Ljupka Gojić Mikić podijelila je s nama trikove pomoću kojih uspijeva pronaći vrijeme za sebe

Ljupka Gojić Mikić podijelila je s nama trikove pomoću kojih uspijeva pronaći vrijeme za sebe

Vrijeme je možda najdragocjenija stvar koju imamo, a prema tome kako ćemo ga organizirati ovisit će i kvaliteta naših života. Svakodnevica je često eklektična i zahtjeva dobru organizaciju vremena kako bismo stigli sve što smo isplanirali. Često znamo reći da dan traje prekratko za sve što u njemu moramo obaviti, a čak i u tom vremenu zaboravimo misliti na sebe. Naše male dnevne rutine često zapostavimo, pa se pitamo postaje li “vrijeme za nas” luksuz? Kako si olakšati ubrzani životni tempo i unutar njega ugurati taj jedan sat koji ćemo posvetiti sami sebi? Ljupka Gojić Mikić, majka i poduzetnica, podijelila je s nama svoje trikove pomoću kojih uspješno balansira obiteljski i poslovni život, te uspijeva pronaći taj dodatan sat u danu za svoje dnevne rituale.

Kako organizirati vrijeme?

Što naš život čini sretnim i što nas vraća u ravnotežu? Pitanje je na koje mnogi od nas pokušavaju naći odgovor. Brige i svakodnevne obaveze često nam ne ostavljaju dovoljno vremena za nas, a znamo da je važno održavati dobar balans. Postizanje unutarnjeg mira ključno je za dugoročno sretan život, a usporavanje ne mora nužno značiti i odricanje. Zna to i Ljupka koja balansira između posla u svojoj slastičarnici Jolie Petite Pâtisserie, brenda Jolie Petite, i obiteljskog života gdje sa suprugom Mihaelom Mikićem, odgaja tri djevojčice. “Tajna je u organizaciji, u kojoj nisam baš najbolja, ali sam si tako posložila život da sve što traži više organizacije je blizu i na dohvat…” Spašavaju ju, kaže, dnevni rituali. “Uz tri curice i sve obaveze, teško je imati rituale… Ima ih par koje volim prije nego se svi probude i kad odu spavati… Krenut ćemo od kave, jer ako je to prvi ritual – ukućani su sigurni sa mnom“, dodaje Ljupka uz smijeh.

Dodatni sat u danu

To do lista Ljupki je kao i većini nas uvijek puna, a nekada se i cijeli dan čini prekratak, pa joj je svaki dodatan sat u danu bitan. Uz troje djece puno vremena odlazi i na kućanske poslove, zato ju svakodnevno oduševljava parna postaja Philips koja glača brže od svih ostalih, upravo zbog svoje pametne tehnologije ActiveSense koja prepoznaje tkanine tijekom glačanje od svile do trapera.

Automatski prilagođava postavke temperature i pare, a zahvaljujući senzoru pokreta zna prepoznati kada ju ostavite na odjeći ili dasci za glačanje. U tom će slučaju zahvaljujući novoj tehnologiji brzog hlađenja automatski ohladiti grijaću ploču te spriječiti progorijevanje tkanine. Možete ju sigurno ostaviti bez nadzora na odjeći ili dasci za glačanje. Sve to skraćuje vrijeme glačanja pa se Ljupka tako može posvetiti drugim obavezama u danu, a da joj ostane vremena za nju. “To vrijeme je tišina koja je rijetka kod nas doma… Osoba sam koja voli detalje pa tako navečer, kad svi odu spavati i nakon svih obaveza, imam svoj kutak u stanu gdje volim uživati i opuštati se… Može biti čitanje, crtanje, hrpa časopisa ili samo ispijanje čaja, a misli da odlutaju..”

Vrijeme za nas je važno

Pri organizaciji vremena svaki dodatni sat u danu puno znači. Ljupka tako pokušava svaku kućansku obavezu odraditi što prije, a da pritom ne gubi na kvaliteti. Jednoj modnoj dizajnerici i majci djevojčica iznimno je važno da je odjeća uredna i dobro oglačana, a da pritom ne potroši cijelu vječnost. “Glačalo parne postaje Philips PerfectCare 9000 izuzetno je lagano, što ju u kombinaciji sa snažnom parom čini idealnom za okomito glačanje”

Iznimno je korisna u velikom kućanstvu u kojem je uvijek puno oprane odjeće. Kad si skrati vrijeme koje potroši na odjeću, Ljupka voli vrijeme provoditi u kuhinji. “U današnje doba je teško imati vrijeme za sebe, ali zato imam sreću da se bavim svime što volim pa čak i u poslu, dok ga obavljam, nađem vrijeme za sebe i uživanje u tome što radim… Privatno jako volim provoditi vrijeme u kuhinji i kuhati, tako da je i to moje vrijeme… Cure često sjednu i gledaju dok kuham, a za to vrijeme puno razgovaramo i uživamo u tome… Mislim da djeca najbolje uče od nas; uče ono što vide od svojih roditelja. Možda jednoga dana baš zbog toga neće ”puhati” na sve što budu morale raditi.”

Ravnoteža je najvažnija

Kada u životu radiš ono što voliš, onda ti posao doista nije problem. Kada se još trudiš živjeti i kvalitetan obiteljski život i svim dobrim vrijednostima učiti i svoju djecu, biti ispunjen više nije toliko teško. Važno je fokusirati se na bitno, dozvoliti si opuštanje i pronaći to malo vremena za sebe. Ljupka nam je za kraj podijelila svoje iskustvo od kojeg možemo puno naučiti. “Nisam baš osoba koja bi mogla dijeliti savjete u vezi organizacije. Ali nakon toliko godina putovanja, aviona, hotela… Kako kažu – ured modela je avion i cijeli svijet. Jedan je to od ljepših poslova, baš zbog putovanja, ali i naporan baš zbog toga što moraš biti dobro organiziran i točan. Ako ti ”zbriše” avion – ili nemaš posao i zamijenjen si ili provedeš cijeli dan na aerodromu čekajući drugi… Tako da sad nakon svih tih godina djelujem organizirano, jer su mi oba posla u dvije zgrade jedna preko puta druge”, zaključuje Ljupka uz smijeh.

Učitati još
Zatvori