TV maraton: Serije inspirirane stvarnim događajima koji su potresli svijet

TV maraton: Serije inspirirane stvarnim
događajima koji su potresli svijet

I dok su brojne fikcijske serije izvrsno osmišljene i ostavljaju značajan trag, one koje su snimane po stvarnim događajima i likovima imaju posebnu težinu. Posljednjih je nekoliko godina izronio čitav niz serija koje prate dramatične istinite priče koje su svojedobno potpuno šokirale javnost. Izdvojili smo one koje će biti savršene za TV maraton, ali ne garantiramo da ćete se osjećati opušteno nakon njih.

When They See Us

Miniserija o turbulentnim događanjima u američkom društvu izašla je 31. svibnja na Netflixu i brzo je postala miljenik kritičara. Bila je nominirana za čak 16 Emmyja, a prati istiniti događaj iz travnja 1989. godine. Tog je dana navečer 28-godišnja Trisha Meili trčala Central Parkom kad je brutalno pretučena i silovana. Žena koja će kasnije postati poznata kao ‘The Central Park Jogger’ probudila se 12 dana nakon napada potpuno bez sjećanja na tu noć.

Međutim, policija je privela petoricu mladih Afroamerikanaca i Latinoamerikanaca koji su iste noć bili na tom mjestu i koji su osuđeni za zločin koji nisu počinili. Serija pokazuje cijeli događaj iz njihove perspektive koja je te godine bila potpuno ugušena i prepuštena medijskoj manipulaciji zbog koje su Anton, Kevin, Raymond, Yusef i Korey zauvijek obilježeni.

Dirty John

Serija od osam epizoda prati jezivu stvarnu priču o Johnu Meehanu koji je 2014. godine potpuno razorio svakodnevni život Debre Newell i njezine obitelji. Tada je 59-godišnjakinja upoznala Meehana preko dating aplikacije, a nakon četiri propala braka bila je spremna dati mu šansu. Nije znala, ipak, da se radi o manipulativnom, poremećenom seksualnom prijestupniku koji je vrebao nju i njezinu obitelj. Meehan je imao čitavu povijest iskorištavanja i ucjenjivanja žena njihovim golim fotografijama, a proveo je vrijeme i u zatvoru zbog praćenja i droge.

Unbelievable

Unbelievable prikazuje dramatični događaj koja ilustrira zašto vjera u institucije više ne postoji i na koji se način istina u rukama zakona može izvrnuti. Stvarni se događaj odvio 2008. godine kad je 18-godišnja Marie u vlastitom stanu zavezana, silovana, a muškarac koji je to počinio cijelo je vrijeme fotografirao što je radio. Brutalno nasilje Marie prijavi, ali nitko joj ne vjeruje. Policija počinje graditi cijeli slučaj protiv same djevojke, pretvarajući žrtvu u osumnjičenika, tvrdeći da je lažno prijavila silovanje. Dvije godine kasnije detektivi počinju istraživati serijskog silovatelja što vodi do odmotavanja tragičnih događaja. Unbelievable se temelji na istrazi pod nazivom An Unbelievable Story of Rape koja je novinarima Christianu Milleru i Kenu Armstrongu zaradila Pulitzerovu nagradu

Mindhunter

U seriji koja je zaludjela svijet miješaju se elementi fikcije i stvarnosti, ali glavni čovjek Mindhuntera, Holden Ford, temelji se na Johnu E. Douglasu, autoru knjige po kojoj je serije snimana. Baš kao Ford, Douglas je svojedobno putovao zemljom intervjuirajući najgore kriminalce u američkoj povijesti. U stvarnom je životu tako potpuno redefinirao istrage ubojstva koristeći psihološko profiliranje ubojica. Na stvarnim se ljudima temelje i likovi Holta McCallanyja i Wendy Carr. Radi se o FBI agentu Robertu K. Ressleru i psihologinji Ann Burgess koji su zajedno s Douglasom 1988. objavili jednu od najutjecajnijih studija o serijskim ubojicama.

Orange Is the New Black

Hit serija bila je jedino o čemu smo mogli slušati 2013. godine kad je izašla. Neočekivani prikaz ženskog zatvora ispunjen direktnim dijalogom i nimalo sramežljivim temama probudio je interes za odnose u zatvorskim ćelijama, ali i pitanje koliko je OITNB realan prikaz odnosa moći. Serija se doista bazira na stvarnom iskustvu Piper Kerman koja je u zatvoru provela godinu dana. Njezini memoari postali su bestselleri i inspirirali seriju, ali ona se kasnije odmaknula od stvarne priče.

Prava Piper doista je nakon fakulteta bila u vezi sa ženom povezanom s internacionalnim lancem droge. U to je vrijeme prokrijumčarila 10 tisuća dolara iz Chicaga u Bruxelles, a zakon ju je sustigao 10 godina kasnije. Isto tako imala je zaručnika Larryja koji je s njom ostao čitavo vrijeme dok je izdržavala kaznu što u seriji nije bilo tako. Potvrdila je da su brojne žene iz zatvora u seriji postojale i u stvarnom zatvoru u kojem je izdržavala kaznu, ali mnoge su okolnosti ipak fikcijske.

Peaky Blinders

Tako je, i Peaky Blinders su inspiriranim pravim događajima. Tommy Shelby i ostali temelje se na stvarnoj bandi iz Birminghama koja se petljala u pljačke, nasilje, kockanje oko 1890. godine. Birmingham je u to doba bio pogođen siromaštvom i nezaposlenošću zbog čega je društvo propadalo, a kriminal cvjetao.

Peaky Blindersi su vladali ulicama Birminghama sve do 1910-ih kad su izgubili moć zbog novih i moćnijih razbojnika, grupe Birmingham Boys. Za razliku od glumaca iz serije, stvarnu bandu činili su mladi muškarci pa čak i dječaci od 12 godina,a serija je radnju smjestila u 1920-e godine.Njihovi zločini, također, nisu bili tako dramatični i ‘operirani’ kao što su oni prikazani u seriji.

Tekst: Nora Fabrio Bene

Foto: Profimedia.hr, Instagram

Učitati još
Zatvori