Šest ideja hrvatskih poduzetnika o kojima će se itekako pričati 2021. godine

Šest ideja hrvatskih poduzetnika o kojima će
se itekako pričati 2021. godine

2020. startala je poprilično neočekivano, a mnogi od nas morali su mijenjati planove kako poslovne tako i privatne. Morali smo usvojiti neke druge navike kako bi pazili na zdravlje naših najugroženijih, ali i na naše vlastito. Cijelo ozračje možda je upravo prilika da sagledamo sve što smo do sada radili, resetiramo se i u novu godinu krenemo hrabrije i ustrajnije. Jedni od onih koji su najviše pogođeni aktualnom situacijom su upravo mikropoduzetnici. Oni na leđima drže hrvatsko gospodarstvo, a u ovako teškim i kriznim vremenima svaka im je podrška potrebna. Mnogi se od njih ni u 2020. nisu predali i stali sa svojim planovima, pa su se tako izrodile brojne ideje, o kojima ćemo, sigurni smo, u budućnosti tek slušati. U moru loših vijesti potkrade se i neka pozitivna, a upravo smo mi tu da je primijetimo i damo joj podršku.

Podrška mikropoduzetnicima

Koliko je teško pokrenuti nešto svoje? Pitajte svakoga tko je probao. Osim dobre ideje i ustrajnosti, o vašem uspjehu ovisi puno toga. Mnogi poduzetnici kada krenu u realizaciju svoje ideje nisu ni svjesni o kakve bi se zamke mogli spotaknuti. Upravo tu leži najveća potreba – u podršci. Program Pokreni nešto svoje tu je da upravo mikropoduzetnicima da vjetar u leđa. Ovaj program već četiri godine daje upravo to, kroz adekvatnu financijsku i mentorsku podršku. U 2020. ovaj natječaj Philip Morrisa i ACT Grupe otkrio je čak šest perspektivnih kreativnih poslovnih ideja koje su kreativne, zanimljive, ali prije svega održive.

Pokreni nešto svoje

Ovaj uspješan program u posljednjih je nekoliko godina iznjedrio brojne vrhunske projekte (njih 26), a Philip Morris Zagreb je uložio više od 2.5 milijuna kuna, na kojima je ostvaren društveni povrat više od 5 milijuna kuna. Neki od projekata koji su uživali ovu podršku je i društvena igra Strašne žene – koju redovito podržavamo, a tu su i projekti Makerphone, Freewa, alat za pomoć kod poteškoća s čitanjem Omo Reader, kozmetika L’ aventure en Primitivance i brojni drugi. Osim samog financijskog uspjeha možda je važnija i promjena svijesti, mnogi će se mikropoduzetnici odlučiti krenuti u ostvarivanje svoje ideje ako znaju da će za nju dobiti i adekvatnu podršku, što je ovaj projekt definitivno pokazao. Unatoč cjelokupnoj situaciji u ovoj 2020. projekt ide dalje upravo zato što ima dugoročno pozitivan utjecaj na društvo općenito, kažu iz Philip Morris Zagreb. ACT Grupa već 17 godina radi na projektima od iznimne vrijednosti za društveno dobro, pomaže društveno poduzetništvo i cilja isključivo na impact poduzetnike, a to su oni koji uz profit ciljaju još jedan važan povrat – dobro za društvo ili okoliš. Podupiru poduzetnike koji preuzimaju odgovornost nad vlastitim utjecajem na društvo i okoliš i upravo zato cilj im je i dalje raditi na ovakvim iznimno važnim projektima.

Održivost kao ključna stavka

U vremenima u kojima živimo od iznimne je vrijednosti podržavati društveno odgovorno poduzetništvo, brigu za okoliš i pozitivan utjecaj na sve oko nas, a upravo se ovim projektima to i potiče. Važno je ulagati u ljudske resurse, marketing, prodaju i omogućiti poduzetnicima pomoć pri stjecanju znanja koji su im nužni za uspješno poslovanje koje će se kasnije pozitivno odraziti na cijelo društvo. Ove godine se posebno istaknuo veliki broj ekoloških inovacija, što pokazuje da mikropoduzetnici prate trendove i razmišljaju o budućnosti. Unatoč izazovnoj godini svi dobitnici uspjeli su ostvariti svoje zadane planove i ciljeve što je definitivno za svaku pohvalu. Na natječaj su ove godine pristigle čak 274 prijave iz cijele Hrvatske, a ovo su finalisti.

3Dtech d.o.o. (Zagreb): IZZY Walk

3D Tech rzvija 3D printer za izradu kozmetičkih dodataka na protetska kućišta za osobe amputiranih potkoljenica. Više informacija na www.3dtech.hr .

ArboSmart Technologies d.o.o. (Zagreb): ArboSmart Cloud

ArboSmart Cloud je jedinstveni pametni sustav za upravljanje zelenom infrastrukturom koji omogućuje turističkom sektoru, gradovima, jedinicama lokalne samouprave te ostalim industrijama, da na jednom mjestu: evidentiraju čitavu zelenu infrastrukturu, upravljaju radovima na zelenilu, postavljaju i prate budžet troškova održavanja itd. Više informacija na www.arbosmart.com.

Cornuta (Zbjegovoča): Solitarne pčele – prijateljski oprašivači

Cornuta je obrt koje se bavi solitarnim pčelama – prijateljskim oprašivačima, optimalno rješenje za voćnjake ili vrtove, raznih veličina. Glavni proizvod im je uslužno oprašivanje solitarnim pčelama. Više informacija na www.cornuta.hr.

Green Tools Tech (Vukomerić): Smart tools for small farms

Obrt se bavi proizvodnjom alata dizajniranih za mala poljoprivredna gospodarstva i vrtove, koji funkcioniraju prema načelima regenerativne poljoprivrede. Više informacija na www.greentools.tech.

Hortiviera d.o.o. (Rijeka): Razvoj eko vodotopivih doza za čišćenje – pero zero.

Pero je hrvatski brand eko sredstava za čišćenje kao i deterdženata za pranje odjeće. U svojoj liniji imaju 8 proizvoda, a za njihovu proizvodnju se koriste sirovine lokalnog podrijetla i biorazgradivi materijali pa proizvodi nisu toksični ili štetni po prirodu. Više informacija na www.pero.bio.

Miroslav Latal (Microsect d.o.o.) (Nova Gradiška): Proizvodnja alternativnog hranjiva iz brašnara.

Microsect, poduzeće u nastajanju, specijalizirano je za razvoj i proizvodnju hranjiva za ribe, kućne ljubimce, te perad i drugih životinja koje se uzgajaju za prehranu ljudi. Ovo vrijedno, alternativno hranjivo za životinje ima izniman doprinos umanjenja okolišne štete koja nastaje poljoprivredom, pa stoga brašnare opravdano zovemo ‘hranom budućnosti’.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori