“Žena s planom” je knjiga koja se već nalazi na popisu za čitanje mnogih žena

“Žena s planom” je knjiga koja se već nalazi na popisu za čitanje mnogih žena

Međunarodni supermodel, nutricionistica i poduzetnica dijeli svoju osobnu priču i lekcije stečene iz vlastitog – kako sama kaže – opasnog i opreznog načina života. Knjigu „Žena s planom” u izdanju izdavačke kuće Alfa od 1. srpnja možete pronaći u svim knjižarama i internetskim trgovinama.

Maye Musk je žena s planom

Maye Musk međunarodni je supermodel, registrirana dijetetičarka nutricionistica i svjetska predavačica. Često se pojavljuje u vodećim modnim časopisima kao što su Vanity Fair, Vogue, Cosmopolitan, Marie Claire i Allure, ali i na naslovnici New York Magazinea, između ostalih. Rođena je u Kanadi, neko vrijeme živjela je u Južnoafričkoj Republici, a trenutno živi u Los Angelesu.

No, stvari nisu oduvijek bile glamurozne, Maye Musk prošla je trnovit put do uspjeha. Njezin život obilježio je brak u kojem je bila zlostavljana, razvod u 31. godini te borba za posao i egzistenciju. Kako bi osigurala život svojoj djeci, često je radila više poslova. Kad se s djecom preselila iz Južnoafričke Republike u Toronto, živjeli su u malom unajmljenom stanu, prvotno i bez namještaja.

Majka tehnološkog genijalca Elona Muska zaista nije imala lagan život. To mogu potvrditi svi koji je poznaju, čijim je nagovorom i nastala ova knjiga. S obzirom na to, njezini savjeti imaju posebnu težinu jer kad kaže: “Što teže radiš, sreća će te lakše pronaći”, ona dobro zna o čemu govori. Na vlastitoj je koži osjetila što znači živjeti u neimaštini i kretati od nule mijenjajući gradove, države i kontinente.

Iskustva pretočena u autobiografsku knjigu

Svoja bogata životna iskustva pretočila je u stranice pune mudrosti svjedočeći o raznim problemima suvremenih žena. S obzirom da je i priznata dijetetičarka, u knjizi se nalaze i njezini omiljeni recepti, savjeti o prehrani, kao i dosad neobjavljivane obiteljske fotografije.

Usprkos svim nedaćama koje su je zadesile, sama je podigla troje djece koja su danas uspješni poslovni ljudi. Njezin sin Elon tehnološki je gigant i milijarder, poznat po lansiranju raketa u svemir i električnim automobilima, vlasnik je tvrtki SpaceX i Tesla. Drugi sin Kimbal vlasnik je urbanih farmi Square Root i lanca restorana zdrave hrane The Kitchen, a kći Tosca uspješna je producentica i osnivačica producentske kuće Passionflix.

Mnogi često pitaju Maye Musk kako odgojiti djecu da budu genijalna. Na to kaže da je sa svojom djecom uvijek bila iskrena, puštala ih da slijede svoje strasti i istražuju vlastite ideje. Nije ih tretirala kao djecu, već kao odrasle ljude koji su sami odgovorni za svoju budućnost. Znali su da moraju biti mirni dok radi jer može izgubiti posao, a oni će tada ostati bez krova nad glavom.

“Od rane dobi djeca su mi pomagala u poslu. Tosca bi dolazila u moj ured i na računalu tipkala pisma liječnicima. Dodala bi liječnikovo ime i adresu, osnovni pozdrav kao i pacijentovo ime, a ja bih ga ispunila dijagnozama i mogućim ishodima. Elon mi je objašnjavao kako funkcionira program, što nije bilo nimalo iznenađujuće! Kimbal je također uvijek bio spreman pomoći.”

