U srijedu počinje ART Zagreb, evo što nas čeka

U srijedu počinje ART Zagreb,
evo što nas čeka

U srijedu počinje četvrto izdanje središnjeg događanja hrvatskog tržišta umjetnina. U Tehničkom muzeju u Zagrebu, u HALI V očekuje nas mnogo izlagača, ali i super partyja.

Najbolje umjetnine na hrvatskom tržištu

Art Zagreb nudi priliku da na jednom mjestu vidite najbolje umjetnine na hrvatskom tržištu. Festival je zamišljen kao mjesto trgovine i susreta umjetnika, kolekcionara, galerista, povjesničara umjetnosti, kustosa i ljubitelja umjetnosti u najširem smislu. Uz sajam, organiziraju se izložbe, paneli, predavanja, filmske projekcije i nastupi glazbenika.
Kao i prošlih godina, prizemlje Hale V ugostit će prodajne štandove dok će kat biti rezerviran za održavanje niza izložbi, među kojima se nastavlja uspješna suradnja s ALU Zagreb koja ponovno organizira studentske izložbe, proširujući suradnju na sve hrvatske likovne akademije: Zagreb, Osijek, Rijeka i Split, te akademije iz inozemstva.

Izložbe suvremene hrvatske umjetnosti

Ove godine po prvi je puta ostvarena suradnja s Društvom povjesničara umjetnosti Hrvatske koje u sklopu Art Zagreb 2021 priprema izložbe suvremene hrvatske umjetnosti i stručne okrugle stolove o novim zbivanjima na svjetskoj i hrvatskoj umjetničkoj sceni. Na poziv u travnju odazvao se velik broj povjesničara umjetnosti, a mentorski tim u sastavu: Ariana Kralj, Martina Petrinović, Patricia Počanić, Daniel Tomičić i Jadranka Vinterhalter odabrao je četiri koncepta mladih povjesničarki umjetnosti iz Zagreba i Rijeke koje pripremaju svoje projekte za rujan. Kao prvo iskustvo civilno–privatnog partnerstva u realizaciji jednog dijela programa festivala suvremene umjetničke produkcije želja nam je potaknuti nove održive razgovore o suvremenoj umjetnosti. Povjesničarke umjetnosti koje sudjeluju u programu: Hana Katanić s panelom o kripto umjetnosti, Katarina Podobnik s izložbom Početak: (de)konstrukcija, Katerina Jovanović i Ana Žarković organiziraju izložbu Homo Faber, te Ana Bedenko, Jozefina Ćurković i Tea Kantoci s izložbom Survival Kit.

Izložba 18+

Jedna od ovogodišnjih izložbi bit će i 18+, Marka Šošića, docenta na Sveučilištu Josipa Jurja Strossmayera u Osijeku koji će izložiti 15–ak slika na svojoj prvoj samostalnoj izložbi u Zagrebu. Na izložbi će se predstaviti ulja na platnu koja je autor slikao od početka izolacije, prije godinu i pol dana, tako su nastali vrlo intimni prikazi ljudi i još intimnijih trenutaka naših najdubljih samoća, odsutnosti, čeznuća; naizgled ogrnutih u erotičnost i njenu vizualnu egzibiciju.

Pop Up izložbe

Umjetnička organizacija Yelo na Art Zagrebu lansirat će projekt Art Bubble / Art & Money. Zamišljene kao pop–up izložbe na frekventnim mjestima koja privlače publiku i kupce, same koncepte izložbi ponudit će kustosi, dok će vizualni umjetnici i autori odabrati koncepte koji će biti i realizirani do kraja godine. Ova zamjena uloga gdje koncepte nude kustosi, a biraju autori, srž je projekta Art Bubble.

Art Zagreb počinje u srijedu, 15., a završava u subotu 18. rujna. Ulaz je moguć isključivo uz predočenje EU digitalne COVID–19, a sve detalje o programima po danima, kao i o ulaznicama potražite ovdje.

Foto: ART Zagreb

Učitati još
Zatvori