Ljupke talijanske destinacije za kratko putovanje

Ljupke talijanske destinacije za
kratko putovanje

italija1

I dok većina ljudi pakira kofere za odlazak na Jadran ne smijemo zaboraviti i koliko su posebna neka druga mjesta. Italija je, na primjer, još uvijek jedno od najljepših mjesta za kvalitetan odmor. Nije bitno idete li na jedan vikend ili malo dulje, svima nam na pamet odmah padaju i prefini recepti, od tradicionalne pizze do paste. Malo tko će ostati ravnodušan kada jednom posjeti slatki Rimini ili prema ljepotama Toskane, tajanstvenom Caorleu, obali Cinque Terre, svježem planinskom zraku Trentina…

Što god odlučili, nećete pogriješiti. Ova lista je malo drugačija u odnosu na sve ostale koje opisuju ljepote Rima, Firence, Venecije ili Milana. Istražite koje sve druge predivne gradove Italija krije – ove su ljupke destinacije relativno blizu za kratak odmor i neće vas boljeti glava od cijena ako se za njih odlučite. Također, nije isključen i veći pothvat sjedanja u automobil i kretanja na jedan malo duži road trip!

italija-cinqueterre

Cinque Terre

Rimini

Oko 6 sati vožnje od Zagreba, na sjeveru talijanske pokrajine Emilije-Romagne, nalazi se grad i luka Rimini. Smatra se najpoznatijim talijanskim ljetovalištem, nadomak Jadranskog mora. San Marino se nalazi svega 10 kilometara dalje. Klima je idealna za sve ljubitelje sunčanja i kupanja, ali i za one koje zanima povijest! Naime, ne propustite Museo della Cita di Rimini, Piazzu Tre Martiri i slične. Ako ste s klincima, oni će obožavati tematski park Fiabilandiu.

italija-rimini

Caorle

Smješten na obali sjeverne regije Veneto, ovaj mali gradić krije svakakve zanimljivosti, savršene za podijeliti s obitelji ili prijateljima! Ne zaboravite posjetiti katedralu Sv. Stjepana, koja sadržava mnogo veličanstvenih djela iz Venecijanske škole umjetnosti, a najpoznatija je Posljednja večera. Ovo mjesto je popularno tokom cijele godine i nije ni čudo što mu se puno turista stalno vraća. Stari grad je prepun kućica u boji, što će biti savršeno za sve slike koje planirate objaviti!

italija-caorle

Cinque Terre

Doslovan prijevod za ovo kulturno dobro bio bi ‘Pet zemalja’, a one simbolično predstavljaju pet naselja: Monterosso al mare, Vernazzu, Cornigliu, Manarolu i Riomaggiore, koja datiraju još od srednjeg vijeka. Slikovit krajolik i definitivno jedno od najpoznatijih mjesta na Mediteranu plus stoljetna kultura i vrhunska kuhinja – nije ni čudo zašto je i dalje top mjesto svjetskih turista. Nacionalni park također dio UNESCO-ve svjetske baštine, pregršt malih kućica u bojama, visoki rtovi, ruševine starih dvoraca, samostani i crkve, samo su neke od stvari koje vrijedi vidjeti i doživjeti. Raj za sve avanturiste jer su neka od tih naselja toliko izolirana da im se ne može prići automobilima, već samo pješačenjem, vlakovima ili brodom. U tome leži sva čar ovih mjesta, upravo zato što su netaknuta.

italija-cinqueterre2

Trentino

Malo sjevernije smjestio se Trentino, idealan za sve planinare ili ljubitelje prirode koji vape za malo mira, tišine i opuštanja. Ponesite neko dobro štivo, isključite se od vanjskog svijeta i pripremite za uživanje. Nakon planinarenja vjerojatno će vas razveseliti bro brusa, tradicionalna lokalna juha, a zatim i ukusni sirevi kao što su grana trentin, toma di montagna ili casolet… Vina da i ne spominjemo!

italija-trentino-food

Pitigliano

I šećer na kraju, predivna regija Toskana, smještena u samom središtu Italije. Poznata turistička odredišta svakako su Firenca, Pisa, Lucca, Cortona, Lunigiana, Siena… no, nama se posebno svidio Pitigliano, u pokrajini Grosseto, poznat kao ‘mali Jeruzalem’. Ovaj mali gradić ima svega 4000 stanovnika i na pladnju nudi puno više od gastronomskih užitaka. Kušajte vino zvano Il Bianco di Pitigliano i uživajte u krajoliku (ruševinama drevnih Etrušćana!).

italija-pitigliano

Tekst: Bruna Tomsic

Foto: Creative Commons

Učitati još
Zatvori