Najprodavanije knjige 2021. godine koje su obarale rekorde čitanosti

Najprodavanije knjige 2021. godine koje su
obarale rekorde čitanosti

Krajem 2021. godine prezentirali smo vam najbolje knjige koje su izašle u mjesecima iza nas. Na tom se popisu našla nekolicina poznatih autora i knjiga koje ne silaze s bestseller lista. Iako svakako svjedoči o tome koje su knjige bile hvaljene na svjetskoj razini, naš popis najboljih knjiga protekle godine nužno ne reflektira ono najprodavanije u Hrvatskoj. Popularni knjižarski lanac Hoću knjig,u u koji nerijetko zalazimo u potrazi za novim štivom, objavio je svoje tradicionalne ljestvice najprodavanijih naslova u godini. I one savršeno prikazuju trendove koji prevladavaju među našom čitateljskom publikom.

U ovoj su nam godini hrvatski izdavači poput Profila, Mozaika, Frakture, Hene com, Vuković & Runjić, Mitopeje i Sonatine priredili doista pregršt prepoznatih stranih romana kao što su Klara i sunce Kazua Ishigura, Nizozemska kuća Ann Patchett, Moja godina odmora i opuštanja Otesse Moshfegh, Moja nestala polovica Brit Bennett, Otok nestalih stabala Elif Shafak i druge. U moru stranih naslova briljirali su i brojni domaći autori kao što su Korana Serdarević (Gušterov rep), Dalibor Jakus (Kraljev gambit), Renato Baretić (Zadnja ruka) i drugi.

Top 10 najprodavanijih knjiga 2021.

Međutim, popis top 10 najprodavanijih knjiga jasno podsjeća u kojem smjeru ide generalni čitateljski ukus u Hrvatskoj: svakako naginje žanru self-helpa koji je generalno doživio pravu transformaciju posljednjih godina, biografijama i putopisima. U deset najboljih knjiga nema klasičnog romana, a izvrsna je vijest što popisom trijumfira upravo domaći autor odnosno kreativac Davor Rostuhar i to svojom knjigom Ljubav oko svijeta. Knjiga i istoimeni film dio su projekta na kojem je radio sa suprugom, filmašicom i redateljicom Anđelom Rostuhar, a sve detalje otkrili su nam još prošlog ljeta u razgovoru. Od self-help klasika preko inspirativnih ilustriranih knjiga do raskošnih putopisa, u nastavku prenosimo najprodavanije knjige 2021. u knjižarskom lancu.

Ljubav oko svijeta, Davor Rostuhar

12 pravila za život, Jordan B. Peterson

Bogati otac, siromašni otac, Robert T. Kiyosaki

Kako manje misliti, Christel Petitcollin

Knjige-za-poklon-Kako-manje-misliti-1

Govorili su da sam preosjetljiva, Federico Bosco

Atomska navike, James Clear

Ispričat ću ti priču, Jorge Bucay

Dječak, krtica, lisica, konj, Charlie Mackesy

Kako bolje misliti, Christel Petitcollin

knjiga-Kako-bolje-misliti

Top 10 najprodavanijih romana beletristike

Beletristika se također čitala: prednjačili su strani bestselleri i knjige po kojima su u međuvremenu nastale hit serije i filmovi, kao i Orwellov klasik 1984. koji je ponovno postao popularan odabir usred pandemije. U nastavku donosimo deset najprodavanijih knjiga u kategoriji fikcije.

Dina, Frank Herbert

Mračna kći, Elena Ferrante

Djevojka, žena, drugo, Bernardine Everesto

Knjige-za-poklon-Djevojka-žena-drugo

Damin gambit, Walter Tevis

Otok nestalih stabala, Elif Shafak

Otok-nestalih-stabala

1984., George Orwell

Nizozemska kuća, Ann Patchett

Klub istražitelja ubojstava četvrtkom, Richard Osman

Gonič zmajeva, Kahled Hosseini

Male žene, Louisa May Alcott

Foto: Profil knjiga, Školska knjiga, Knjižara Dominović, Iris Illyrica, Naklada Ljevak, Vorto Palabra, Fraktura, Davor Rostuhar

Učitati još
Zatvori