Ljeto još uvijek nije gotovo: Što se sve zbiva u Šibeniku do kraja rujna
Ljeto još uvijek nije gotovo: Što se sve zbiva u Šibeniku do kraja rujna

Ljeto još uvijek nije gotovo: Što se sve
zbiva u Šibeniku do kraja rujna

Grad nisu samo zgrade, ulice i trgovi. Grad čine ljudi koji u njemu žive, koji ga maze i paze tijekom cijele godine, koji u njemu vjerno čuvaju spomen na neka prošla vremena, prate svjetske trendove i osmišljavaju atraktivne manifestacije koje poput magneta privlače posjetitelje. Otprilike tako bismo mogli započeti priču o biseru Jadrana. Šibenik posljednjih nekoliko godina zasluženo nosi titulu najuzbudljivije destinacije na obali i festivalskog grada koji pruža za svakoga ponešto: od zaljubljenika u glazbu i sport, preko spektakularnih svjetlosnih festivala, do bogatog kulturnog kalendara koji obuhvaća predstavljanja knjiga, izložbe i kazališne predstave…. Ljeto još uvijek nije gotovo, a Šibenčani će svoju uzbudljivu sezonu zaključiti vrhunskim festivalima koji se nude u izobilju. Ovo su najbolja događanja koja ne smijete propustiti!

Tvrđava kultura_PR

LIGHT IS LIFE: ŠIBENSKI FESTIVAL SVJETLA 28.08. 

28. kolovoza 1895. godine Hrvatska je postala nepovratno upisana u energetski zemljovid Europe. Tog sudbonosnog dana, slapovi rijeke Krke postali su svjedoci puštanja u pogon hidroelektrane “Jaruga”, pa je tako Šibenik dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju među prvima u svijetu. Manifestacija Light is Life oblikovana je kako bi nas podsjetila na duboku ulogu i značaj svjetla i električne energije za čovječanstvo. Ovaj događaj slavi svjetlost kao izvor života i električnu energiju kao izvor svjetla. Također nas poziva da razmišljamo o tome kako su ove inovacije oblikovale naše živote i omogućile napredak u gotovo svim aspektima naše svakodnevice.

Tema ovogodišnje izdanja ima upozoravajući karakter Klima se promijenila – što je s tobom. S fokusom na klimatske promjene i njihov utjecaj na okoliš zbog prekomjernog korištenja energenata. Otvorenje ovog spektakla zakazano je za 28. kolovoza u 20:20, baš onog datuma prije 128 godina kada je hidroelektrana prvi put proradila. Šibenska noć će postati pozornica za pravu svjetlosnu bajku, pružajući priliku svima da uživaju u čaroliji svjetla. Za sve one koji se odluče pridružiti ovom događaju, pripremljena je posebna glazbena poslastica – koncert 4 tenora koji će se održati na jedinstvenoj plutajućoj bini. Ova harmonija glasova, zajedno s igrama svjetlosti, stvorit će nezaboravno iskustvo.

događanja u Šibeniku_PR
Light is Life FOTO TZ Šibenik

CROATIAN TRAVEL FESTIVAL (31.08. – 03.09.)

U svom dvanaestom izdanju, najpoznatiji hrvatski festival posvećen putovanjima dovodi u Šibenik niz poznatih putnika i putopisaca koji će posjetiteljima prenijeti svoje izvanredne priče. Goran Milić, renomirani autor i iskusni voditelj, će nas odvesti na putovanje kroz Izrael, otvarajući nam prozor u tu fascinantnu zemlju. Dean Kotiga, poznat kao “lovac” iz popularnog kviza Potjera, će podijeliti svoja nevjerojatna iskustva s brojnih putovanja.

