Ovo su najbolje TV serije koje smo gledali u 2018.

Ovo su najbolje TV serije koje
smo gledali u 2018.

Tijekom 2018. godine smo pogledali najviše televizijskih serija do sada, a svakodnevno gutamo svoju večernju dramsku dozu. Za kraj godine smo odlučili izdvojiti one koje su nas najviše dojmile i kojima smo se i najviše vraćali, bingeali ispočetka, no i one čije nastavke sezona ne možemo dočekati! Ovo je Journalov izbor najboljih serija godine (ne nužno niže navedenim redoslijedom):

Sharp Objects

Jean-Marc Vallée režiser je koji se može pohvaliti velikim filmskim ostvarenjima The Young Victoria, Wild i Dallas Buyers Club, a u domove je “ušao” serijom Big Little Lies. Nakon njezinog velikog uspjeha uhvatio se još jedne serije – Sharp Objects. Kreatorica serije je Marti Noxon, koja iza sebe ima toliko velikih televizijskih projekata da ćemo sigurno neki propustiti spomenuti – Angel, Buffy – ubojica vampira, Zakon braće, Uvod u anatomiju, Privatna praksa, Momci s Madisona, Glee i mnogi drugi. Ona, u kombinaciji s Jean-Marcom Valléeom, morala je kreirati seriju koju će ama baš svi htjeti gledati, ne samo ljubitelji triler krimića.

A postoji još jedan razlog zašto smo se zakačili na seriju, a to je glavna glumica Amy Adams. Radi se o seriji koja donosi priču o reporterki koja se suočava sa svojim demonima iz prošlosti kada se vrati u rodni grad istražujući nasilno umorstvo. Ako ste voljeli seriju True Detective, ovu ćete progutati u jednom dobrom vikend bingeanju!

My Brilliant Friend

Kada se čini da je najvažnija prijateljica u njezinu životu nestala bez traga, Elena Greco, sada starica u kući punoj knjiga, sjeda za svoje računalo i počinje pisati priču o njihovu prijateljstvu. Upoznala je Raffaellu Cerullo, koju je uvijek zvala Lila, u prvom razredu osnovne škole 1950.

U opasnom i fascinantnom Napulju njihova priča pokriva više od 60 godina života dok ona pokušava opisati misterij Lile, Elenine genijalne prijateljice i – na neki način – njezine najbolje prijateljice i najgore neprijateljice. Serija od osam epizoda „Genijalna prijateljica“ temelji se na istoimenom svjetskom bestseleru Elene Ferrante. U ovoj hit seriji glume Elisa Del Genio, Ludovica Nasti, Margherita Mazzucco i Gaia Girace, a gledati ju možete u HBO ponudi.

Patrick Melrose

Knjige o Patricku Melroseu su od 2012. godine zavladale književnom scenom i publikom te stajale uz bok radova autora  i autorica Zadie Smith, Bret Easton Ellis, Ann Patchett, Edmund White, Sam Lipsyte i Alice Sebold. Bilo je samo pitanje vremena kada će Patrick Melrose doći na male ekrane, a nema boljeg glumca od Benedicta Cumberbatcha koji će ga utjeloviti. Mini serija od pet epizoda prati Melrosea kao odraslog muškarca koji se bori s demonima droge, trauma iz djetinjstva, raznim disfunkcionalnim odnosima s bitni osobama u njegovom životu, a sve pod velom teškog, kompliciranog i traumatičnog odnosa s ocem koji je na početku serije preminuo. Melrosea i krećemo upoznavati u trenutku kada mu otac premine i on treba preuzeti njegovo tijelo kod mrtvozornik i to je okidač, zapravo cijeloj radnji. Težak i kompliciran odnos s ocem zlostavljačem učinio ga je heroinskim ovisnikom koji provodi svoj život u Londonu i New Yorku. Pratimo ga sve do liječenja od droge i njegove uloge kao oca.

Kidding

U ovoj humorističnoj seriji Jim Carrey igra Jeffa iliti gospodina Picklesa, ikonu dječje televizije, uzor dobrote i mudrosti za povodljive mlade umove Amerike i roditelje koji su odrasli s njim – no također je i brend vrijedan milijune dolara. Ali kad se obitelj ove obožavane osobnosti – supruga, dva sina, sestra i otac – počne raspadati, Jeff otkriva da ga nikakva bajka, priča ni lutka neće izvesti iz krize koja napreduje brže nego što se on stiže snaći.

Rezultat: dobar čovjek u okrutnom svijetu suočava se s polaganim gubitkom razuma koji je podjednako urnebesan koliko i tragičan. U seriji glume odlični Jim Carrey, Catherine Keener i Frank Langella.

Escape at Dannemora

Bijeg iz Dannemore“ temelji na neobičnom bijegu iz zatvora u državi New York 2015. koji je izazvao masovnu potragu za dvojicom osuđenih ubojica. U bijegu im je pomogla udana zaposlenica zatvora koja je s obojicom imala afere koje su trajale mjesecima.

Benicio Del Toro igra osuđenog ubojicu Richarda Matta, umjetnički nastrojenu, ali zastrašujuću silu unutar zatvora, koji je osmislio bijeg. Patricia Arquette igra Tilly Mitchell, ženu i majku iz radničke klase koja nadgleda zatvorsku krojačnicu i započinje seksualnu vezu s obojicom, na koncu pristavši skriti oštrice za piljenje u zamrznutom mesu za hamburgere kako bi im pomogla pobjeći.

