Kreativna subota: Kulturna vožnja Kulturnim liftom

Kreativna subota: Kulturna
vožnja Kulturnim liftom

U Zagrebu se u jednoj stambenoj zgradi, svaka dva tjedna događa predstavljanje novog izdanja glasila Kulturni lift. Još neobičnije mjesto njegovog predstavljanja je naznačeno i nazivom glasila. Naime, u liftu zgrade, predstavlja se dvotjednik koji stanarima, no i ostalim posjetiteljima zgrade, donosi zanimljiv umjetnički i kulturni sadržaj.

kulturni lift 2

Projekt su inicirali kustosica Jelena Pašić i vizualni umjetnik Matija Kralj koji su ujedino i stanari zgrade. Projekt je nastao na temelju shvaćanja odgovornosti individualnog doprinosa zajednici i namjera mu je uključiti umjetnički sadržaj i sadržaj o umjetnosti u svakodnevni život, no i shvaćanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. Kulturni lift približuje razme umjetničke prakse raznolikoj publici s ciljem demistifikacije i de-elitizacije umjetnosti. Kako kulturni lift ne bi bio rezerviran samo za stanare jedne zgrade zagrebačke Sigečice Matija i Jelena su na web stranici omogućili ‘skidanje’ nultog broja Kulturnog lifta kako bi neki drugi mogli na sljedećem sastanku stanara predložiti projekt i (naravno, ako je prihvaćen) nastaviti sa širenjem uključivanja umjetničkog sadržaja u svakodnevni život. Kulturnom liftu je lako pristupiti, posjetite klnultibroj.tumblr.com i slijedite par jednostavnih uputa.

Kulturni lift, br. 8, Darko Masnec

Kulturni lift, br. 8, Darko Masnec

Svaka dva tjedan objavljuje se novo izdanje Kulturnog lifta, nastao u suradnji s brojnim suradnicima iz područja umjetnosti i kulture. Stanari Hvarske 11 lako su prihvatili projekt te se čak uspjeh projekta može na neki način i mjeriti s primjerom intervencije jednog od stanara u rad ‘Umjesto spomenika’ Saše Šimprage s nadopisanim – ‘Kad će nastavak?’

Matija Kralj i Jelena Pašić

Kulturni lift trenutno sudjeluje na izložbi ‘Arte Útil’ u zagrebačkoj galeriji Nova gdje će predstavit tri nova izdanja Kulturnog lifta u liftu zgrade, s raznovrsnim temama vezanim za sagledavanje umjetničkog djelovanja kao sastavnog dijela svakodnevice. Izložba je otvorena do 16.05. i sve detalje o njoj možete saznati na web stranici whw.hr. Kulturni lift možete pratiti na kulturnilift.tumblr.com i Facebook stranici.

1

Foto: Kulturni lift, Facebook

Učitati još
Zatvori