Ilina i Dino predstavljaju novi svjetski bestseller Sally Rooney

Ilina i Dino predstavljaju novi
svjetski bestseller Sally Rooney

Prije nekoliko dana najavili smo još jedan Journal Book Club! Jesensku sezonu tako nastavljamo najuzbudljivijim novitetima iz hrvatskih knjižara, nakon što smo prošlog mjeseca čitali roman prepoznate Elif Shafak. Rujan je donio brojne književne naslove koji su se dugo čekali, ali pri vrhu te liste bez sumnje je novi roman Sally Rooney, Divni svijete, gdje si.

Upravo ćemo novom knjigom planetarno popularne autorice zaokružiti ulazak u jesen i to kroz još jedan interesantan razgovor koji možete pratiti 30. rujna.

Bestseller Divni svijete, gdje si

Sally Rooney napisala je još jedan roman prožet temama koje su oduvijek inspirirale njezine radove. Pitanja o društvenim klasama, realnosti s kojom se moraju suočiti mladi u 21. stoljeću, ‘modernoj ljubavi’, a ponovno i motiv karijere spisateljice, provlače se kroz priču o četiri mlade osobe. Alice, Felix, Eileen i Simon međusobno su potpuno drugačiji, s drugačijim životnim prioritetima i životnim uspomenama. U knjigu uranjamo kad se Alice, autorica iz Dublina, preseli u malo mjesto u Irskoj gdje na Tinderu upoznaje skladištara Felixa. Iako njihov prvi spoj ne prođe kako je zamišljala, ona ga pozove da otputuje s njom na predstavljanje svog novog romana. Paralelno, u Dublinu pratimo Alicinu dugogodišnju prijateljicu Eileen koja se mora nositi s vlastitim teretom, dok ponovno ulazi u vezu sa Simonom, simpatijom i ljubavi još iz djetinjstva.

Dino Pešut kao novi gost JBC susreta

Otkad smo krenuli u Journal Book Club susrete, pridružili su nam se gosti na razne načine uključeni u hrvatsku književnu ili kulturnu scenu. Od producentica i ljubiteljica knjiga preko book blogerica do lektorica. Ovog nam se puta pridružuje mladi hrvatski autor i dramaturg Dino Pešut. Osim zahvaljujući knjigama Poderana koljena, a posebice Tatin sin, njegovo ste ime mogli uočiti na plakatima predstava i brojnih drama koje je napisao. Posljednjih je godina prisvojio nekoliko književnih nagrada, ali i bez takvih priznanja, Dino nam se učinio idealnim sugovornikom o novitetu Sally Rooney. Njegovi se romani lako mogu smjestiti u svemir milenijalaca, dok u svojim brojnim radovima obrađuje i teme pojedinca nasuprot okoline, obitelji, identiteta, rata i društvenih slojeva.

Kolumnistica Journala Ilina Cenov, književna moderatorica i pravnica, proći će s njim najveće teme koje okupiraju Rooney u posljednjem romanu. Oni koji prate Journal Book Club već dobro poznaju Ilinu – kroz svaku nas knjigu vodi objašnjavajući radnju, postavljajući pitanja gostima, ali uvijek uz svoje osobne osvrte i razmišljanja na koja ju je knjiga potaknula. Posljednjih se mjeseci našla i kao moderatorica na brojnim književnim zbivanjima, između ostalog i na Festivalu svjetske književnosti u organizaciji Frakture koja nam je i omogućila čitanje ovog bestseller romana.

Kako se priključiti novom Journal Book Clubu?

Novi Journal Book Club susret održat će se u četvrtak, 30. rujna u 18 sati. Divni svijete, gdje si već je na putu do 10 sretnih dobitnica koje su je osvojile u sklopu još jednog JBC-a. No, uključiti se možete i vi!

Razgovor se prenosi live na YouTubeu Journal.hr-a, a tijekom cijelog prijenosa možete Ilini i Dini postavljati pitanja o knjizi i radu Sally Rooney, pisati svoja razmišljanja i zapažanja o novom romanu i tako se priključiti još jednoj Journal Book Club priči!

Foto: Dino Pešut, Ilina Cenov, Journal.hr, Fraktura

Učitati još
Zatvori