Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je glasovitog modnog časopisa Vogue
Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je glasovitog modnog časopisa Vogue

Luce Đuratović iz sela u Konavlima lice je
glasovitog modnog časopisa Vogue

Fotograf Adam Spencer Young je tijekom svoje posjete Hrvatskoj snimio portrete 95-godišnje Luce Đuratović u tradicionalnoj nošnji. Nedavno su njene fotografije objavljene u magazinu Vogue. Young je na svom Instagram profilu podijelio Lucine fotografije pojasnivši kako su snimljene i kako su završile u ovom prestižnom magazinu.

„Biti fotograf čije radove objavljuje Vogue je poput dobitka na lutriji. Međutim, bila je uistinu puno veća čast upoznati gospođu Lucu. Ona je stvarno živuća legenda i izvor inspiracije“, poručuje Adam Spencer Young, fotograf i kreativni direktor specijaliziran za portrete, modu i glazbu iz Manchestera, nakon što je u Vitaljini, selu u Konavlima snimio seriju fotografija s gospođom Lucom Đuratović.

Riječ je o fotografovom projektu ‘Refleksije’, koji Young opisuje ovako: „Na svojim putovanjima susrećem i fotografiram i starije ljude s kojima jako volim razgovarati, razmjenjivati iskustvo i pitati ih za životne savjete koje bi podijelili s ostalima. Svrha projekta je moja želja da snimim tradicionalnu fotografiju čovjeka na prirodnom svjetlu, u njegovom okruženju ili na mjestu koje je njemu u životu važno ili koje vizualno predstavlja njegov karakter.“

„Jedna je od rijetkih mještanki koja još uvijek nosi konavosku nošnju. Nije govorila ni riječi engleskog, ali me je dočekala raširenih ruku“, opisuje druženje s Luce britanski fotograf. „Ispričala je Luce kako je iza nje težak život, ali je brzo potvrdila da joj je, unatoč teškoćama, bio sretan. Otkrila je i tajnu sreće u životu. Rekla je kako u životu treba biti zahvalan na onome što se ima, treba biti zahvalan Bogu i ne treba uzimati ništa zdravo za gotovo“, rekao je fotograf koji je snimio njezin portret u stražnjem vrtu pokraj stabla masline.

Učitati još
Zatvori