Izložba umjetnice Ivane Mrčele navest će vas da se zapitate: Ako je cijeli svijet pozornica gdje sjedi publika?

Izložba umjetnice Ivane Mrčele navest će vas da se zapitate: Ako je cijeli svijet pozornica gdje sjedi publika?

Kako kaže jedan londonski grafit “Ako je cijeli svijet pozornica gdje sjedi publika?” Do kraja mjeseca u galeriji Gortil u Rijeci pogledajte izložbu koju radi umjetnica Ivana Mrčela We are watching you i pokušajte pronaći odgovor.

We are watching you

We are watching you naziv je nove izložbe umjetnice koja se bavi interesantnim pitanjem odnosa pojedinca u fokusu i publike. U vremenu u kojem je brzina protoka informacija ključna za opstanak. Vremenu masovnih medija i medijske manipulacije gubi se granica između stvarnosti i izmišljenog svijeta. Njezina interaktivna instalacija prikazuje publiku. Plohu s mnoštvo različitih likova pred koju, svaki posjetitelj koji uđe, ima mogućnost stati na 15 minuta. 15 minuta slave pred svjetlima reflektora, pred mnoštvom koje ne poznaje, kojem ostaje u fokusu, potpuno ogoljen.

Pojedinci u fokusu

Interaktivan rad u kojem će se neki po prvi put naći pod svjetlima reflektora, dok niz likova direktno gleda u njih, otvara cijeli spektar emocija i doživljaja. Tijekom javnog nastupa, pojedinac je u potpunosti sâm i izložen procjeni drugih, ranjiviji i podložan kritikama i negativnim reakcijama kao i krajnjoj neizvjesnosti razvoja događaja. Puno je lakše biti anonimni dio publike, jer nam je tada omogućena nesmetana procjena percipiranog. No što kada se zamijene uloge i mi postanemo fokus, posve ogoljeni i izloženi javnom sudu? Oslikana publika sazdana je od niza individualiziranih likova s vrlo raznolikim izrazima lica – od podrške i smijeha do zaprepaštenosti i negodovanja. U zvučnoj snimci izmjenjuju se reakcije od pljeska i podrške, preko ismijavanja i nezadovoljstva pa sve do bijele buke odnosno žamora koji često prati javne izvedbe i druženja na otvorenjima izložbi. Stoji između ostalog u najavi izložbe koju možete pogledati do kraja mjeseca.

Foto: PR

Učitati još
Zatvori