Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove
Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove

Filmski maraton: Od Anne Wintour do Karla Lagerfelda, izdvojili smo najbolje modne filmove

Najčešće vikendom odlučimo odmarati i pogledati koji dobar film. Međutim to se često svede na višesatnu potragu za naslovom koji bi nam se možda mogao svidjeti. Ovaj smo se put odlučili izdvojiti i nešto za ljubitelje mode. Koje modne filmove morate pogledati bar jednom? Izdvojili smo 10 naslova s modom u glavnoj ulozi.

Najbolji modni filmovi

Filmovi svojoj publici oduvijek otvaraju prolaz u neke nove svjetove. Od fantastičnih bića, preko realističnih scena inspiriranih stvarnim događajima, filmovi su kroz desetljeća brojne svjetove učinili ne samo čarobnijim, već i bližim onima ispred velikog filmskog platna. Jednako poput filma, moda je oduvijek nosila spoj magičnog i stvarnog. U raskošnim kreacijama i jednostavnim basic komadima, na ulicama gradova i modnim pistama, unutar korica časopisa i stranica ormara, moda prelazi granice nužnog i praktičnog i zalazi u najrazličitije kreativne ekspresije.

2009 - Coco Before Chanel - Movie Set
Profimedia

Spoj dvije umjetnosti kojima smo oduvijek i svakodnevno okruženi stvorio je zanimljiv zapis o vremenu. Od romantičnih komedija koje su se poigrale idejom glamuroznog modnog svijeta do dokumentarnih filmova koji su otvorili vrata modnog svijeta i prikazali njegovu drugačiju stranu. Modni filmovi stvorili su istovremeno zanimljiv, zabavan i neočekivan sadržaj u kojem će uživati zaljubljenici u modu, ali i oni u potrazi za nečim novim i svježim.

MCQUEEN

Ovaj iskreni dokumentarac o životu Alexandera McQueena svidjet će se čak i onima koji ne prate modu. Uz McQueenove snimke intervjua te isječke njegovih prijatelja i najbližih, ovaj dokumentarni film progovara o dirljivoj priči kako je dječak radničke klase postao vizionarski majstor mode.

MCQUEEN
IMDb
MCQUEEN
IMDb

THE FIRST MONDAY IN MAY

Svima u modnoj industriji, kao i onima koji su samo strastveni ljubitelji lijepih komada, prvi ponedjeljak u svibnju velika je stvar. To je vrijeme najveće modne zabave u godini – Met Gala. Dokumentarac kronološki prikazuje povijest Met Gale te imamo prilike vidjeti najljepše odjevene goste koji su usklađeni s temom same zabave. Savršeni modni film za vikend odmor.

THE FIRST MONDAY IN MAY
IMDb

THE SEPTEMBER ISSUE

Unutar četiri zida njenog ureda stvoreno je bezbroj trendova, osmišljeni su neki od kultnih modnih trenutaka i svakog mjeseca potvrđena je finalna verzija najprestižnijeg i najutjecajnijeg modnog časopisa na svijetu. Dokumentarni modni film The September Issue vodi nas kroz hodnike časopisa Vogue i otvara vrata ureda Anne Wintour tijekom stvaranja najiščekivanijeg modnog izdanja svake godine, rujanskog Voguea.

THE SEPTEMBER ISSUE
IMDb

THE DEVIL WEARS PRADA

Ono što je u svijetu dokumentarnih filmova modne tematike The September Issue, to je u svijetu igranih modnih filmova The Devil Wears Prada. Runway je časopis koji neodoljivo podsjeća na Vogue, Meryl Streep u ulozi Mirande Priestly na Annu Wintour, a Andy Sachs donosi svježi pogled na modni svijet. Od ultimativnog modnog outsidera, Andy se pretvara u desnu ruku urednica najprestižnijeg modnog časopisa. Uspjesi pomiješani s razočarenjem i jednom od najboljih filmskih garderoba stvaraju duhoviti film s dozom glamura i drame koji vrijedi pogledati. Idealan modni film za opuštanje.

THE DEVIL WEARS PRADA
Profimedia
THE DEVIL WEARS PRADA
Profimedia

IN VOGUE: THE EDITOR’S EYE

Iako su urednici modnih časopisa oni koji iz mjeseca u mjesec kroje sadržaj koji će istaknuti ono najvažnije i najsjajnije iz svijeta mode, brojni kreativni urednici oko njih oni su koji trenutak u vremenu prenose na stranicu papira i stvaraju nezaboravne modne fotografije. U čast 120. izdanja američkog Vogue, dokumentarni film In Vogue: The Editor’s Eye vodi nas kroz priče njegovih najosebujnijih i najzapaženijih kreativnih urednica.

