Zagrebački art festivali koji vas čekaju u rujnu

Zagrebački art festivali koji
vas čekaju u rujnu

naslovna organ vida

Odmah po povratku u Zagreb s ljetovanja, zabilježite u svoje planere i rokovnike te kalendare ova tri art festivala jer ih ne želite propustiti! Sve ljubitelje likovnosti i kazališta obradovat će činjenica da će kroz cijeli mjesec imati bogat kulturni društveni život.

Rujan počinje s mladim festivalom i njegovim drugim izdanjem – 36 Mountains. Festival je to posvećen ilustraciji, čiji je cilj približiti ilustraciju i autorski crtež široj javnosti, predstaviti najjača ilustratorska imena s domaće i internacionalne scene te afirmirati mlade umjetnike. Festival će se ove godine održati od 2. do 4. rujna u HDLU-u u galeriji Bačva, dok vas DJ program čeka ispred ulaza u HDLU, kod fontane.

Milica Golubović

Milica Golubović

Zanimljivost festivala je i glavna izložba koju predvodi ilustriranje već poznatih concertina blokova, japanskog stila. Pobjednici glavnog natječaja i odabrani umjetnici imaju određeno vrijeme za ilustriranje svojih blokova koji se predstavljaju publici zajedničkom izložbom za vrijeme festivala. Blok je dugačak 180 cm, a umjetnici imaju potpunu slobodu u njegovom kreiranju. Za sve novosti i koji sve umjetnici sudjeluju te kakav vas glazbeni program očekuje pratite njihovu službenu Facebook stranicu.

Luka Juras

Luka Juras

Nakon festivala ilustracije, nakon odličnog vizualnog podražaja, na redu je 14. festival svjetskog kazališta koji će se održati od 9. do 24. rujna u Hrvatskome narodnom kazalištu u Zagrebu. Festival svjetskog kazališta ugostit će tri fantastične predstave: Thomas Ostermeier predstavit će s ansamblom kazališta Schaubühne am Lehniner Platz, Brak Marije Braun, koja na sceni genijalno oživljava istoimeni filmski klasik Rainera Wernera Fassbindera. Toshiki Okada, nagrađivani pisac i redatelj grupe chelfitsch dolazi s predstavom Vremensko putovanje kroz sobu u kojoj istražuje stanje u aktualnom japanskom društvu sukobljavajući svijet živih i mrtvih. Tuge belgijske umjetnice Anne-Cécile Vandalem, glazbeno-kazališni su projekt u produkciji Das Fräulein (Kompanie) u kojem umjetnica istražuje odnos između moći i tuge.

Die Ehe der Maria Braun, Thomas Ostermeier

Die Ehe der Maria Braun, Thomas Ostermeier

Tijekom trajanja druge polovice Festivala svjetskog kazališta počet će 13. rujna Organ vida, dvotjedni međunarodni festival fotografije koji se održava svake jeseni u Zagrebu i ove godine će se održati u Franscuskom paviljonu. Festival okuplja mlade suvremene međunarodne fotografe sa zajedničkim ciljem unaprjeđenja umjetnosti i suvremene fotografske prakse te također želi potaknuti razgovore o ključnim i globalno-društveno političkim pitanjima. Organ Vida svake godine ima otvorene pozive na različite teme s ciljem poticanja kritičkog razmišljanja i socijalnog dijaloga kroz propitkivanje društvenih, političkih i osobnih pitanja. Međunarodni stručni žiriji pregledava i odabire kandidate čije fotografije će biti prikazane na glavnoj festivalskoj izložbi.

14051830_10153796337293148_4354295309792674616_n

Uz glavnu festivalsku izložbu, program Organa Vida također uključuje radionice, razgovore s umjetnicima, preglede portfolija, predavanja, glazbene i/ili kazališne predstave te mnogo, mnogo dodatnog sadržaja po najatraktivnijim lokacijama u gradu. Tjedan otvaranja Organa vida trajat će do 17. rujna, dok će izložbe za javnost biti otvorene do 24. rujna, detaljan program možete saznati na organvida.com.

Francuski paviljon 1

Foto: Behance, Journal arhiva

Učitati još
Zatvori