Ljeto IN Croatia: Split

Ljeto IN Croatia: Split

Kada jednom dođete u grad pod Marjanom za vrijeme ljetnih mjeseci, jednostavno ostanete bez teksta kada vidite koliko ljudi ima u gradu. Split je meni ljeti kao mali hrvatski New York – pun života, šušura na sve strane i zabave gdje god se okreneš (a i pun Amerikanaca). Dva dana koja sam proveo u Splitu bila su jako zabavna i ovaj grad uistinu ima mnogo za ponuditi svim svojim posjetiteljima.

Sv.-Grgur

Čim stignem u Split, prije no što krenem obilaziti grad ili na kupanje na jednoj od plaža, prva postaja uvijek je kava na splitskoj rivi. Tu su moji favoriti – Cafe Ćakula, koji vam nudi prekrasan pogled i mogućnost promatranja tko sve šeće rivom te brojne turiste. Ponekad zamjenitm rivu s jednim od kavana na Prokurativama, primjerice Cafe Badamonti čija terasa gleda na čarobni splitski trg – Prokurative. U posljednje vrijeme često se nađem na zapadnoj obali – oduševljen sam novim izgledomtog dijela splitske obale, a i meni je ovdje najbolji pogled na Split pa mi je uvijek ‘gušt’ sjesti u jednu od F-Marine kavana i tamo ispijati kavu.

Sv-Duje

Splitska-Riva

Tijekom ovih vrućih dana, najbolje je biti upućen gdje se možete okupati u Splitu. Grad ima nekoliko gradskih plaža, od najpoznatijih Bačvica, koje su pune do zadnjeg mjesta te nude turistima i domaćima kupanje u srcu grada, do poznate plaže Obojena i Žnjan, koje su isto nedaleko od samog centra. A oni koji žele pobjeći iz grada na kupanje mogu krenuti i južnije prema Omišu, u lijepa mala mjesta primjerice Podstranu ili u Duće, a također mogu i sjevernije prema Kaštelima i Trogiru.

Bacvice-Beach

Kada je gastronomija u pitanju, lijepo je vidjeti kako se u posljednje dvije, tri godine Split obogatio u slučaju gastro ponude. Od Mediteranskog street food restuaranta Bepe, do već jako poznate Bokerie, famoznog Mazzgoona i gurmanskong Uje Oil Bar – Split ima toliko raznih restorana da svatko može pronaći nešto što mu odgovora.

Bokeria-Exterior

Bokeria

Ja definitivno preporučam Bokeriu Kitchen and Wine Bar, koji me odmah oduševio zbog prekrasnog interijera, a zatim i ponudom fine mediteranske hrane. A za nešto slatko definitvno posjetite novi otvoreni Perivoj – jedna čarobna sredina koja zrači posebnošću i elegancijom, a zadovoljiti će vas sa svojom ponudom raznih kolača.

Split-Zlatna-Vrata

Romans

Grad

U Splitu zabavi nema kraja. Grad koji se tek oprostio od 130.000 posjetitelja na Ultra Europe Festivalu, nastavlja i dalje s raznim festivalima i programima. Bio je i tu Splitski Festival početkom srpnja, pa Split Blues Festival koji dolazi do svog kraja ovih dana, Split Beach Festival početkom kolovoza, a cijelo ljeto imate pravi dašak kulture uz Splitsko Ljeto, bogati ljetni Program na Rivi, a i dnevni program – svečana smjena straže na Peristilu.

Peristil-pun-ljudima

Splitske-Kale

Također s ponudom ne zaostaju ni splitski otoci, tu su Šolta, Brač, Hvar i Vis. Na Braču se sprema Film Festival u kolovozu, a na Hvaru se zabava nikad ne stišava uz Carpe Diem te na Palmižani koja svakim novim danom dočekuje nove posjetitelje s odličnom zabavom. No, prave morske radosti mogu se pronaći i u mirnim uvalicama na Šolti i Visu.

Prokurative

Prema-Prokurativima_Zpadna-Obala

Iako ima mnogo za vidjeti i pogledati, od Marjana do Peristila, Sv. Duje pa sve do Sv. Grgura, meni je najljepše prošetati se malim ulicama, kroz geto ili sjesti na splitsku rivu. Možda se pitate zašto? Promatrati ljude i grad koji bruji s takvom posebnom energijom zbilja je neprocjenjivo. Tada shvaćam da Split ima jednu posebnu dušu.

Foto: @ljetoincroatia

Učitati još
Zatvori