Izložbom kazališnih plakata i retro kućanskog dizajna oživjet će se nekoliko lokacija u gradu

Izložbom kazališnih plakata i retro kućanskog dizajna oživjet će se nekoliko lokacija u gradu

Bacači Sjenki, Teatar &TD, Zagreb; MESS Festival, Sarajevo

Na šest zagrebačkih lokacija od 15. do 29. listopada kroz izložbu ‘Dizajn u gradu 2’ otkrit će se najzanimljivije priče o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu. Izložba se službeno otvara 15. listopada u 18 sati, na staroj Tržnici Trnje.

Odnos dizajna i svakodnevnog života

Izložba Dizajn u gradu 2 objedinjeno je izdanje i nastavak izložbe Dizajn u gradu 1 održane u studenom 2019. godine. Najveći dio izložbe bit će predstavljen na staroj Tržnici Trnje koja je nekad bila središte života, a danas je riječ o napuštenim lokalima okupljenima oko praznog i beživotnog betonskog platoa. Kazališni plakati bit će izloženi u Ulici Republike Austrije, Tratinskoj, Vlaškoj, Primorskoj i Zvonimirovoj ulici. Udaljenost lokacija trebale bi stimulirati građane na šetnju i otkrivanje najzanimljivijih priča o dizajnerskom, umjetničkom, kulturnom i društvenom nasljeđu.

Dizajn u gradu 1: Bravo maestro filmski plakat, dizajn: Dalibor Martinis, Jadran film 1978.

Prva sekvenca posvećena higijeni

Prva sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 posvećena je higijeni. Na trnjanskoj tržnici postavit će se prikazi dizajna ambalaže deterdženata za rublje i suđe i suradnja jednog od najistaknutijih hrvatskih grafičkih dizajnera Borisa Ljubičića s tvrtkom Labud. Dizajn ambalaža proizvoda za kosu i dizajn ambalaža kozmetičkih proizvoda kroz angažman Marije Kalentić kao kućne dizajnerice u tvornici kozmetičkih i higijenskih proizvoda Neva. Ona je od 1963. godine intenzivno radila na redizajnu postojećih proizvoda i uvođenju reda u šaroliki proizvodni program. Bit će izložena i vizualna rješenja grafičkog dizajnera, likovnog umjetnika i fotografa Željka Borčića za Saponija Lahor proizvode.

Labud, tvornica sapuna, kozmetičkih i kemijskih proizvoda, dizajn: Boris Ljubičić

Druga i treća sekvenca posvećene kućanstvu

Pregledom najpoznatijih i najvažnijih rješenja Odjela dizajna Končar od 1971. do 1990. godine, osnovanog u cilju strateškog pristupa industrijskom dizajnu, upotpunit će se važnost uloge dizajna u oblikovanju malih kućanskih aparata. Na Tržnici Trnje prikazat će se i istraživanje grafičke dizajnerice Alire Hrabar Oremović o angažmanu dizajnera Tomislava Hrabara u tvornici emajliranog posuđa Gorica.

Tvornica električnih strojeva „RADE KONČAR“, dizajn: Noe Maričić
„Gorica“, tvornica emajliranog posuđa dizajn / Tomislav Hrabar 

Četvrta sekvenca posvećena kazališnim plakatima

Zadnja sekvenca izložbe Dizajn u gradu 2 bit će smještena u nekadašnje oglasne ormariće Kinoteke. Njih od 2006. godine koristi udruga Bacači Sjenki za svoj umjetnički i istraživački urbani projekt Zidne novine. Kazališni plakati Mihajla Arsovskog bit će izloženi u Primorskoj ulici 11, Mirka Ilića u Ulici Republike Austrije 1, Vanje Cuculića u Vlaškoj ulici 53, Ivana Picelja u Tratinskoj 14 i Barbare Blasin u Zvonimirovoj ulici 2.

Jean-Claude Danaud: Ručni rad, kazališni plakat, dizajn: Mirko Ilić, Teatar &TD, Zagreb

Mogu sudjelovati i građani

Teme hrvatskog dizajna koje su obrađene u ovom programu i prezentirane na ulicama Zagreba bit će objedinjene u Mreži dizajnerskog sjećanja. To je nline arhiva koja će krajem listopada biti dostupna svim zainteresiranima posjetiteljima. Mreža je zasnovana na potrebi za sustavnijim dokumentiranjem hrvatskog dizajnerskog nasljeđa. U njoj će i građani moći doprinijeti novim informacijama, tekstovima, fotografijama, svjedočanstvima i komentarima povezanima s određenim predmetima. Bilo da se radi o industrijskom, grafičkom, modnom i drugim oblicima dizajna, kao i autorima, mjestima i događajima.

Foto: oblikovanjesvakodnevice.com

Učitati još
Zatvori