Što nas sve očekuje u Uraniji, nezaobilaznom mjestu za umjetnost i kulturu?

Što nas sve očekuje u Uraniji, nezaobilaznom
mjestu za umjetnost i kulturu?

Urania –  prostor kreacije, mjesto je koje vraća kulturu Zagrebu. U bivše kino Partizan uselio se arhitektonski umjetnički studio 3LHD i potpuno ga preuredio.

Urania tako ima snažni potencijal postati važno mjesto za kulturne manifestacije i umjetnost, ali i prostor za razmjenu kreativnih ideja i rasprave o brojnim kulturnim pitanjima. U narednom periodu Urania će postati epicentar izložba, koncerata, performansa, filmskih projekcija i ostalih kulturnih sadržaja.

Od ‘in house’ programa do brojnih suradnji

Program Razgovori u Uraniji zamišljeni su kao javno mjesto susreta, razmjene mišljenja, ali i stvaranje novih iskustava i interakcija.

„Osmišljeni kao 6 razgovora podijeljena u 3 tematske cjeline, Razgovori u Uraniji u istom trenutku suprotstavljaju i spajaju stručnjake iz relevantnih područja i publiku kao važan faktor u stvaranju javnog mijenja”, objasnila je na predstavljanju programa jedna od voditeljica projekta i programa, Tena Razumović Žmara.

Razgovori u Uraniji propituju teme unutar arhitekture i dizajna, umjetnosti i ekologije, održivosti i urbanizma. Uz „in house“ programe ostvarene su i suradnje u nekoliko programa, a čije će izvedbe publika imati priliku pogleda, saslušati i doživjeti upravo u Uraniji – prostoru kreacije.

ZFF @ Urania

Otkad se kino Europa zatvorilo u lipnju prošle godine, Zagreb Film Festival, ključan filmski festival, izgubio je svoju tradicionalnu lokaciju za projekcije filmova. Novi će dom pronaći u Uraniji. Projekcije filmova bit će popraćene razgovorima s akterima s domaće kulturne scene, a suradnja počinje već prikazivanjem filma Mlijeko, u distribuciji Zagreb Film Festivala, u petak 21. veljače.

Udruga Domino, koja godinama ne može pronaći stalni prostor za svoje brojne projekte, u Uraniju ulazi filmskim programom Queer Momenti.

Kazališni projekti i festivali

Suradnju na kazališnim projektima najavile su Tena Bošnjaković, producentica kazališta de facto i Umjetničke organizacije 21:21 te Ivana Buljan Legati, glumica, spisateljica i profesorica na Akademiji dramske umjetnosti. Već u subotu, 29. veljače, Buljan Legati izvest će monodramu Soba za poglede nastalu prema priči Nova haljina Virginije Woolf.

U bogatom programu Uranije održat će se i festival Feminizam je za sve. Od 8. do 11. ožujka 2020. pokušat će ponuditi uvid u ideje i smjerove suvremenog feminizma te upozoriti na važnost feminističkog znanja i iskustva u borbi za slobodnije i pravednije društvo kao i u borbi protiv ukidanja i ograničavanja ženskih, radničkih i prava manjina.

U okviru festivala odigrat će se jedna kazališna predstavu i održati šest tribina. Poticaj za održavanje festivala jest i objavljivanje devet knjiga neposredno prije njegova početka, u izdanju Frakture: po jedna knjiga iz teorije i povijesti feminizma.

Cijeli program novog prostora za kreaciju pogledajte ovdje.

Foto: Urania.hr

Učitati još
Zatvori