Muzej kuća Šenoe danas je otvorio svoja vrata prvi put nakon potresa

Muzej kuća Šenoe danas je otvorio svoja
vrata prvi put nakon potresa

Kuća Šenoa

Muzej kuća Šenoa danas je otvorio svoja vrata prvi put nakon potresa koji je pogodio Zagreb prije nešto više od pola godine. U izložbenom postavu “Jedan grad, jedna obitelj, dva potresa, 140 godina” posjetitelji će moći vidjeti predmete koji su pripadali Augustu Šenoi i pojedinim članovima njegove obitelji, a koji su nijemi svjedoci potresa 9.studenoga 1880. i 22. ožujka 2020.

Kuća Šenoa
Kuća Šenoa
Kuća šenoa

Muzej umjetnosti od 2016.

Kuća Šenoa u ulici Ive Mallina 27 pretvorena je u muzej umjetnosti 2016. godine. U njoj se čuvaju uspomene obitelji jednog od naših najvećih književnika Augusta Šenoe i četiri generacije njegove obitelji. Šenoa je najutjecajniji i najplodniji hrvatski pisac 19. stoljeća, svjedok potresa u Zagrebu prije 140 godina. Ne štedeći svoje zdravlje pomagao je stradalima u potresu od jutra do mraka, a noćima je pisao roman “Kletva” i članke za časopis “Vienac” kojega je bio urednik. Razbolio se i umro navršivši tek 43. godine života. Zalagao se za pomoć u obnovi kulturnih zgrada koje su stradale u potresu ističući njihovu važnost jer “narod ne žive samo o hljebu … valja pomisliti i na sgrade i zavode, koji su oštećeni a po njima cieli narod”.

Kuća šenoa

Kuća je jako oštećena u potresu

Muzej kuća Šenoa jako je nastradao u potresu, ali pokretna bašina obitelji Šenoa nije oštećena. Kod pojedinih izložaka mogu se vidjeti čak posljedice iz prvog potresa 1880. Svi ti predmeti, iako oštećeni, brižljivo su čuvani u obitelji Šenoa svih ovih godina. Mali obiteljski muzej ima velik značaj za hrvatsko kulturno i književno dobro. Potvrda tome je i uvrštavanje na Listu zaštićenih kulturnih dobara Hrvatske.

View this post on Instagram

The smallest book in the library / 5×2.5cm ?

A post shared by Muzej Kuća Šenoa (@muzejkucasenoa) on

U potresu je stradalo krovište muzeja, srušeni su dimnjaci koji su sa sobom povukli crjepove, zidovi i stropovi su napukli. Pomoć pri obnovi je i više nego dobrodošla, a kako to možete učiniti potražite ovdje. Posjet muzeju bit će moguć svaki dan u tjednu, ali uz prethodnu najavu (barem dan ranije) uz naravno ograničen broj sudionika i pridržavanje svih epidemioloških mjera. Najaviti se možete na broj 091 7555 388 ili e-mailom na kuca@senoa.eu.

Kuća Šenoa

Foto: Kuća Šenoa

Učitati još
Zatvori