Nekoliko načina na koje možete iskoristiti ljuske jajeta

Nekoliko načina na koje možete
iskoristiti ljuske jajeta

Nakon uskrsnih blagdana i produženog vikenda, u kućanstvima će se nagomilati mnogo otpada. Divne pisanice koje su dekorirale košarice i stolove, tome će uvelike pridonijeti. Kako smanjiti otpad? Ljuske od jajeta većinom završe u smeću, no imamo nekoliko ideja kako ih možete iskoristiti. Naime, ljuske su odličan izvor hranjivih tvari, pogotovo kalcija i minerala te su kao takve idealne za korištenje u kućanstvu, ali i u vrtu.

Ljuske od jajeta za biljke i vrt

Ako imate vrt ili okućnicu, ljuske jajeta više nećete bacati jer koriste se kao najbolje organsko gnojivo. One će uz to, tjerati štetočine i gmizavce ako ih samo posipate oko biljke po tlu. Baš sada je idealno vrijeme, jer ljusaka u domu ima napretek, a u suprotnom biste ih ipak trebali sakupljati. Isperite ih i ostavite da stoje na zraku. Kada su potpuno suhe, usitnite ih na komadiće. Posipajte ih po tlu, tako će vaše biljke dobiti svoju dozu kalcija. Možete ih pomiješati i s drugim organskim tvarima te stavljati u dno saksije kako bi zasađene biljke brže napredovale.

Prva pomoć i maska za lice

Ako ste se pri kuhanju porezali i nemate flaster pri ruci, poslužite se ljuskom jajeta. Skinite s ljuske tanku membranu i zalijepite ju na ranu, krvarenje će prestati u roku od nekoliko sekundi. Membrana ljuske je također odlična za žuljeve i iritaciju. Nakon obilnog prejedanja, prve znakove primjećujemo na licu. Maska od ljuske jajeta spašava stvar, no morate ih usitniti u prah. Ljuske stavite u pećnicu te na 150 stupnjeva pecite 15ak minuta. Ubacite ih u blender i miksajte pa dodajte jedan bjelanjak i smjesu aplicirajte na lice. Isperite mlakom vodom kada se maska počne trusiti.

Inovativno i jeftino rješenje za podočnjake i nateklo lice su ljuskice jajeta. U posudice za led stavite prah od ljusaka i komadiće krastavaca ili limuna, ulijte vode pa zamrznite. Ujutro masirajte lice kockicama leda i uživajte u efektu ‘liftinga’ i svježine koja će se pojaviti na licu.

Podizanje imuniteta i zdravlja zglobova

Kalcij je neophodan sastojak za zdrave kosti, zube, zglobove i imunitet općenito. Pripremite prah ljuske jajeta prema uputama koje smo naveli. Uzimajte ga jednom dnevno, najbolje ujutro prije doručka s malo vode, čaja ili limunovog soka koji će dodatno potaknuti apsorpciju kalcija.

Foto: Instagram

Učitati još
Zatvori