Filmska priča: Zašto svi pričaju o klasiku ‘Prohujalo s vihorom’?

Filmska priča: Zašto svi pričaju o klasiku
‘Prohujalo s vihorom’?

Postoji nekolicina filmova bez koje povijest kinematografija nikad ne bi bila ista. Tako, iako se oko same kvalitete nekog klasika možemo prepirati, slagati ili ne slagati, činjenica ostaje da je u jednom trenutku u vremenu isti film označio prekretnicu. Ponekad kulturalnu ili tek tehnološku, ali svakako se nečim novim upisao u važne filmske antologije.

Na popisu koji navodi takve filmove izronit će film ‘Prohujalo s vihorom’, jedan od najslavnijih klasika o čijoj se priči posljednjih dana puno govori. Baziran na istoimenom romanu, izašao je 1939. godine, čak 30 godina proveo je na vrhu box officea, osvojio je osam Oscara i – razbjesnio mnoge.

O čemu se radi: Epska ljubavna, ali i kontroverzna priča

Redatelj Victor Fleming stvorio je jedan od najslavnijih filmova svih vremena po romanu Margaret Mitchell. Traje gotovo četiri sata i radnjom je smješten na američki jug u doba kad je bio teško zaražen Američkim građanskim ratom. Vodi nas kroz život Scarlett O’Hare (Vivien Leigh), svojeglave i površne kćeri vlasnika plantaža u Georgiji, i njezinu vrtoglavu ljubavnu priču s Ashleyjem Wilkesom (Leslie Howard) te Rhettom Butlerom (Clarke Gable).

Scarlett živi naizgled lagodan život na posjedu s plantažom pamuka s roditeljima, dvije sestre i mnoštvom robova. Potajno je zaljubljena u Wilkesa koji se pak ženi s njegovom rođakinjom Melanie Hamilton. Zabava na kojoj s objavili zaruke ključan je trenutak jer upravo tad stiže vijest da je i službeno izbio rat, a mladi muškarci moraju otići na bojište. Scarlett se odlučuje udati za Melanienog brata iz osvete, a uskoro postaje udovice je on pogine  u ratu.

Tada se polako počinje razvijati njezina ljubavna priča s karizmatičnim zavodnikom Clarkom Gableom. Dramatična ratna zbivanja potpuno su promijenila Scarlett i vrijednosti koje je imala u životu. No stvari se ponovno mijenjaju kad se Ashley vrati s bojišta.

Nevjerojatne činjenice o filmu

Potraga za idealnom Scarlett trajala je dugo. Audiciju je prošlo više od 1400 glumica, dok nisu našli Vivien Leigh kojoj je uloga obilježila život. No, čak ju je i Leigh skoro propustila zbog jakog engleskog naglaska na kojem je morala raditi.

Premijera filma održana je u prosincu 1939. godine, a tadašnji gradonačelnik grada Atlante u Georgiji čak je proglasio trodnevni praznik. No, glumcima crne boje kože nije bilo dopušteno doći na premijeru jer je još uvijek vladala segregacija. Paradoksalno, glumica Hattie McDaniel koja je utjelovila sluškinju Mammy prva je Afroamerikanka ikad koja je osvojila Oscara.

Zanimljivo je i da je Clark Gable za svoju ulogu dobio 120 tisuća dolara, a snimao je otprilike 70 dana, dok je Vivien Leigh odradila 125 dana i dobila 25 tisuća dolara.

HBO uklonio film iz ponude: Zašto je problematičan?

U ratnoj ljubavnoj drami prikazivao se i odnos bijelih vlasnika plantaže i njihovih afroameričkih robova. U filmu su sluškinje i radnici obasipani nagradama, dobro raspoloženi i ostaju do kraja odani svojim ‘vlasnicima.’ Jezivo umanjujući patnju koju je ropstvo značilo, film se našao na meti. Prikaz rasnih odnosa goruće je pitanje koje se uvijek nadovezivalo na film ‘Prohujalo s vihorom’, a kulminiralo je posljednjih tjedana.

Kontroverze koje su oduvijek visile nad filmom ponovno su se rasplamsale nakon ubojstva Afroamerikanca Georga Floyda u Minneapolisu u SAD-u. Prosvjedi zbog policijske brutalnosti, ali i opće rasne nejednakost u društvu potaknuli su debatu o načinu na koji se Afroamerikanci prikazuju u pop kulturi; filmovima, serijama, knjigama, glazbi itd.

Nakon što je John Ridley, autor nagrađivanog filma ’12 godina ropstva’ pozvao da film treba ukloniti sa streaming servisa, novi vodeći servis HBO Max to je i učinio. Ridley je objasnio da film, osim što glorificira ropstvo, istovremeno donosi neke od najbolnijih stereotipa o Afroamerikancima.

HBO Max objasnio je: “Rasistički prikazi bili su krivi tada i krivi su danas. Smatramo da bi bilo neodgovorno zadržati ovaj naslov online bez objašnjena i ograđivanja od takvih prikaza.”

Treba li film biti zabranjen za gledanje? Što kažu kritičari, povjesničari…?

Većina publike prvotno se protivila odluci HBO Max-a da ukloni film, budući da se radi o klasiku. ‘Prohujalo s vihorom’ počeo se uspoređivati s uklanjanjem spomenika diljem svijeta. I dok jedni smatraju da se tako oduzima moć i značaj simbolima nasilja, drugi smatraju da povijest treba razdvojiti od aktualnih događanja i učiti iz nje.

“Mislim li da film treba zauvijek nestati? Ne. Poučavam o ‘Prohujalo s vihorom’, ali poučavam s cijelim programom o rasama i rasizmu. Historiziram takve filmove” objasnila je profesorica Kimberly Nichele Brown za Time magazin. Filmovi poput ovog klasika tako se, po njoj i mnogim drugim povjesničarima, ne mogu gledati bez konteksta i shvaćanja vremenskog perioda.

“Ono što trebamo je pronaći način kako prezentirati umjetnost unutar povijesnog konteksta tako da ta djela mogu i dalje biti dostupna i cijenjena, ali ne dopustiti da im se divi zbog kulturalnih nedostataka“, zaključio je kolumnist i kritičar magazina The Hollywood Reporter, Kareem Abdul-Jabbar.

Foto: Profimedia.hr, IMDb

Učitati još
Zatvori