Ljekovita svojstva meda

Ljekovita svojstva meda

Zahvaljujući iznimnom sastavu, med se od davnina smatra svetom hranom i jednim od najvažnijih prirodnih lijekova za liječenje širokog spektra bolesti. Dugo se u povijesti upotrebljavao isključivo u bogatom sloju društva jer je bio skup. Za dobivanje ove zlatne guste tekućine zaslužne su pčele, koje procesom pretvorbe slatkog cvjetnog nektara proizvode med raznih boja, okusa, mirisa i sastava.

Ljekovita svojstva meda

Pčele skupljaju nektar, pri čemu već počinje proces pretvorbe prirodne šećerne otopine biljaka u med. Tijekom skupljanja nektara, pčela ga miješa sa sokovima svojih žlijezda. Zatim ga pčela-sakupljačica predaje mlađoj pčeli, koja ga slaže u ćelije saća, te nastavlja proces prozračivanja nektara. Istodobno započinje razgradnja saharoze u grožđani (glukoza) i voćni šećer (fruktoza), a kad se smanji udio vode u medu, pčele zatvaraju ćelije saća tankim slojem voska.

Dobiveni med je mješavina niza organskih kiselina, aminokiselina, enzima, peludnih zrnaca, eteričnih ulja, flavonoida, vitamina i minerala te drugih vrijednih sastojaka. Med sadrži vitamine B1, B2, B5, B6, C, D, E, K, te minerale natrij, kalcij, fosfor, magnetij, željezo, cink, jod, bakar, krom i selen. Izniman je izvor energije jer predstavlja lako probavljivu visokokaloričnu hranu koja je ujedno i zdrava alternativa bijelom šećeru.

med

Zbog svojih ljekovitih svojstava od davnina je jedan od najjednostavnijih prirodnih lijekova, liječenje kojim se naziva apiterapijom. Najpoznatije ljekovito svojstvo meda je olakšanje simptoma gripe i prehlade, te drugih bolesti respiratornog sustava, kao što su bronhitis, upala grla i sinusa. Djeluje i kao antiseptik, pa je izvrstan za rane, smanjuje bol; izvlači i otrove iz ugriza ili uboda. Na opeklinu možete nanijeti čisti med, što će spriječiti stvaranje mjehura i omogućiti zacjeljenje kože ožiljka.

Kod kožnih problema (ispucana koža, osip, svrbež, te razne kožne nečistoće) pomažu oblozi od meda, kao i kod svih vrsta upala. Može pomoći u podizanju razine željeza i smanjenju masnoća u krvi, kao i čišćenju cijelog organizma. Poznato je njegovo blagotvorno djelovanje kod problema s očima.

Ljekovita svojstva meda

Različite vrste meda ciljano djeluju na pojedine tegobe, pa npr. tamni med od kestena potiče cirkulaciju, regulira rad srca, crijeva, jetre i žuči, liječi anemiju, uklanja umor i jača imunitet, a bagremov med se koristi kod problema krvožilonog sustava, kod zatvora, a djeluje umirujuće, pomaže i kod nesanice, nervoze i napetosti. Uzimajte ga plastičnom, drvenom ili porculanskom žličicom jer mu metalna može umanjiti ljekovita svojstva. Najbolje ga je ostaviti 2-3 minute pod jezikom i pustiti da se rastopi u ustima, a uvijek ga možete konzumirati u čaju, no zapamtite da mu vrućina tekućine isto umanjuje snagu.

Više saznajte na: Zdravi pinklec.

Učitati još
Zatvori