Paul Dano igra David Sweata, osuđenog ubojicu policajca koji možda gaji iskrene osjećaje za Tilly i postaje nevoljki partner u zavjeri Richarda Matta. U seriji glume Benicio Del Toro, Patricia Arquette, Paul Dano, Eric Lange i Bonnie Hunt.

House of Cards

Nakon skandala usred kojega se našao protagonist prvih pet sezona serije, Kevin Spacey, odnosno nakon otkazivanja suradnje od strane Netflixa, obožavatelji su se zabrinuli za budućnost serije.

No, nova, šesta sezona u prvi plan stavila je karizmatičnu Robin Wright koja je ranije tumačila Spaceyevu suprugu. Njezina je izvedba premašila sva očekivanja i učinila ovu seriju popularnijom nego ikad.

Kritičari ističu kako se ovoj seriji tehnički nema što zamjeriti jer je dovedena do savršenstva. Od same uvodne špice, likova, oslikavanja međuljudskih odnosa, spletki, interesa, manipulacije i borbe za moć, sve je toliko uvjerljivo da je teško odustati od gledanja nakon prve epizode.

Homecoming

Homecoming je prva TV serija u kojoj imamo priliku gledati veliku hollywoodsku zvijezdu – Juliju Roberts.

Riječ je o američkoj  TV seriji s elementima psihološkog trilera, koja se temelji na istoimenom podcastu kojeg su stvorili Eli Horowitz i Micah Bloomberg. Glume Julia Roberts, Bobby Cannavale, Stephan James, Shea Whigham, Alex Karpovsky i Sissy Spacek.

Atlanta

Početak druge sezone serije Atlanta toliko je dobar da ćete biti automatski zalijepljeni za ekran. Serija je još jednom pokazala koliko je dobar glumac Donald Glover, a njegov lik, tj. njegova izvedba lika je naprosto fantastična. Serije je također njegov autorski projekt, jer osim što glumi jednog od vodećih likova, on ju i režira i dio je scenarističkog tima. Atlanta je jedna od onih serija, kao npr. The Wire ili Breaking Bad, samo što se ovdje radi o drami, komediji koja je već sa prvom sezonom stekla kultni status i ako još niste, morate ju početi gledati.

Atlanta 2

Atlanta 1

Billions

O čemu se radi: Kompleksna drama o ulozi politike u svijetu njujorških visokih financija. Ambiciozni kralj hedge-fondova Bobby „Axe“ Axelrod i snalažljivi državni odvjetnik Chuck Rhoades igraju opasnu igru s milijarderskim ulozima, u kojoj pobjednik odnosi sve. Kraj posljednje sezone ostavio je sve gledatelje bez daha – jedva čekamo vidjeti u kojem smjeru će se nastaviti dalje! 

Damian Lewis as Bobby "Axe" Axelrod and Paul Giamatti as Chuck Rhoades in Billions (Season 1, Episode 12). - Photo: Jeff Neumann/SHOWTIME - Photo ID: Billions_112_3337.R

Damian Lewis as Bobby "Axe" Axelrod and Maggie Siff as Wendy Rhoades in Billions (Season 1, Episode 12). - Photo: Jeff Neumann/SHOWTIME - Photo ID: Billions_112_0548.R

High Maintenance

Ben Sinclair glumi Tipa, običnog dilera trave koji ulazi u živote raznih stanovnika New Yorka opskrbljujući ih travom i stječući uvid u njihove dnevne rutine i načine na koje vole zapaliti. Svaka epizoda sadrži jednu do tri priče koje istražuju unutarnji svijet stanovnika grada iz svih slojeva, ispričanih u stilu „mušice na zidu“ kroz serijin patentirani brend otkačenog humora pomiješanog s pravom dozom patosa.

Naizmjenično smiješna, duboka i bliska, serija High Maintenance dotiče teme koje se kreću od evolucije odnosa roditelja i djece do promjenjivosti odraslih prijateljstava i izazova snalaženja u svijetu društvenih medija. Mješavina oporog humora s britkim uvidima u ljudsku prirodu, ova serija dokazuje da je u gradu punom neznanaca zajednička nit trajna težnja za najboljim džointom.

The ABC Murders

Serija je ovo koju smo tek prije koji dan počeli gledati, čim je izašla prva epizoda. Možda smo još pod dojmom, no seriju uvrštavamo u popis, makar na kraj, jer je ovakva drugačije pomalo neočekivana interpretacija slavnog detektiva i krimi priča nešto što vrijedi pogledati. I iako će nam David Suchet uvijek i zauvijek biti najbolji Hercule Poirot na malim (no i velikim ekranima), John Malkovich je kreirao svojeg, prilično zanimljivog Poirota.

Ovog puta Poirot živi u Engleskoj, gdje i nije dobrodošao. Početak radnje je godina 1933. te britanska unija fašista raste. Vidimo postere i razne znakove, na svakom koraku i nitko ne voli da im išta govori jedan stranac – što Poirot jest. Kreatorica Sarah Phelps kao da je imala na umu i današnje političko, ekonomsko i socijalno stane Europe i kao da nam želi nešto s ovom analogijom poručiti, no to ostaje na gledateljima da interpretiraju.

Učitati još
Zatvori