracotta teglice

U Selectedd trgovini možete ju pronaći u retro limenci s ručkom, danskog brenda Nicolas, koja podsjeća na limenke boja za zidove sa zabavnom rečenicom: “This bucket does not contain paint but it will add colour to your day!” Kad se maslina presadi u veću teglu limenka se može koristiti kao posuda za odlaganje sitnica, kao vaza, dekoracija, posuda za hlađenje vina ili kao poklon kutija. Maslinu možete kupiti i u ručno rađenim terracotta teglama, cijenjenog danskog brenda Bergspotter. Maslina se može kupiti u Selectedd trgovini (teglice su dostupne i u web shopu) po cijeni od 220 kuna za limenku, i 281 kunu za terracotta teglu. Selectedd trgovina nalazi se u dvorištu Preradovićeve 32. Otvorena je od ponedjeljka do petka od 9 do 19 sati i subotom od 10 do 15 sati. Maslina se u većim količinama za uzgoj nasada može nabaviti u rasadniku www.botanickivrh.hr.

Foto: Selectedd, Pexels

Učitati još
Zatvori