‘The Haunting of Bly Manor’ jedna je od najboljih jezivih serija koje trenutno možete gledati

‘The Haunting of Bly Manor’ jedna je od najboljih jezivih serija koje trenutno možete gledati

Listopad je vrijeme kad, pod utjecajem američke kulture, filmova serija i svega što nam donosi, počinje Halloween groznica. Netflix je tradicionalno otvorio svoj program ‘Netflix and Chills’ u sklopu kojeg nam donosi nove jezive serije ili filmove. I dok novi film Adama Sandlera, ‘Hubie Halloween’ možete preskočiti, serija ‘The Haunting of Bly Manor’ jedna je od najboljih koje možete pogledati.

Mike Flanangan ponovno se dokazao kao trenutno jedan od najboljih redatelja u horor žanru. Nakon serije ‘The Haunting of Hill House’, nedavno je izbacio ‘The Haunting of Bly Manor’ s istim glumcima u sasvim drugačijim ulogama. Za inspiraciju mu je djelomično poslužila novela ‘The Turn of the Screw.’

Mračna događanja na tajanstvenom imanju

Događanja u malom mjestu Blyju odvijaju se na neobičnom, gotičkom imanju na kojem živi dvoje djece Flora i Miles čiji su roditelji preminuli. O njima brine pomoćnica Hannah, a svakodnevno vrijeme provode s kuharom Owenom i vrtlarkom Jamie.

Priča se fokusira oko njihove nove učiteljice Danielle (koju glumi izvrsna Victoria Pedretti), Amerikanke koja nakon tragičnih događaja u vlastitoj obitelji stiže u London. Nakon što uspije dobiti posao od Florinog i Milesovog nezainteresiranog strica, Danielle odlazi u Bly nespremna na čudnovata događanja koja su obilježila imanje, obitelj i ispomoć. Paralelno pratimo nekoliko priča, a između ostalog otkrivamo i što se dogodilo prijašnjoj učiteljici koja je život završila samoubojstvom.

Estetika koju obožavamo

Ono što smo posebno uočili kod nove serije jest da sporedni likovi uživaju dovoljno minuta na ekranu kako bi njihove priče donijele seriji sasvim novu, ljudsku i humanu razinu. Iako epizoda traje otprilike 50-ak minuta, radnja je tempirana tako da niti u jednom trenutku nije monotona. Ako ste među onima koji inače zaziru od horora, ‘The Haunting of Bly Manor’ izvrstan je odabir. Jezivost kojom barata ne temelji se na jump-scareovima, već na stvaranju strahovito nelagodne atmosfere koju prati jedinstvena estetika.

Upravo estetika igra jednu od najvažnijih uloga u seriji. Boje, sjene, kostimografija i glazba uljuljat će vas u pravi jesenski, spooky doživljaj. Prizori tamne gotičke kuće i velikih tamnozelenih vrtova, kao i mračne scene tijekom noći čine svaki jump-scare nepotrebnim.

‘The Haunting of Bly Manor’ trenutno nam je jedna od najdražih horor serija koju smo izbingeali u svega dva dana. Ako ste, ipak, zainteresirani za nešto drugačije, recimo, filmove – naše preporuke provjerite ovdje.

Foto: Profimedia.hr, IMDb, Instagram

Učitati još
Zatvori