Ove provokativne knjige trebate barem jednom u životu pročitati

Ove provokativne knjige trebate barem
jednom u životu pročitati

Uz ovih pet knjiga sigurno vam neće biti dosadno, a možda ćete se nekoliko puta i zacrveniti…

Američki san, Norman Mailer

Pulitzerom nagrađeni američki pisac Norman Mailer pisac prvenstveno je poznat po svojem kapitalnom djelu Goli i mrtvi (“The Naked and the Dead”) iz 1948. godine, a koje je napisao prema svom ratnom iskustvu tijekom Drugoga svjetskoga rata, no Mailer u svojem opusu ima jednu knjigu koju će svi koji vole napetost, intrige, krimi momente i mnogo provokativnih, čak ljubavnih stranica.

Njegov četvrti roman Američki san objavljen je 1965. godine, a zapravo je izlazio u nastavcima u magazinu Esquire. Kritika ga isprva nije pozitivno dočekala, no njegovo portretiranje žena u djelu je bilo u najmanju ruku provokativno. Knjiga je uzburkala društvenu i kulturnu javnost, čak ga je američka feministička kritičarka Kate Millet dočekala “na nož” u svojem radu Sexual Politics. Mailer nije ostao dužan i uzvratio joj je tekstom “The Prisoner of Sex” gdje brani svoje pravo umjetnika da seksualnost u djelima koristi kako želi.

The Betsy, Harold Hobbins

Brzi automobili, novac, Miami, The Riviera, raskošna Grosse Pointe imanja i zdanja, bogata obitelj, mnogo poslovnog rizika – sve to donosi ovaj roman koji je bio i inspiracija za istoimeni film iz 1978. godine u kojemu su glumili Laurence Olivier, Robert Duvall, Katherine Ross, Tommy Lee Jones i Lesley-Anne Down. Dok je knjiga pobrala prilično dobre reakcije, film kritika nije nahvalila, no privući će vam pažnju.

Peyton Place, Grace Metalious

Ovaj roman iz 1956. donosi priču o tri žene koje se moraju pomiriti sa svojim identitetima – onim ženskim i seksualnim – u malom, konzervativnom i zadrtom mjestu na području Nove Engleske. Licemjerje, klasna privilegija, pobačaj, incest, preljub, požuda i umorstvo motivi su ovog romana. Zato ne iznenađuje tiraža od prodanih 60000 komada knjiga u prvih deset dana nakon puštanja u prodaju. Zadržao je prvo mjesto na bestseler listi New York Timesa punih 59 tjedana.

1957. godine roman je ekraniziran u jednu od najpopularnijih TV serija ne samo u Americi, već i u Europi da je Grace Metalious napisala i nastavak “Return to Peyton Place” po čemu je i istoimeni televizijski nastavak ekraniziran. Serije se emitirala od 1964. do 1969. godine te nastavak od 1972. do 1974. godine te je popularnoj kulturi donijela termina “Peyton Place” koji označava iluziju malog mjesta koje skriva skandalozne tajne i intrige.

Lady Chatterly’s Lover, D. H. Lawrence

Roman kod nas preveden kao Ljubavnik lady Chatterley jedan je od najkontroverznijih romana 20. stoljeća. Roman opisuje ljubav lugara Olivera Mellorsa i barunice Constance Chatterley u vrijeme poslije Prvog svjetskog rata.

Constancein muž Clifford, veteran je Prvog svjetskog rata, bogalj, paraliziran i impotentan. Njegova supruga Constance u braku je duboko nesretna i neispunjena. Kroz aferu s Mellorsom vraća se u život, upoznaje vlastitu seksualnost i pronalazi put do osobne slobode. Iako je na prvu provokativnost to što karakterizira ovaj roman, ipak se radi o djelu velike umjetničke vrijednosti, s notama humora i ironije te dubokim uvidima o životu i ljudskoj sudbini, ali i eksplicitnim opisima seksualnih odnosa. Knjiga je nekoliko puta prenešena na filmsko platno, no najpoznatiji je film iz 1981. godine sa Sylvijom Kristel u glavnoj ulozi.

Lady Chatterley’s Lover

Juliette, Marquis de Sade

Roman Juliette napisan je i objavljen u periodu od 1797. do 1801. godine i slijedi roman Justine. Justine je bila žena koju je pratio očaj i nasilje, no njezina sestra Juliette je amoralna nimfomanka i ubojica, a koja zapravo živi sretnim životom. Puni naziv romana jest “L’Histoire de Juliette ou les Prospérités du vice” i iz njega odmah možemo iščitati u kojem smjeru će radnja romana ići. No, roman donosi i filozofska mjesta, teološke teme, teme o moralu, estetici, naturalizmu, no isto tako mračan i fatalističan svijet metafizike.

Otrovno pero Marquisea de Sadea

Foto: Unsplash, Screenshot

Učitati još
Zatvori