U nekoliko koraka do više vremena: naučite sastaviti listu priorieta

Sigurno se svakodnevno u svojoj okolini susrećete s pojmom prioriteta. Dobro je poznato što oni znače, no užurbani raspored često ne ostavlja vremena za pretjerano razmišljanje o njihovoj važnosti. Svi želimo imati više vremena za hobije i druženja s prijateljima. Bez obzira na radno vrijeme i obaveze koje vas čekaju iz dana u dan, lista prioriteta u tome će vam pomoći.

Čini se kako sve više žurimo i dodajemo redove na već ionako krcati raspored. Stoga je lista prioriteta prvi korak ka oslobođenju više slobodnog vremena za sebe i sve ono što unosi sreću i zadovoljstvo u život. Možda zvuči kao ‘veliki posao’ no jedino što vam zaista treba su papir i olovka ili notes te nekoliko koraka koje otkrivamo u nastavku.

Lista prioriteta mora biti realna

Kako bi u život unijeli bilo koju promjenu važno je biti iskren sam sa sobom. Kako izgleda vaš tjedan? Kako provodite slobodno vrijeme? Postoje li aktivnosti koje vam uzimaju vrijeme nepotrebno i kako to možete promijeniti? Lista prioriteta neka započne s onim zaista važnim stvarima koje ćete puniti u dvije kolone; privatan život i karijera. Pokušajte staviti 3 do 5 bitnih stvari u svaku jednom bojom, a tek onda ispišite sitnice koje nemaju prioritet običnom olovkom. Ovako ćete lakše sagledati situaciju i dati važnost onome što je zaista bitno. Recimo da se obaveze na poslu povećavaju, a trenutno vam ‘poslovni rast’ nije toliko bitan kao provođenje vremena s obitelji ili ulaganje u vlastito zdravlje.

Eliminirajte

Nakon što ste odvojili do 5 bitnih stvari u obje kolone i sve one manje važne, vrijeme je za eliminaciju. Za ovaj korak odvojite vremena jer lista prioriteta puno je više od rasporeda, ona je proces. Možda ćete se ponovno vraćati na nju i kroz nekoliko tjedana postepeno micati sve aktivnosti koje svakodnevno radite, a uzimaju vam vrijeme. Dolazimo do pitanja koja lista prioriteta je bolja za vas; dnevna ili tjedna? Odvojite jedan dan u tjednu kada ćete se posvetiti pisanju, uštedjet ćete mnogo vremena ako ipak sastavite ‘kostur’ kojeg na dnevnoj bazi možete korigirati. Recimo da je prioritet u raspored ubaciti vježbanje 3 dana u tjednu. Bez obzira na to uspijete li zaista u tom naumu, vrlo vjerojatno ćete napraviti vrijeme za ono što vam je u rasporedu već unaprijed zapisano za određeni termin.

Prakticirajte ‘overlap’

Ponekad je gotovo ne moguće prekrižiti obaveze u rasporedu jer tempo života u tom periodu zahtjeva puno od nas. Puno se pisalo o tome da ‘multitasking’ treba izbjegavati jer on nam oduzima mogućnost da uživamo u trenutku. Pronađite balans i isprobajte ‘overlap’ uz koji ćete postići sinergiju između prioriteta. Obavite važan razgovor dok hodate. Ako već neko vrijeme želite pročitati knjigu, izaberite audio verziju u autu. Kavu u gradu zamijenite zajedničkom šetnjom ili sportskom aktivnosti ako vam je druženje s prijateljima prioritet baš kao i tjelovježba. ‘Nemati vremena’ stvar je izbora, odnosno loše organizacije i ne planiranja.

Foto: Instagram

 

 

 

0