Lucija Bilandžić: Novi predivan hotel i vinski podrum u Motovunu

Lucija Bilandžić: Novi predivan hotel i
vinski podrum u Motovunu

Roxanich 1

Motovun – novi dom vinarije Roxanich

 

Jedna od najpoznatijih istarskih veduta – grad Motovun – novi je dom vinarije Roxanich. Zapravo, točnije bi bilo reći kako se vinarija Roxanich vraća u Motovun gdje je tvrtka originalno i osnovana. Započeli su radovi na izgradnji Roxanich Heritage Wine Hotela i vinskog podruma smještenog u središtu starog istarskog grada Motovuna, na mjestu starog motovunskog zadružnog podruma. Investitor izgradnje objedinjene pod imenom Roxanich Motovun Projekt je tvrtka Roxanich, a Hotel Roxanich Motovun i Ulaganje u podrum Roxanich Motovun sufinancirani su od Europske unije iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova u financijskom razdoblju 2014-2020 i sredstvima EU temeljem nacionalnog programa pomoći sektoru vina 2014-2018.

Ova najbolje sačuvana srednjovjekovna istarska utvrda, okružena Motovunskom šumom i rijekom Mirnom, zahvaljujući specifičnoj mikrolokaciji bogata je biljnim svijetom. Ovdje raste nadaleko poznati motovunski bijeli tartuf, vinova se loza uzgaja stoljećima, a kaldirska uzvisina poznata je kao zelena žitnica Istre. Priča se da je u okolnom Brkaču nađena najstarija amfora puna vina, što i nije tako nevjerojatno s obzirom na to da se tamošnje stanovništvo u Antici bavilo proizvodnjom građevinske keramike. Motovun slovi i kao najsnažnije izvorište pozitivne energije u Istri jer se nalazi na križanju tri zmajeve brazde, koje prenose Zemljinu energiju i njome opskrbljuju sva živa bića. Slijedom toga ne čudi što se vinarija Roxanich odlučila vratiti u mistični Motovun jer je i sami smatraju vino pomalo spiritualnom disciplinom.

Roxanich 3

Kako će hotel izgledati?

Hotel će se, po dovršetku izgradnje koja se očekuje do sljedećeg ljeta, prostirati na površini od gotovo 3000 kvadratnih metra, koja uključuju 28 hotelskih soba i četiri apartmana, restorana, lobbyja, bara, trgovine, konferencijske dvorane, kuhinje, saune, servisnih prostorija i garaže. Vinski će pak podrum na površini od 3136,6 kvadratnih metara obuhvaćati prostor za proizvodnju, vrenje, odležavanje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, sve do prostora za degustaciju i izložbenog prostora. Prema riječima g. Rožanića, njihova filozofija vinarenja ostaje ista – iskrena i prirodna vina po kojima je Roxanich brand postao prepoznatljiv u vinskom svijetu. S obzirom na to da će podrum biti veći od dosadašnjega, bit će i više prostora za razvoj novih ideja, kojima žele dodatno učvrstiti svoju poziciju među poznavateljima i ljubiteljima dobrih vina.

roxanich 8

Projekt s potpisom Idisa Turata

 

Idis Turato, autor arhitektonskog rješenja, ovako je objasnio svoju viziju – Roxanich Motovun Projekt nije samo gospodarska građevina, to nije isključivo proizvodni pogon, nije samo skladište, iako sve od ovih programa izravno sadrži. Roxanich Projekt nije klasična ugostiteljska, agro-turistička ponuda, nije tematski hotel, predvidivi kulturno povijesni ambijent već specifičan prostorno-programski konstrukt. Od poljoprivredne površine i vinograda preko prostora za proizvodnju, vrenje, odležavanje vina, preko prostora skladišta i arhive vina, prostora za degustaciju, izložbenog prostora, malog muzeja, preko prostora za dokolicu, bazena i wellnessa, do restorana, caffe bara, trgovine, polivalentne dvorane, trga za okupljanja, sve do soba smještenih unutar korpusa stare zgrade podruma, svjedočimo gusto programiranom organizmu.

Ova višeznačna i hibridna struktura s jedne strane stapa se s topografijom brežuljaka, gradi se kroz konstrukciju puta koji spaja različite programe, te izrasta u novu strukturu razlomljene geometrije udomljujući pritom nove sadržaje restorana i apartmana. Roxanich Motovun Projekt je specifična i autohtona “strada di vino”, put turističkih nomada, staza istraživača gastro i eno ponude. Programi i ponuda Roxanich projekta složeni su unutar tematskog puta, staze koji se u neprekinutoj petlji penje i spušta po obroncima motovunskog brežuljka. Put počinje u vinogradu, a završava na ulazu u hotel, na trasi stare ceste s benzinskom postajom koja spaja Motovun i Poreč.

Roxanich 2

Heritage Wine Hotel i vinski podrum s radom bi trebali početi do početka ljetne turističke sezone sljedeće, 2018. godine.

Roxanich 7

Roxanich 6

Roxanich 5

Roxanich 4

Renderi: idisturato.com

Preporuka

Zatvori