Idealno je vrijeme da počnete prakticirati mindfulness

Idealno je vrijeme da počnete
prakticirati mindfulness

Sigurno ste čuli za pojam mindfulness. No što on doista znači? Bacite pogled na kalendar. Kroz glavu vam sigurno prolazi mala panična misao. Kad prije je vrijeme prošlo i već se bliži kraj Srpnja!  Godišnji odmor idealno je vrijeme za posvetiti se sebi i stvarima koje volite. Mnogi su spakirali kofere i uputili se na dugo iščekivani godišnji odmor. Ako putujete s obitelji ili pak većim društvom sama organizacija putovanja, aktivnosti i vremena može se pretvoriti u stres umjesto odmora.

No, pitanje je da li zaista odmorimo dušu i tijelo na odmoru? Ako naučite biti prisutni u trenutku i kontrolirati svoje misli (znamo da je lakše reći nego postići) investirali ste u svoj rast. Živjeti u trenutku znači doprinjeti zdravlju, samopouzdanju, koncentraciji i samom osjećaju smiraja. Uz nekoliko malih trikova možete ovladati ovom metodom te ju koristiti tijekom cijele godine i osjećati se odlično.

Što je mindfulness?

A post shared by Miranda (@mirandakerr) on

Mindfulness je stanje svijesti prirodna sposobnost svakoga od nas, odnosno osviještenost određenih misli, emocija i stvari koje nam okupiraju ovaj trenutak. Ovom metodom pokušava se postići potpuna prisutnost u sadašnjem trenutku i mislima bez da ih svrstavamo na dobre, loše, pozitivne ili negativne. Proces prisutnosti ako se ugradi u svakodnevni život poboljšava kvalitetu života, no ne može se naučiti niti razumjeti kroz čitanje već se mora naučiti kroz iskustvo, dakle treningom. Pristup sve ili ništa ovdje svakako ne funkcionira, budite strpljivi sa sobom i odvojite desetak minuta dnevno za početak i promatrajte kako se vaš svijet počinje mijenjati.

Vi određujete mjesto i vrijeme

Na godišnjem odmoru vjerojatno ćete imati više vremena i prostora da mindfulness učinite pravim malim ritualom nalik na meditaciju. Odaberite vrijeme koje vam najviše odgovara, kutak u domu ili pak vani u prirodi, idealno uz more i zalazak ili izlazak sunca. Ne postoji specifična pozicija, dovoljno je da se ugodno smjestite. Mindfulness možete vježbati i dok sjedite u autu, šećete, kuhate.. Poželjno je za početnike da ipak odaberu mjesto koje je tiho, kako buka i zvukovi ne bi ometali vašu koncentraciju. Ne postoji idealno vrijeme za očistiti misli, učinite to kad god osjetite potrebu. Ako ste jutarnji tip, namjestite alarm samo pola sata ranije i time ćete izbjeći jutarnju nervozu, žurbu i jurcanje. Uz doručak i kavu sjednite kraj otvorenog prozora. Osjetite svaki dodir povjetarca na koži tako da osjetite dio po dio svoga tijela. Obratite pažnju na svaki zalogaj ili gutljaj hrane i vizualizirajte kako teče kroz vas.

Ne zaboravite na disanje

U svakodnevici često smo toliko užurbani da doslovno zaboravimo disati. Udisaji su nam plitki i ograničeni vrlo često samo do pluća a ne i do trbuha. Tako stanice i organi u tijelo ne dobivaju dovoljno kisika pa se često nađemo u nervozi i grču što nam dugoročno uzrokuje kroničan stres. Kada se uhvatite u takvoj situaciji udahnite što dublje kroz obje nosnice. Svakako provjerite kakvo vam je držanje. Ispravite se i zabacite ramena lagano unazad, udisaji vam automatski postaju dublji, probajte!

Ako možete zamisliti možete i ostvariti

Puno se priča o moći vizualizacije. Nakon što se udobno smjestite pokušajte utišati svoje misli. Sutrašnje obaveze, jučerašnje događaje i popodnevne planove. Mobitel utišajte kako vas ne bi ometao. Dišite duboko i polagano. Zamislite kako kisik dolazi do svakog dijela vašeg tijela  ihrani svaku vašu stanicu. S vremenom ćete uspjeti dubinski udahnuti, stoga se ne brinite ako vaš dah u početku staje u plućima. Možete staviti i ruku na trbuh ili prsa kako bi osvijestili taj dio tijela i osjetili senzacije. Misli vam vjerojatno lutaju, ali ne dajte da vas to frustrira, jer to i nije krajnji cilj već postići ugodu i osviještenost u okolini gdje se trenutno nalazite. S vremenom će vam samo nekoliko dubokih udisaja pružiti osjećaj opuštenosti stoga budite strpljivi i nježni prema sebi.

I za kraj: obećanje samome sebi

A post shared by Mariam Issa (@mariam_am) on

Tijekom godine radne obaveze uzimaju maha, mjeseci nam doslovno prolete i često se zateknemo kako iščekujemo produženi vikend, neki praznik ili neiskorištene dane godišnjeg kako bi napunili baterije. Zacrtajte si male ciljeve. Ovo nije obaveza koju trebate staviti u svoj planer svaki dan u isto vrijeme, jer tako ćete vrlo brzo odustati. Tijekom dana dovoljno je zaustaviti se na nekoliko trenutaka i osvijestiti senzacije u tijelu. Što trenutno osjećam i u kojem dijelu tijela? Koje zvukove trenutno čujem? Koji detalj u prostoru vidim? Fokusirajte se na jedan segment i poklonite mu pažnju. Ako je to jastuk koji trenutno držite, osjetite njegovu mekoću. Vjetar u krošnjama stvara zvukove, vizualizirajte lišće koje treperi. Miris koji trenutno osjetite, hrana koju jedete ili piće koje pijete.. Sve su to stimulansi iz okoline koji uzrokuju senzacije u tijelu. Možda zvuči smiješno, ali pokažite sami sebi ljubav i zamišljajte kako vas ispunjuje svakim udisajem. Inpirirajte se pozitivnim citatima koji će vas motivirati da više prakticirate život u trenutku.

A post shared by Nouran (@narooun) on

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori