Knjiga tjedna: ‘Girlhood’ donosi priče namijenjene baš svakoj od nas

Knjiga tjedna: ‘Girlhood’ donosi priče namijenjene baš svakoj od nas

Već smo vam mnogo puta u Journalovoj knjizi tjedna predstavljale naslove koje su napisale renomirane žene, a koje pričaju upravo o neobičnim, interesantnim i nesvakodnevnim ženskim likovima. Jedna je takva i potpuno nova knjiga ‘Girlhood’ autorice Melisse Febos koja izlazi kroz nekoliko dana, ali već tjednima ju prozivaju jednom od najiščekivanijih novih naslova. O njoj su se raspisali i New York Times, LitHub, Time i ostali svjetski prepoznati portali i novine.

Girlhood – novi memoari autorice koje je već oduševila

Melissa Febos istaknula je na književnoj sceni memoarom ‘Whip Smart’ iz 2010. godine u kojem je prepričala svoje iskustvo radeći kao domina dok je studirala. Zahvaljujući toj nevjerojatnoj priči pojavila se na brojnim naslovnicama, a kolekcija eseja ‘Abandon Me’ pridobila je lavinu pozitivnih kritika i reakcija. Nakon četiri godine, izdaje novi non-fiction – ‘Girlhood.’

Nova knjiga mogla bi se okarakterizirati kao još jedna zbirka memoara, ali ovog puta autorica skreće i kritiku društva i kulture u kojoj živimo. U eseju se osvrće na niz mitova koje se vežu uz žene i na koje su žene navikle kroz cijeli život. Kroz vlastito iskustvo nadovezuje se na to kako stvaramo percepciju o ljubavnim odnosima, očekivanjima drugih i tome na kojem se mjesto na listi prioriteta moraju naći naše vlastite želje ili ciljevi.

Komentira sve te narative u koje smo upletene i kako se istih osloboditi, a istovremeno u svom pisanju kombinira istraživački rad, svoje akademsko znanje i jedinstveni stil pisanja zbog kojeg su njezini radovi uvijek pitki. ‘Girlhood’ je coming of age priča, ali kako je novinarka Michelle Hart komentirala, manje je o samom odrastanju koliko je o putovanju od prihvaćanja tuđih očekivanja do toga da cijenimo sebe po vlastitim principima.

Knjiga službeno izlazi 30. ožujka!

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori