Odlične radionice o modi

Osmu godinu uzastopce Centar za kulturu Trešnjevka u Zagrebu organizira program ‘Lica kulture: Moda’ koji se bavi modom kao bitnim i nezaobilaznim aspektom modernog i suvremenog društva. Logika mode koja ciklično vapi za naizgled novim ukidajući staro ne zaustavlja se samo na površini tijela. Duboko ukorijenjena moda prožima sva područja života, kojeg ona vješto preobražava uvodeći ideju novoga istovremeno brisajući staro, te postajući glavnim pokretačem suvremenoga svijeta.

lica 1

Tromjesečan program Lica kulture: Moda stavlja naglasak na interdisciplinarno sagledavanje mode i kulture odijevanja kroz prizmu teorije mode, modnog dizajna te mode kao dijela materijalne kulture, otvarajući mogućnost daljnjeg istraživanja.

Uz seriju javnih predavanja na kojima će sudjelovati Ivana Biočina, autorica aktualne knjige Modus vivendi, dr.sc. Katarina Nina Simončić, povjesničarka mode i kulture odijevanja, Iva Ćurković, dizajnerica u tvornici Borovo, ON OTHER SKIN kolektiv, Martina Križanić s temom Craftivism te mnogi drugi uz ciklus tematskih kreativnih radionica ove godine program je upotpunjen zanimljivim ko-partnerskim suradnjama.

lica mode 5

Tako će, u suradnji s Centrom za ženske studije, jedna od gošća predavačica biti dr. sc. Chiara Bonfiglioli, koja će modu analizirati iz perspektive feminističke kritike analizirajući globalne transformacije tekstilne i odijevane industrije fokusirajući analizu na teritori bivše Jugoslavije. U suradnji s CIMO – Centrom za istraživanje mode i odijevanja, u sklopu Globa sharing week-a, a u ko-suradnji s Coworking Hrvatska i People who share, u mjesecu lipnju održat će se interaktivna radionica Personalna biografija odjevnih predmeta, te manifestacija razmjene odjeće koja pocrtava principe slow fashion-a.

boromina

Voditeljica i autorica je modna dizajnerica i teoretičarka mode Ivana Čuljak, a gostujući predavači su sociolozi, teoretičari mode, povjesničari, modni dizajneri i mnogi drugi. Program se održava svaki utorak u Centru za kulturu Trešnjevka s početkom u 19:30 sati. Kada na rasporedu nisu javne tribine utorkom se redovno održavaju tematske kreativne radionice. Sudjelovanje je besplatno. Više informacija možete dobiti na web stranici cekate.hr.

Foto: Facebook

0