Mate Gulin će nas provesti kroz afrička plemena, otvarajući nam vrata u raznolikost i bogatstvo kulture tog kontinenta. Goran Subašić nas, s druge strane, vodi na uzbudljivo putovanje kroz Bangladeš, otkrivajući njegove tajne i čaroliju. Ovo je samo dio programa koji organizira Hrvatski klub putnika, a događanje će se održati u prekrasnom okruženju podno veličanstvene katedrale sv. Jakova i na povijesno važnoj tvrđavi Barone. Svi posjetitelji ovog festivala bit će okruženi inspiracijom i pričama koje će ih potaknuti na vlastite pustolovine širom svijeta.

Šibenik_PR

SHIP – SHOWCASE FESTIVAL & MUSIC CONFERENCE (14.09. – 17.09.)

SHIP Festival nije samo običan glazbeni događaj na kojem dolazite vidjeti i čuti svoje omiljene bendove. To je festival na kojem ćete se zaljubiti u nove glazbene izvođače koje tek trebate otkriti, gdje će svaka nota nositi obećanje novih glazbenih otkrića. Od 14. do 17. rujna, Šibenik će postati domaćin talentiranim glazbenicima i stručnjacima iz cijelog svijeta.

Tijekom dana, SHIP Festival će posvetiti vrijeme konferencijskom dijelu, pružajući priliku za plodnu razmjenu ideja i znanja iz glazbene industrije. No, kada sunce zađe, pozornica će se pretvoriti u pravu oazu za glazbenike koji tek stupaju na scenu, kako domaće tako i internacionalne glazbene nade.

Šibenik_PR

ŠKURE – ŠIBENSKE KULTURNE URE (21.09. – 23.09.)

U trećem izdanju Međunarodnog književnog festivala Škure, očekuje nas četiri spektakularna dana koja će okupiti nevjerojatan broj talentiranih književnica i književnika iz cijele regije. Festival ima ambiciju ne samo okupiti vrhunska literarna imena već i potaknuti i njegovati književno stvaralaštvo kroz raznovrsne događaje kao što su književne tribine, promocije knjiga, gostovanja renomiranih autora te poetski susreti.

Ovo nije samo festival, već i platforma koja spaja ljude kroz raznolike programe poput predavanja, okruglih stolova, javnih intervjua, debata, predstavljanja knjiga, izložbi, kazališnih predstava, koncerata i umjetničkih izložbi. Ulazi dublje u esenciju postkomunističke tranzicije i deindustrijalizacije prostora nekadašnje Jugoslavije, istražujući ovu priču na jedini ispravan način – od samog njenog završetka.

Šibenik_PR
Foto: Antun Filipović
Šibenik_ Antun Filipović
Foto: Antun Filipović

Opsada Šibenika 1647  – Tvrđava sv. Ivan

Na Tvrđavi sv. Ivana biti će uprizorena Opsada Šibenika 1647 – rekonstrukcija važnog povijesnog događaja kad  se prije točno 376 godina na tvrđavi sv. Ivana odvila odlučujuća bitka u kojoj su Šibenčani porazili višestruko nadmoćnije osvajače.
Šibenik_PR
Foto: Šibenik IN
Šibenik_PR
Foto: Šibenik IN

NIKAD UZBUDLJIVIJI KRAJ LJETA U ŠIBENIKU ZA SVE LJUBITELJE KULTURE, GLAZBE I UMJETNOSTI

Možemo sa sigurnošću reći da ljeto još uvijek nije gotovo u Šibeniku. Ovaj predivni grad na jadranskoj obali definitivno zaslužuje titulu festivalskog grada. Nema sumnje da je uživanje u Šibeniku moguće tijekom cijele godine, a posebno krajem ljeta, kada se ova atraktivna događanja održavaju. Ne propustite priliku uživati u njima, istražiti jedan od rijetkih gradova na svijetu koji se može pohvaliti s čak dva UNESCO spomenika, posjetite šibenske tvrđave koje stoljećima bdiju nad gradom i stvoriti nezaboravne uspomene!

Šibenik_PR
Šibenik_PR

Foto: PR

Učitati još
Zatvori