Knjiga tjedna: ‘Olive’ je heroina s kojom se mnogi od nas mogu poistovjetiti

Knjiga tjedna: ‘Olive’ je heroina s kojom se mnogi od nas mogu poistovjetiti

Emma Gannon privukla nam je pažnju svojim podcastom Ctrl Alt Delete u kojem mlada Britanka govori o poslu, wellbeingu i djelovanju u online svijetu. Njezin je podcast preslušan čak 7 milijuna puta, a ugostila je niz popularnih imena poput genijalne Gillian Anderson, Ave DuVernay i Alaina de Bottona.

Kad je u srpnju ove godine izašla njezina knjiga fiktivne naravi, ‘Olive’, odmah smo je namjeravali uvrstiti u naše preporuke. Otkrivamo zašto je ovo nova Journalova knjiga tjedna.

Duhovita i iskrena priča

U središtu je radnje Olive, po mnogočemu tipična djevojka u svojim ranim 30-im godinama koja još uvijek pokušava otkriti smjer u kojem želi ići. No, nije očekivala da će neke ključne odluke morati pasti tako brzo i neočekivano niti da će se njezini bliski prijatelji okrenuti nekim sasvim drugačijim stvarima. U njihove se odnose odjednom upliću ‘veliki’ pojmovi poput majčinstva i braka zbog čega Olive počinje preispitivati vlastiti način života.

Emma Gannon tako nas upoznaje s junakinjom modernog doba koja je u onoj neobičnoj fazi odnosno na razmeđi brojnih planova. Progovara o naglom odrastanju, nostalgiji i stereotipima te taboo životnim odlukama. Protagonistica poput Olive postaje nam sve poznatija iz stvarnog života: u pitanju je žena koja odlučuje da ne želi imati djecu, ali istovremeno ju Gannon stavlja u odnos s onima kojima je to ključna životna vrijednost te ženama koje ne mogu osnovati obitelj.

Knjiga se doima čitkom, dinamičnom i izuzetno relevantnom pa je odličan odabir za novu knjigu tjedna.

Foto: Amazon, Instagram

Učitati još
Zatvori