Za svoju djecu kaže da je odlazak na fakultete bio njihov izbor. Dok je radila na Sveučilištu u Torontu, mogli su ondje studirati besplatno ako bi se odlučili za studij medicine ili prava i živjeti s njom bez troškova stanarine ili hrane. No draže im je bilo da se osamostale. Morali su osigurati vlastite stipendije i kredite te se uzdržavati, i svi su u tome uspjeli. “Bila sam sretna što su odabrali samostalnost i što su krenuli vlastitim putem. Možda im je bilo dosta moje juhe od graha”, kaže u šali.

Kad je Elon imao 12 godina, napisao je računalni program i na majčin nagovor poslao ga svom omiljenom računalnom časopisu. Ne samo da su objavili njegov rad, nego su mu poslali i nagradu od 500 dolara ne znajući da je program napisao dvanaestogodišnjak.

Maye Musk opisuje u knjizi i situaciju kako je Tosca, kad joj je bilo 15 godina, prodala njezinu kuću i automobil kako bi je prisilila da se što prije presele u Kanadu.

“Vratila sam se u Johannesburg tri tjedna kasnije i saznala da je Tosca prodala kuću, namještaj i moj automobil. Ta 177 cm visoka petnaestogodišnjakinja koja nije marila što je mlada i što nema dopuštenje sve prodati. U kući nije bilo ničega. Ni automobila. Sve što sam trebala učiniti bilo je da potpišem papire. Mnogi su me pitali kako to da nisam bila ljuta na Toscu zato što je prodala kuću, namještaj i automobil. Pa, bila je u pravu. Razgovarali smo o odlasku u Kanadu; ona je samo željela ubrzati proces. Ako član obitelji ima dobar argument, čak i ako je promjena drastična, prihvatite je.”

Otac njezine djece imućni je inženjer Errol Musk, za kojeg se udala s 22 godine i razvela nakon devet godina braka jer ju je zlostavljao i fizički i psihički. Bio je bogat, ali se pobrinuo da je nakon razvoda ostavi praznih ruku.

“Bolje je biti usamljen, nego živjeti u strahu. Biti nesretan puno je gore. Samoća me nikad nije natjerala da se poželim vratiti u nesretan brak. Financijska borba puno je bolja od svakodnevnog maltretiranja. Ne trebaju mi velika kuća, skupa odjeća, automobili, zrakoplovi, brodovi, farme u paketu sa svakodnevnim jadom.”

U četrdeset šestoj godini Maye Musk počela se osjećati samouvjereno glede posla, djece koja studiraju i svoje knjige. Postala je spremna na novi izazov: kupnju kuće. Kuća je vrijedila 200 000 američkih dolara, a ona je imala 10 000 dolara u banci, što je tada bio dostatan polog za dobivanje kredita. Međutim, odbili su je jer je vodila privatni posao, što ju je stavljalo u kreditno rizičan položaj. Svoju ušteđevinu od 10.000 dolara odlučila je dati svojim sinovima za pokretanje softverske tvrtke Zip2, što se pokazalo najboljom odlukom s obzirom na to da su tvrtku kasnije prodali za tristo milijuna dolara.

Knjiga idealna za ljeto

Maye Musk kaže kako je uvijek bolje biti zanimljiv nego lijep pa u 72. godini pomiče granice! Aktivna je na društvenim mrežama i modnim događanjima, a u manekenskim vodama opstala je čak i kad se udebljala trideset kilograma – tako što je postala prvi i u to vrijeme jedini plus-size model u Južnoafričkoj Republici.

“Žena s planom” inspirativna je knjiga koja se već nalazi na popisima za čitanje mnogih žena u svijetu, idealna za nadolazeće ljeto. To je priča o otpornosti i hrabrosti potrebnoj da nakon mnogih padova ponovno pronađemo sebe. Maye Musk govori o prednostima zdravog načina života te o tome kako treba slijediti vlastitu mudrost, a pritom nije bezvrijedni propovjednik. Ako osjećamo da smo zaglavili u životu i ne vidimo da se može dogoditi nešto bolje, potrebna nam je promjena jer nesretan život nije život. Priznaje kako se i sama valjala u svojim razočaranjima predugo i prečesto, sve dok nije počela planirati promjene.

Foto: PR, Instagram

Učitati još
Zatvori