Odlična izložba u Osijeku

Odlična izložba u Osijeku

U Osijeku, u sklopu 18. Pop up-a otvorit će se izložba multimedijalne umjetnice Ane Petrović pod nazivom “NaJežiti”. Pop up projekt pretpostavlja alternativni kreativno-izlagački prostor čija je svrha promovirati i približiti kulturu ljudima. Sama riječ pop up znači ”iskočiti”, a najčešće se veže uz internet reklame koje iskaču otvaranjem novog prozora na računalu. Naziv Pop up u kontekstu projekta odnosi se na umjetnost koja ”iskače” iz zapuštenih prostora u centru grada. Polazište, odnosno glavni cilj projekta je oživjeti zapuštene gradske prostore te ih privremeno prenamijeniti u jednokratne kulturno-umjetničke centre.

pop up post 1

Aktivnosti u sklopu projekta temelje se na organizaciji kulturnih događanja koja se održavaju u prostorima bivših trgovina, radionica, ugostiteljskih objekata smještenih u središtu grada. Navedena događanja traju od jedne večeri do nekoliko dana, a održavaju se svaki puta na drugoj lokaciji u središtu grada. Za 18. Pop up multimedijalna umjetnica Ana Petrović okupila je slike nastale u proteklih nekoliko godina, a na kojima se vrlo direktno bavi samim medijem slikarstva. Kada na njezinom platnu čitamo “Painting” ili “Pay to touch this painting”, postajemo svjesni da Petrović vlastiti interes ipak širi od tek formalne analize medija u kojemu radi prema ozbiljnim sociološkim aspektima koje slika kao predmet može imati. Umjetnički medij, kako kaže autorica, u strogom je smislu nebitan jer je najvažnije da on treba biti “prilagođen ideji koju pokušava izraziti”. Ona, naime, istodobno ulazi u problematiku ne samo umjetničke, nego i tržišne vrijednosti umjetničkoga djela što u sredini poput naše, u kojoj se umjetničko tržište nalazi tek u povojima, otvara prostor za vrlo ozbiljnu diskusiju.

pop up post 2

pop up post 3

Ana Petrović u svome se radu bavi istraživanjem granica medija. Rođena je 1985. godine u Bjelovaru. 2011. diplomirala je na Umjetničkoj akademiji u Osijeku. Od iste godine asistentica je na kolegijima Video i film i Fotografija, UAOS,  članica HDLU-a Osijek, te fotografkinja za Galeriju Kazamat, izdavaštvo HDLU Osijek.  Izlaže radove na samostalnim i grupnim izložbama u Hrvatskoj i inozemstvu. Živi i radi u Osijeku. Otvorenje izložbe je 1. travnja u Esseker cenru u Osijeku u 19 sati.

Foto: ana-petrovic.blogspot.com

Učitati još
Zatvori