Bliži nam se 15. Noć muzeja, izdvojili smo najzanimljivija događanja koja morate posjetiti

Ulice diljem Hrvatske bit će prepune 31. siječnja, baš kao i svake godine povodom Noći muzeja. Omiljeno kulturno događanje vraća se s temom ‘velike obljetnice’ pa će tako ljubitelji izložbi pohrliti po 15. put u poznate muzeje, kao i uvijek – sasvim besplatno. Ove godine Arheološki muzej u Splitu slavi 200 godina postojanja, dok će zagrebački Muzej za umjetnost i obrt imati 140. obljetnicu. Te okrugle brojke inspirirale su organizatore za temu kako bi podsjetili javnost o važnosti “muzejske povijesti, sadašnjosti i budućnosti.” U manifestaciju se ove godine uključilo čak 200 kulturnih organizacija, od muzeja do knjižnica i galerija.

Izdvojili smo najzanimljivija događanja u koje možete posjetiti od 18 sati pa do 1 ujutro.

Muzej za umjetnost i obrt

U muzeju koji slavi veliku obljetnicu očekuje nas pregršt sadržaja. Uz stalni postav koji možete pogledati, iskoristite priliku da posjetite i izložbuStaša Čambur: All you need is a hat – šeširi i assemblage’. Hit izložba predstavlja različite ideje šešira kao provokativnog i elegantnog modnog predmeta u širem kontekstu. Povodom zatvaranja iste izložbe u 22 sata održat će se performans, a uz to možete pogledati i izložbu ‘Visovac: Duhovnost i kultura na Biloj Stini.’ Najmlađi mogu uživati u dječjem escape roomu inspiriranom Orašarom.

Muzej suvremene umjetnosti

MSU ove je godine obogatio program, a srž ponude čine tri velike izložbe: ‘Od imaginacije do animacije: šest desetljeća Zagreb filma’, ‘Kolekcija za budućnost/ Akvizicije 2009. – 2019.’ i ‘Konstrukcije Zlatka Kopljara.’ Najveći interes zasigurno će odnijeti velika multimedijska izložba posvećena slavnim ostvarenjima Zagrebačke škole crtanog filma. Uvući će nas u povijest te institucije i podsjetiti nas na legendarne likove koji su proizašli iz te radionice, poput Profesora Baltazara.

Kuća za ljude i umjetnost Lauba

Suvremena Lauba ne kaska za tradicionalnim muzejima. U Noć muzeja ulazi izložbom umjetničkog dvojca Tarwuk, Ivane Vukšić i Brune Pogačnika Tremowa. Izložba Vernacular river holds 6 bodies down predstavlja elemente filmskog seta Tarwukovog kratkog filma koji su snimali u New Yorku. U Laubi pripremaju i izbor iz svoje opsežne kolekcije pa je moguće pogledati i djela najvažnijih imena hrvatskih umjetnika poput Ivana Kožarića i Đure Sedera.

Hrvatsko društvo likovnih umjetnika

Trenutno jedna od najpopularnijih izložbi u Hrvatskoj je ona Vlaste Delimar kojom umjetnica obilježava 40 godina svog rada. U prostoru Džamije možemo pogledati njezinih 40 crno-bijelih fotografija. Odabir crno-bijele tehnike nije slučajan, štoviše, proizlazi iz toga što je Delimar karijeru počela upravo izradom crno-bijelih fotografija.

Fakultet elektrotehnike i računarstva

Fakultet elektrotehnike i računarstva za Noć muzeja priprema jedinstvenu, interaktivnu izložbu starih mehaničkih i elektroničkih računala te igraonicu starih računalnih igara. Nostalgičnoj atmosferi pridodat će i retro glazba, a posjetitelji će moći otkriti i povijest računala i igrati legendarne igre popur Pacmana, Super Marija, Ponga i Tetrisa.

Klinika za psihijatriju Vrapče

Ove godine posjetite jedinstveni sadržaj koji organizira Klinika za psihijatriju Vrapče. Do ponoći je moguće razgledati izložbu Irene Škrinjar u Galeriji Slava Raškaj pod nazivom ‘Shapeshifer/Onaj koji mijenja oblik.’ U njoj umjetnica proučava kako se ljudska figura transformira ovisno o unutarnjem stanju. Uz to se u Župićevom muzeju mogu razgledati slike i crteži bolesnika klinike koji vas zasigurno neće ostaviti ravnodušnima.

Što se još sprema za Noć muzeja i koje sve muzeje možete posjetiti otkrijte ovdje.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Noć muzeja, Instagram

0