Izašla je jedna od najiščekivanijih knjiga godine!

Izašla je jedna od
najiščekivanijih knjiga godine!

Među mnogim našim književnim preporukama posljednjih mjeseci često se pronašla Elif Shafak, jedna od najaktualnijih književnica. Prošle smo vam godine donijeli i intrigantan razgovor s autoricom u kojem smo komentirali njezinu književnost i teme koje je okupiraju. Nakon romana 10 minuta i 38 sekundi u ovom neobičnom svijetu utisnula se među književna imena do čijih noviteta odbrojavamo dane. Jedno takvo baš danas završava!

Jedna od najiščekivanijih knjiga ove godine – upravo novi roman Elif Shafak, izdan je u Ujedinjenom Kraljevstvu, a istovremeno i u Hrvatskoj u nakladi Hena com. Otok nestalih stabala odsad je moguće nabaviti u našim knjižarama, a nakon što smo još u srpnju dobili priliku pročitati prvih dvadesetak stranica njezina nova romana, ne sumnjamo da je ovo jedna od naših najvažnijih književnih preporuka.

Nova knjiga genijalne suvremene autorice

Godina je 1974., na otoku Cipru. Dvoje tinejdžera sa suprotnih strana podijeljene zemlje nalaze se u konobi, u gradu koji oboje nazivaju domom. Ta je konoba jedino mjesto na kojemu se Kostas, Grk i kršćanin i Defne, Turkinja i muslimanka mogu naći, u potaji, skriveni pod pocrnjelim gredama s kojih vise češnjaci, čili papričice i samoniklo bilje. Tu se mogu naći najukusnija hrana u gradu, najbolja glazba i najfinija vina. No ima još nešto što to mjesto čini tako posebnim: ono dopušta posjetitelju da zaboravi, makar i na nekoliko sati, na vanjski svijet i svu njegovu tugu.

U sredini konobe smokvino je stablo. To će stablo svjedočiti njihovim tajnim, sretnim susretima i njihovim tihim, prigušenim rastancima. Stablo će biti ondje i kada izbije rat, kada od glavnoga grada ostanu tek ruševine, kada tinejdžeri iščeznu i razdvoje se. 

Desetljećima kasnije, u sjevernom Londonu živi šesnaestogodišnja Ada Kazantzakis. Nikada nije posjetila otok na kojem su joj roditelji rođeni. Očajna i željna odgovora, odlučuje raspetljati godine tajni, razdvojenosti i tišine. Jedina poveznica koju ima sa zemljom svojih predaka jest Ficus carica, smokva koja joj raste u dvorištu.U romanu Otok nestalih stabala, nagrađivana autorica Elif Shafak donosi nam raskošnu, čarobnu priču o pripadanju i identitetu, ljubavi i traumi, sjećanju i zaboravu, ljudskom uništavanju prirode te napokon – obnovi.

Foto: Profimedia.hr, PR

Učitati još
Zatvori