Vlaška bi mogla postati nova Martićeva – imamo detalje
Vlaška bi mogla postati nova Martićeva – imamo detalje

Vlaška bi mogla postati nova
Martićeva – imamo detalje

Vlaška unazad nekoliko godina, polako, ali sigurno postaje novo zanimljivo središte novog urbanog đira. Umjetnički krugovi itekako znaju za 36 Mountains Studio, Art studio Hrvoje Majer, Très Chic café , Triko Cirkus Studio koji su se smjestili tek nekoliko kućnih brojeva jedni od drugih, a svi imaju sličan cilj – pružati Zagrebu nešto novo i drugačije na kulturno-umjetničkoj sceni. Upravo su njihovi dobrosusjedski odnosi rezultirali festivalom Sfera, koji se ove godine održava po drugi put, a koji ima za cilj ovu ulicu pretvoriti u novu umjetničku meku.

Festival “Sfera” u Vlaškoj ulici

U subotu, 8. lipnja, Zagrebačka ulica Vlaška postaje centar umjetničkog izražaja s festivalom “Sfera”. Ovaj jedinstveni događaj okuplja umjetnike i kreativce čiji radovi svojim postojanjem mijenjaju percepciju i kvalitetu bivanja unutar tog dijela Vlaške ulice. Posjetitelji će moći uživati u bogatom programu koji uključuje izložbe, interaktivna događanja i performanse u okolnim galerijama, dućanima i kafićima.

“Pošto smo svi u ulici manje-više u dobrim odnosima i stalno se viđamo na kavi u Très Chic caféu, jednog popodneva smo došli na ideju da bismo trebali staviti naglasak na taj dio ulice jer polako cvjeta. U posljednje tri godine otvorene su dvije nove galerije i kafić, te mnogobrojni mali dućani. Odlučili smo staviti naglasak na te promjene kroz festival nazvan Sfera. Naš cilj je kroz ovaj mali projekt pokazati ljudima da ta ulica ima veliki potencijal i za ostale poduzetnike, jer ima dosta praznih prostor.” – kaže nam jedan od organizatora Matija Sindičić, vlasnik Très Chic caféa.

Tres-Chic-69
Tres-Chic-70
Foto: Martina Movrić

Festival “Sfera” pruža jedinstvenu priliku za istraživanje umjetničkog sadržaja i interakciju s kreativnim umovima, istovremeno mijenjajući percepciju svakodnevnog života u Vlaškoj ulici. Dođite, istražite i doživite umjetnost koja nadilazi granice konvencionalnog i otvara nove poglede na svijet oko nas. Kroz cijeli dan na ovom potezu održat će se razna događanja

Art Studio Hrvoje Majer
Foto: Sanjin Kaštelan
  • Triko Cirkus Studio će imati besplatnu radionicu plesa na svili od 12:00 do 14:00 za djecu i od 18:00 do 19:00 za odrasle.
  • Galerija Hrvoja Majera će imati dane otvorenih vrata od 17:00 do 20:00. Posjetitelji će imati priliku vidjeti radove polaznika studija i razgovarati s umjetnicima uz čašu vina.
  • U Tres Chic Cafeu od 19:00 do 23:00, neakademski slikar Oliver Linzbauer crtat će portrete prolaznika uz pratnju rezidenta kuće DJ SteamFunka koji će puštati afro-funk ritmove.

Poseban naglasak žele staviti i na dućane:

  • Clean Life, koji ukazuje na probleme onečišćenja zraka te nudi rješenja za isti problem.
  • Faboola, tradicionalni obrt specijaliziran za oblikovanje kože, poznat po svojim maštovitim i modernim dizajnima, gdje ćete moći vidjeti njihov široki asortiman.
svilarice-festival-sfera
Foto: Jahvo Joža

Program festivala

Crtanje portreta prolaznika: Od 19 do 23 sata, neakademski slikar Oliver Linzbauer će u Très Chic Caféu na adresi Vlaška 101 crtati portrete prolaznika. Uživajte u afro-funk ritmovima rezidenta kuće SteamFunk koji će dodatno obogatiti atmosferu.

Dan otvorenih vrata u Art studiju Hrvoja Majera: Od 17 do 20 sati, posjetitelji će imati priliku vidjeti radove polaznika studija, razgovarati s umjetnicima i uz čašu vina saznati više o novoj sezoni crtanja 2024./2025. godine. Adresa: Vlaška 99.

Obrt FABOOLA: Tradicionalni obiteljski obrt specijaliziran za oblikovanje kože otvorit će svoja vrata posjetiteljima na adresi Vlaška 103. FABOOLA je poznata po svojim maštovitim i modernim dizajnom, a ovdje možete vidjeti široki asortiman proizvoda te servis i popravak proizvoda od kože.

Clean Life – Zrak koji udišemo: Na adresi Vlaška 99A, Clean Life će predstaviti rješenja za problem zagađenog unutarnjeg zraka. Posjetitelji će saznati kako poboljšati kvalitetu zraka u zatvorenim prostorima i osigurati zdraviji životni okoliš.

Triko Cirkus Studio otvara svoja vrata

Oduvijek ste se htjeli okušati u zračnim plesovima, a niste imali priliku? Triko Cirkus Studio otvara svoja vrata svim zainteresiranim ljubiteljima plesa i onima koji će to tek postati. U sklopu festivala Sfera održat će se besplatne radionice plesa na svili u dva termina:

12:00 – 14:00 – djeca

18:00 – 19:00 – odrasli

Potrebna je prijava na

Odrasli Sandra Dunaj – 091 9363 026

Djeca – Ivana Bešker – 098 452567

Ponesite udobnu odjeću (duge tajice, bodi ili majica kratkih rukava).

Adresa: Vlaška ulica 92

Detalji su na eventu.

Učitati još
Zatvori