Prva knjiga ove godine koju zaista želimo pročitati nakon toliko bombastičnih recenzija

Prva knjiga ove godine koju zaista želimo pročitati nakon toliko bombastičnih recenzija

Nova godina dala nam je vjetar u leđa da istražimo novitete u svjetskoj književnosti koji nam još nisu došlu pod ruku. Nedavno smo vam pisali o najprodavanijim knjigama u Hrvatskoj u 2021. među kojima prednjači upravo žanr self-helpa, a posljednje smo dane proveli na BookTubeu i sve popularnijem BookToku na kojima ljubitelji knjiga iz svih krajeva svijeta i s raznolikim žanrovskim preferencama daju svoje preporuke i razmišljanja o pojedinim naslovima. Ako ste ikad zalutali u YouTube džunglu sadržaja o književnosti, zasigurno ste uočili da se ukusi booktubera znaju drastično razlikovati. Od onih koji većinom čitaju fantasy i SF preko onih koji preferiraju publicistiku i memoare pa sve do strastvenih obožavatelja ljubića i humorističnih romana. BookTube je zato naša omiljena adresa za traženje književnih preporuka, a kad se dogodi situacija da se i oni najrazličitiji međusobno slože oko jedne knjige – to nam je jasan znak da ju vrijedi istražiti

Takav se scenarij raspleo s knjigom Fake Accounts autorice Lauren Oyler o kojom su brojni book blogeri oduševljeni, a nas je ‘kupila’ već prvim pogledom na radnju koja pronicljivo prikazuje glavne aspekte svijeta i društva u kojem danas živimo.

Knjigu Fake Accounts što prije želimo na polici

Foto: Pete Voelker

Lauren Oyler već nam je svojim književni izričajem zagolicala pažnju esejima i recenzijama na kulturna događanja i knjige u magazinima poput The New Yorker, The New York Times, London Review of Books, The Guardianu, The Cut i zapravo svim relevantnim i najpoznatijim novinama i magazinima s jakim kulturnim rubrikama. Oyler je karijeru postavila na noge upravo svojim književnim kritikama koje nisu uvijek podilazile hypeu i popularnom mišljenju stoga je od same najave njezin roman plijenio pažnju: što će i kako će pisati osoba koja nerijetko ima brojne zamjerke prema autorima i čiji je posao analizirati knjige iz segmenta u segment?

Knjiga Fake Accounts prvijenac je ove Amerikanke i to kakav – izašao je u veljači 2021. godine i privukla ogromnu pozornost, a oduševljenje s čitateljima dijelili su i svjetski popularni autori kao što je, recimo, Zadie Smith. Mnogi će ga opisati kao roman nove generacije odnosno predvodnikom milenijalske beletristike u koju se također ubrajaju romani Sally Rooney i, primjerice, Ottesse Moshfegh. No, bez obzira na književnu klimu u koju se utopila, knjiga Fake Accounts prije svega je fantastičan (ako je za vjerovati book zajednici) prikaz suvremenog života isprepletenog s onim na društvenim mrežama. A teme feminizma, seksa i kapitalizma proučene su na tako subverzivan način da će vam se još dugo motati mislima.

Radnja započinje na dan kad je Donald Trump inauguriran u predsjednika, a mlada žena kopa po mobitelu svog partnera s kojim je već nekoliko godina i otkriva nešto potpuno bizarno: on je sve popularniji anonimni teoretičar zavjera koji na internetu širi svoje teorije. Budući da je već i predobro upoznata s internetskim bizarlucima, nije potpuno šokirana – štoviše, ovo je još jedan razlog osmišljava kako će s njim prekinuti dok je na maršu za ženska prava u Washingtonu. Međutim, očekuje ju cijeli niz potpuno apsurdnih twistova koji će samo biti dokaz do koje je mjere svijet oblikovan online lažima.

Naša neimenovana protagonistica iznenada ipak doživljava pravi šok, iz razloga koje vam ne želimo spoilati, i sve je više otuđena od prijatelja i poslovnih kolega pa odlučuje otputovati u Berlin. Tamo se upušta u čitavu lepezu turbulentnih spojeva na kojima svaki put igra drugu personu i identitet, a sve u maniri kakvog socijalnog eksperimenta. Ona ne vjeruje više nikome i zašto bi itko vjerovao njoj?

Bez daljnjeg, ovo je roman koji zaista jedva čekamo kupiti i vjerojatno je naša prva prava književna želja u 2022. godini!

Foto: Pete Voelker, Instagram

Učitati još
Zatvori