Blogerica Ana Valjak otkrila nam je kako napraviti efektne terrazzo podmetače

Blogerica Ana Valjak otkrila nam je kako
napraviti efektne terrazzo podmetače

Terrazzo materijal, često viđan u uređenju interijera na podnim i zidnim oblogama, kupaonicama i terasama u zadnje vrijeme ulazi u naše kuhinje. Napravite svoje unikatne podmetače za čaše. Dojam neurednog mozaika vrlo lako možete postići s glinom za pečenje. Dizajnerica i DIY entuzijastica Ana Valjak podijelila je s nama nekoliko savjeta i trikova.

Terrazzo – dojam neurednog mozaika

Ana se u slobodno vrijeme bavi različitim kućnim DIY projektima, a često se odluči i na pečenje gline. Bivajući zaljubljenik u terrazzo stil, htjela sam negdje u stanu ukomponirati taj efekt razlomljenih listića. Kako sam odlagala kavu na svoj podložak, sinula mi ideja – hej! Eureka moment. 🙂 I od ideje krenula je realizacija DIY terrazzo podložaka.

Potreban materijal

Razmišljala sam koji bi bili najbolji materijali za izvedbu ove ideje te sam se zaputila u lokalne hobby art dućane gdje sam pronašla glinu. Ona se činila kao logičan izbor, dolazi u raznim bojama, savršeno za eksperimentiranje terrazzom, a nakon pečenja bude dovoljno čvrsta. Kaže Ana i dodajte kojisu vam još materijali potrebni:

GLINA ZA PEČENJE

GLINA ZA SUŠENJE NA ZRAKU

LAK ZA PREMAZ

Postupak

Za šarene elemente skicirajte na papiru okvirne oblike, i onda iste takve nožićem izrežite iz gline. Stavite ih u pećnicu, 30min na 120°. Nakon pečenja, potrebno ih je ostaviti da se ohlade barem još 30min, kako bi dodatno očvrsnuli, savjetuje Ana. Za podložak koristite bijelu glinu koja se suši na zraku (možete koristiti i bijelu glinu za pečenje, brže je gotovo). Ako koristite glinu koja se suši na zraku (suši se 24 sata) moguće su i male nepravilnosti – ali to je DIY tako da vas to ne mora previše brinuti.

Za pravilan oblik podloška, rukama razvucite i pritisnite glinu, a potom ju običnom čašom izrežite u kalup. Pečene trerrazzo elemente zatim utisnite u glinu prema unaprijed napravljenim skicama, savjetuje Ana. Nakon spomenutog sušenja od 24h, na kraju podloške premažite sjajnim lakom za očuvanje površine. On će terazzu dati završni sjaj. I to je to, vaši terrazzo podlošci su spremni za serviranje.

Foto: Ana Valjak

Učitati još
Zatvori