BILL CUNNINGHAM NEW YORK

Moda kao umjetnost, na ulici, potaknuta strašću za životom. Dokumentarni film koji je osvojio kritiku, publiku i brojne nagrade na filmskim festivalima vodi vas u svijet mode koja svakodnevno živi na ulicama New Yorka, a koju je godinama svojim fotoaparatom bilježio Bill Cunningham.

BILL CUNNINGHAM NEW YORK film
IMDb
BILL CUNNINGHAM NEW YORK
IMDb

BLOW UP

Pogled iza kamere donosi kultni modni film iz šezdesetih. Blow Up u režiji velikog Michelangela Antonija u središte još jedne igrane modne priče stavlja lice koje se uvijek nalazi s druge strane kamere, fotografa Thomas. Modni svijet, London, rock’n’roll, droga, alkohol i predivni modeli ono su što njegov svijet čini istovremeno predivnim i tragičnim, uzbudljivim i dosadnim. Kada na snimanju uz predivnog modela na fotografiji uhvati i neočekivanu i neobičnu scenu nalik ubojstvu, uzbuđenje se vraća u njegov život.

David Hemmings In 'Blow Up'
IMDb
David Hemmings And Melanie Hampshire In 'Blow Up'
Profimedia

FACTORY GIRL

Ona je bila ultimativna it djevojka šezdesetih, muza Andy Warhola, zvijezda njegovih filmova i djevojka koja je očarala društvenu, modnu i umjetničku scenu New Yorka. Edie Sedgwick svojih je pet minuta slave proživjela brzo, intenzivno i sa stilom, a njezin je pad bio jednako transparentan, javan i dramatičan kao i njezin uspjeh. U glavnoj ulozi it djevojke šezdesetih našla se tada mlada glumica na početku svoje karijere, Sienna Miller. Nakon filma Factory Girl, Sienna je i sama zaradila status it djevojke koji je zadržala sve do danas.

FACTORY GIRL
IMDb
FACTORY GIRL
IMDb

COCO AVANT CHANEL

O Coco Chanel ispričane su brojne priče, ispisane tisuće stranica biografija i snimljeni brojni filmovi i serije. Inspirativna, prkosna, revolucionarna i uvijek elegantna Coco Chanel s dozom nonšalancije i francuskog chica zauvijek je promijenila modni svijet i stvorila neka nova modna pravila. Možda najbolji pogled na život velike Gabrielle Chanel donosi film Coco Avant Chanel u kojem je ulogu Mademoiselle uvjerljivo odigrala Audrey Toutau.

COCO AVANT CHANEL
Profimedia

SAINT LAURENT

Jednako velik, inovativan, revolucionaran i ikoničan poput Coco Chanel bio je i dizajner Yves Saint Laurent. Njegov privatan život bio je jednako mračan i šaren, jednostavan i kompleksan poput njegovih kreacija, a najbolji pogled na njegovo najbolje modne godine donosi film Saint Laurent s Gaspardom Ullielom u glavnoj ulozi.

SAINT LAURENT
IMDb
SAINT LAURENT
IMDb

INSIDE DIOR

U čast 70-e godišnjice, snimljen je dokumentarac (2017.) posvećen evoluciji ove modne kuće. Tijekom dvije epizode otkrivamo sve o Christianu Dioru, razvoju modne marke i najznačajnijim kreativnim direktorima –  Yves Saint Laurenta, Johna Galliana i Rafa Simonsa.

INSIDE DIOR
IMDb

FUNNY FACE

S modnom i filmskom ikonom Audrey Hepburn u glavnoj ulozi, film Funny Face iz 1957. godine klasik je koji mora pogledati svaki obožavatelj mode. Uz dozu romantike, komedije i glazbe, Funny Face je uzbudljivo putovanje knjižničarke Jo (Audrey Hepburn) čiji se život promijeni nakon što ju u knjižari u kojoj radi otkrijte fotograf Dick Avery (Fred Astaire). Od male knjižnice u New Yorku do glamuroznih modnih revija i snimanja, Funny Face donosi uzbudljivu i romantičnu sliku modnog svijeta.

FUNNY FACE
IMDb
FUNNY FACE
IMDb

ANNIE HALL

U ovoj romantičnoj komediji Woodyja Allena koja je okrunjena prestižnom nagradom – Best Picture Award, glavnu ulogu ima Dianne Keaton. Odvažna je to i samosvjesna žena koja je birala odjevne komade koji neodoljivo podsjećaju na mušku odjeću. Radnja filma, estetika i kostimografija filma i dan danas mogu poslužiti kao inspiracija za trendi stajlinge. Možda bismo mogli reći da je na neki način ovaj film začetnik trenda oversized košulja i hlača visokog struka u ženskoj modi.

ANNIE HALL
Profimedia
ANNIE HALL
Profimedia

Foto: IMDb, Profimedia, Youtube

Učitati još
Zatvori