Loud budgeting je novi viralni trend na TikToku. O čemu se radi?
Loud budgeting je novi viralni trend na TikToku. O čemu se radi?

Loud budgeting je novi viralni trend na
TikToku. O čemu se radi?

U današnje vrijeme, gdje društvene mreže često promoviraju život na visokoj nozi, i čini se, nameću pritisak da trebamo dorasti takvom stilu, konačno su društvene mreže zauzele i oprečan stav. Loud budgeting je novi viralan trend na TikToku, koji ima cilj potaknuti nas da preuzmemo kontrolu nad svojim novcem i prestanemo ga rasipati bez razmišljanja. Ova ideja je nastala zahvaljujući TikTok korisniku, Lukasu Battleu, koji je ujedno pisac i komičar, a obraća se ciljanoj publici kakvu TikTok prvenstveno i okuplja.

Što podrazumijeva loud budgeting?

Kako je objasnio tvorac ovog trenda, loud budgeting je metoda uz pomoć koje učite reći ne kada vas prijatelji, obitelj, Instagram influenceri ili netko treći, navodi ili pritišće, da potrošite novac koji ne želite. Ovaj trend vas osnažuje da donosite svjesne odluke o svojim troškovima. Promovira se normalizacija razgovora o novcu. Umjesto da se osjećate nelagodno zbog odbijanja poziva na skupe događaje, trebali biste otvoreno komunicirati o svojim financijskim prioritetima, bez straha od osude ili neugode. Cilj je financijska transparentnost.

Kako ga primijeniti?

Prvi korak podrazumijeva praćenje vlastitih financijskih izdataka. S obzirom na to da svatko od nas ima jedinstvene potrebe, stil života i ciljeve, trebalo bi pronaći odgovarajući sistem trošenja novca i štednje istog, koji odgovara vašem načinu života. Kada utvrdite svoj budžet i troškove, lakše će vam biti pametno rasporediti novac na mala zadovoljstva. Drugi i najvažniji korak – razmišljajte dugoročno. Kada ste definirali koje su vaše financijske mogućnosti, razmišljajte o dugoročnim financijskim ciljevima. Želite li štediti kako biste kupili nekretninu ili želite uložiti u neku drugu investiciju, bitno je da ramišljate na duge staze. Dobro razmislite što prihvaćate. Kada je u pitanju vaš novac, morate odlučiti što vam je zaista važno.

Postoji razlika između nedostatka novca i odluke da se novac ne potroši. Postavljanje takvog mindseta može biti jako korisno za razvijanje zdravih navika u vezi trošenja novca. Ovo se može primijeniti u raznim situacijama. Ako ste navikli svakog vikenda izlaziti s prijateljima, možete nekad i odbiti, ako ste limit trošenja novca na odabrana zadovoljstva prekoračili. Bitno je razviti svijest da je u redu potrošiti onoliko novca koliko vi želite, a ne onoliko koliko vaša okolina troši ili vam nameće da vi trošite.

Ovakav stav može pokrenuti iskrene razgovore s prijateljima o novcu i financijskim ciljevima. Oslobodit ćete se tereta. Također, ako vaši i prijatelji vide da uvodite pozitivne promene, možda će biti inspirirani da krenu vašim stopama.

Kako biste implementirali loud budgeting u svoju svakodnevnu rutinu, bitno je da uvek imate na umu da zapravo investirate u svoju budućnost. I najbitnije od svega – ne poredite se sa drugima.

*Članak je preuzet sa Journal.rs.

Foto: Instagram @audreyafs/ TikTok @mohaewithjennypark

Učitati još
Zatvori